Siirry pääsisältöön

Ai Vastaamon tietomurto tapahtui jo 1,5 vuotta sitten?

Ai Vastaamon tietomurto tapahtui jo 1,5 vuotta sitten?


On mukavaa kuulla, että Vastaamon tietovuoto alkoi jo 1,5 vuotta sitten(1), mutta asiasta ei olla viitsitty ilmoittaa julkisesti. Eli eikö olekin mukavaa kun tässä sitten voidaan mediasta lukea, että Vastaamon toimitusjohtaja on saanut potkut, ja hallintoneuvosto sitten tiedottaa, että tässä nyt on näin päässyt käymään? Jokaisen Vastaamon asiakkaan tietoja on siis saatettu jo vuosia levitellä ympäri Internetiä, eikä kukaan ole ollut tietoinen asiasta. 

Tämän tapauksen pelätään sitten vaarantavan luottamuksen psykoterapiaan, mikä varmasti on aivan aiheellista. Tässä mieleen vain tulee se, että montakohan Vastaamon kaltaista tapausta on maassamme tai maailmanlaajuisesti tapahtunut, ilman että kukaan on saanut asiasta tietää tai edes yrittänyt niistä tiedottaa. Joten onko “hiljaa hyvä tulee” parempi vaihtoehto kuin se että asioista puhutaan suoraan? 

Se että kyseessä on psykoterapiapalvelu, missä toiminta vaatii ilmeisesti täydellistä luottamusta varmasti vaikuttaa kaikkeen mitä tuo tietomurto käsittää. Mutta sitten mieleen tulee se, että kuinka tällaista nyt oikeasti on päässyt tapahtumaan? Miten sellaisessa palvelussa kuin Vastaamo suhtaudutaan yliolkaisesti tietoturvaan? 

(1) https://yle.fi/uutiset/3-11614453


Onko Hollywoodin antama kuva psykoterapiasta yllyttänyt hakkeria, vai onko kyseessä ehkä kosto?


Psykoterapia on houkutteleva hakkereiden kohde, koska sitä pidetään ehkä Hollywoodin antaman kuvan perusteella elitistien palveluna. Tai ehkä sitä käyttää joku siivooja tai putkimies, mutta jos elokuvia sattuu katselemaan, niin silloin terapiasta annetaan jollain tavalla hieman koominen kuva. Saattaa olla niin, että tuo elokuvien antama kuva on se, mikä on yllyttänyt hakkereita tekemään tuon teon, eli hankkimaan asiakastietoja sekä levittämään niitä netissä. 

Ja hakkerit tietenkin haluavat sellaisia ihmisiä, joilla on varaa maksaa lunnaita siitä, että heidän tietonsa eivät päädy nettiin. Se kuinka hyviä kohteita psykoterapian käyttäjät sitten oikeasti ovat taas on eri asia, koska hakkeri toimii sen tiedon ja mielikuvan perusteella mitä hän on itselleen hankkinut ja omassa päässään luonut. 

Joskus olen miettinyt että onko todellinen motiivi tässä jutussa sittenkin kosto? Eli onko joku entinen asiakas tai vastaava henkilö sitten kokenut tulleensa hylätyksi, kun terapia on loppunut? Tai onko terapeutti ehkä lopettanut terapian siksi, että henkilö saa apua psykiatrilta? 

Joskus mieleen tulee se, että mitä jos vaikka psykoterapiapalveluita käyttävältä henkilöltä loppuu rahat kesken? Miten sitten toimitaan? Eli lopetetaanko terapia ehkä kesken, ja sitten tuo asiakas vain ohjataan kohteliaasti ulos, kun hän ei ole saanut maksetuksi laskua. Ja mitä tuosta sitten seuraa? 

Suuri osa ihmisistä ei edes tiedä mitä tuo sana “psykoterapia” sisältää, mutta tuota asiaa tietenkin on joskus ainakin tarinoiden mukaan käytetty väärin. Eli esimerkiksi työnantaja tai koulu on varannut henkilölle ajan psykoterapeutille, joka on antanut noita tapaamisia koskevia asiakirjoja esimerkiksi lääkärille tai sitten asiakas tai potilas on jotenkin vain jätetty ilman terapiaa. Tuolloin psykoterapia on muuttunut esimerkiksi psyykenlääkkeiksi, tai jotain muuta vastaavaa on tapahtunut. 

Tai jossain tapauksissa psykoterapia on ymmärretty suoraan samana asiana kuin psykiatrilla käynti, mikä on kuulemma oikeuttanut sitten eristämään henkilön yhteisöstä tai passittamaan hänet masentuneena tai ahdistuneena sairaseläkkeelle. Tuollainen psykiatrian väärinkäyttö on ainakin jossain määrin ollut asia, mikä antaa mahdollisuuden potkia henkilö työelämästä. 


https://yle.fi/uutiset/3-11613978


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...