Siirry pääsisältöön

Olisiko psykoterapiakeskus "Vastaamon" tapauksessa kyseessä kosto, ja olisiko sama motiivi ollut se, mikä aiheutti Lahden doping-skandaalin vuonna 2001?

Olisiko psykoterapiakeskus "Vastaamon" tapauksessa kyseessä kosto, ja olisiko sama motiivi ollut se, mikä aiheutti Lahden doping-skandaalin vuonna 2001?

“Mieleen tulee Lahti, Hemohes ja hiihto”

(Paleface: “Helsinki Shangri-La")


Mieleen muistuu se tapaus jolloin Suomen miesten hiihtomaajoukkue sekä pari naista jäi kiinni Hemohes-nimisen doping-aineen käytöstä. Tuo Lahden skandaali johti Suomen hiihdon tason romahtamiseen saattaa johtua siitä, että kyseinen valmiste oli poistettu ehkä hiihtomaajoukkueen lääkärien listoilta, ja sen jälkeen tätä veriplasman laajentajana käytettyä lääkettä oli määrätty urheilijoille, jotka olivat kärähtäneet sitten dopingista. Ehkä olen paranoidi, ja tuo Hemohes olisi sitten vain vahingossa jäänyt pois listalta, mihin oli merkitty luvalliset lääkeaineet. Mutta kuinka se olisi voinut tapahtua? 

Tuolloin mieleen tulee se, että oliko tuo lääkeaine poistettu tahallaan tältä doping-listalta, joka on ollut lääkärien käytössä? Ja oliko tuolloin motiivina ollut kosto. Tuolloin olisi ehkä sitten joku jolla oli pääsy tähän listaan kokenut joutuneensa epäasiallisesti tai muuten väärin kohdelluksi, ja sitten hän oli ehkä poistanut tämän lääkeaineen listalta. Mutta olisiko se ollut hakkeri, jonka tyttöystävän joku joukkueen jäsen oli vienyt? 

Tai ehkä tuo henkilö olisi ollut itse urheilija, eli joukkueen jäsen, johtoryhmään  tai muuhun välinehuoltoon kuuluvan ryhmän jäsen, lääkäri, tai joku muu toimitsija? Tai ehkä se oli joku kilpailevan joukkueen vastaavissa tehtävissä ollut henkilö? Eli kuka vain voisi olla syyllinen, jos tuo lääke oli poistettu tahallaan kyseiseltä listalta, mutta mikä olisi ollut tuon teon motiivi, eli raha vai mustasukkaisuus? Siinä vasta kysymys. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/Lahden_MM-hiihtojen_dopingskandaali_2001


Psykoterapia on väärin käytettynä erittäin vahingollista


Jos lähdetään siitä että psykoterapiapalvelun käyttätietojen levittäminen on jonkinlainen kosto, niin silloin meidän pitää ajatella että mitä joku kostaja saattaa haluta tuolta palvelulta? Tai miksi joku haluaa kostaa tälle yritykselle? Se mikä viittaa kostoon on se, että yrityksen asiakkaille lähetetään viestejä, joissa pyydetään kömpelösti joukko bitcoineja vaitiolosta, ja se saattaa tarkoittaa että kyseessä on joku joka kantaa tälle palvelulle kaunaa. Samoin se että yrityksen johto on salannut tätä asiaa 1,5 vuotta kertoo siitä, että joku on sulkenut tuon johtajan suun, ja se joku saattaa olla hyvin ikävä asia. 

Oletko koskaan saanut soittoa psykoterapeutilta? Tai oletko koskaan joutunut siihen tilanteeseen, että esimerkiksi koulukiusaaja on saattanut soittaa uhrilleen esiintyen nimenomaan psykoterapiaa antavana henkilönä? Tuolloin kiusaaja saattaa suoraan väittää tekevänsä jotain kartoitusta tulevaa terapiaa varten, ja sitä kautta sitten pitäisi noita henkilökohtaisia tietoja ryhtyä antamaan, jotta saadaan aikaan oikean terapeutin valinta tätä kiusaamisen uhria varten. 

Samalla sitten kaverit ovat nauraneet vieressä, kun toinen on mennyt halpaan. Tai onko kiusaaja ehkä sitten muka varannut uhrilleen ajan jostain psykoterapia keskuksesta, ja sitten kun tuo uhri on mennyt terapiaan, niin mitään aikaa ei ole olemassakaan. Sen jälkeen on keskuksen nimessä ehkä tehty vielä muutamia ikäviä puhelinsoittoja, jotta tuo kiusattu sitten saadaan oikein kunnolla itkemään. Sitten myöhemmin joku alkaa kostamaan tälle palvelulle kaappaamalla sen asiakastietoja ja levittämällä niitä julkisesti. 

Psykoterapia sekä sen käyttö on hyvin yleistä, jos uskomme Hollywoodin antamaa kuvaa tästä asiasta. Joskus olen miettinyt sitä, että miten esimerkiksi yksityinen psykoterapiaa antava palvelu takaa ylipäätään sen, että kyseisen palvelun käyttäjät voivat luottaa siihen, että asiat mitä terapiassa käydään läpi eivät päädy vahingossa suoraan sosiaaliseen mediaan. Eli onko mahdollisesti psykoterapiaa antavan yrityksen ovi suoraan kadulle, ja ovessa suurin kirjaimin teksti “psykoterapiapalvelu”?

Vastaamon tapauksissa myös henkilötunnuksia on lähetetty laskun mukana suojaamatta, mikä on vastoin sääntöjä(1). Joten tätä taustaa vasten pitäisi myös vaihtuvaa tai vaihdettavaa henkilötunnusta voida käyttää arkaluonteisten asioiden hoitamiseen(2). Eli miksi ihmisellä ei voi olla kahta sosiaaliturvatunnusta. Toinen olisi esimerkiksi terveydenhuollon sekä viranomaisten kanssa käytävä asiointia varten, ja toinen olisi sitten muita asioita kuten työpaikkaa sekä vähemmän intiimien asioiden hoitamista varten. Eikä portsaria varten tarvitsisi olla kuin henkilökortti, missä on syntymävuosi sekä tunnistenumero. Eli tuolloin henkilön henkilötunnus ei tulisi noissa tapauksissa kenenkään tietoon. 

Tai onko yrityksen lähettämissä laskuissa esimerkiksi kuoreen kirjoitettu suoraan laskun tulevan psykoterapiaa antavalta yritykseltä? Tai onko esimerkiksi työnantajilla mahdollisesti tapana lähettää työntekijöitään näihin palveluihin, ja kuinka monta kertaa esimerkiksi raportteja näistä käynneistä on sitten suoraan lähetetty palvelun maksajien eli joko työnantajan tai alaikäisen asiakkaan vanhemmille kysymättä tähän asiaan lupaa tai ilmoittamatta tätä tapaa terapiassa käyvälle henkilölle itselleen? 

Psykoterapia perustuu ehdottomaan luottamukseen, mutta silloin tällöin mieleen tulee se, että psykoterapiaa voidaan käyttää todella vakavalla tavalla väärin. Eli työpaikkakiusaamista voidaan peitellä lähettämällä henkilö terapeutille, ja sitä kautta sitten sairaseläkkeelle, koska terapeutti on havainnut työuupumuksen? Tai joskus itse muistan että joskus kouluaikaan joku olisi saanut kotiinsa soiton henkilöltä, joka on esiintynyt psykoterapeuttina. 

Se että joku jolla ei ole mitään alan koulutusta esiintyy esimerkiksi psykoterapeuttina saattaa aiheuttaa erittäin suuren vahingon. Tai kuinka monta kertaa esimerkiksi koulukiusaaja on soittanut uhrille esiintyen nimenomaan psykoterapeuttina, ja onkinut sitä kautta sellaista materiaalia, joka varmasti saa aikaan sen, että joku alkaa itkeä. 


(1) https://yle.fi/uutiset/3-11617763


(2) https://yle.fi/uutiset/3-11617366



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara