Siirry pääsisältöön

Kuinka moni oikeastaan on maksanut kiristäjien vaatimia lunnaita esimerkiksi tietoturvaa koskevien rikosten yhteydessä?

Kuinka moni oikeastaan on maksanut kiristäjien vaatimia lunnaita esimerkiksi tietoturvaa koskevien rikosten yhteydessä?


Kiristäminen on taitolaji, kuten olen ennenkin kirjoittanut. Mutta se tieto mitä kiristäjä jakaa voi olla näyte siitä, että hänellä on pääsy näihin tietoihin, ja sitä kautta sitten voidaan kysyä että onko noilla jotka on valittu tietojen levittämisen kohteeksi jotain yhteistä. Eli toimiiko kiristäjä ehkä sitten yksin vai onko hänellä joku “vinkkimies”, joka antaa hänelle tietoja siitä, kuka esimerkiksi käyttää jotain terapiaa. Mutta se mikä kiristäjän kohdalla joka jakaa toisten tietoja netissä pitää huomioida on se, miksi hän toimii niin avoimesti? 

Miksi hän ei pelkää sitä, että hänestä tehdään rikosilmoitus, ja sitä kautta voidaan sitten tuota henkilöä lähteä jäljittämään? Onko tuolla kiristäjällä ehkä tietoja tulevasta oikeudenkäynnistä, jossa päätetään mahdollisesta syyntakeisuudesta, tai onko kiristäjä sitten itse vain päätynyt siihen tulokseen, että hänen kohteensa eivät vain ilmoita asiasta viranomaisille. Eli miten hakkeri kuvitteli että hänen tekonsa ei johda mihinkään toimiin tai paljastuksiin? Onko joku ehkä joskus aikaisemmin maksanut tällaisessa tapauksessa hakkereille? 

Jos kiristäjä laittaa esimerkiksi ihmisen henkilökohtaisia tietoja Internetiin, niin hän osoittaa sen, että joku on tietoturva-asioissa pettänyt. Eli miksi tietoturvaa pitää jatkuvasti kehittää johtuu siitä, että tietomurtojen kehittelijät kehittävät jatkuvasti uusia tapoja murtaa kohteen tietoturva, sekä kalastella tietoja ihmisistä jotka jostain syystä kiinnostaa kiristäjää. Se mikä auttaa selvittämään tietoturva rikoksia on se, että onko kohteilla esimerkiksi joku yhteinen nimittäjä, kuten esimerkiksi sama työpaikka tai yhteisiä harrastuksia, joiden kautta sitten voi kiristäjä kuten hakkeri löytyä. 

Mutta kun hakkeri on päässyt johonkin järjestelmään, niin hän tietenkin voi lähteä siitä että tuollainen murto saattaa aiheuttaa sen, että asiakkaat alkavat karttaa yhtiötä, joka ei ole kyennyt pitämään sen haltuun uskottuja tietoja salassa. Joskus mietin että tuolloin on suuri mahdollisuus että yritys tai sen edustaja maksaa vaaditut lunnaat, koska jos yhtiö joka käsittelee toisen ihmisen henkilökohtaisia asioita ei ole tietoturvasta välittänyt, niin silloin sen maine saattaa mennä. 

Tuolloin voi seurauksena olla esimerkiksi joidenkin toimilupien vieminen, koska tietyissä ammateissa toimivien ihmisten pitää noudattaa tiettyjä tietoturvaa koskevia standardeja. Joten jos vaihtoehtoina ovat toimilupien vieminen tai lunnaiden maksaminen, niin silloin saattaa mieleen tulla, että toimilupien viemisen sijasta ryhdytään asiaa peittelemään. Toisaalta jos esimerkiksi jonkun alaikäisen asiakkaan kanssa työskennellyt yksityinen terapeutti on vaikkapa antanut omat käyttäjätunnuksensa sellaiselle taholle, jolle niitä ei saa luovuttaa, niin silloin ei ehkä tee mieli soittaa poliisille, jos tuota tunnusta käytetään väärin.

Eli onko Vastaamon tapauksessa joku terapeutti ehkä antanut tunnuksensa jonkun alaikäisen  asiakkaan vanhemmille tai ehkä jollekin muulle taholle, ja sitten tunnusta on käytetty väärin. On nimittäin olemassa urbaani legenda siitä, että esimerkiksi psykoterapeutit ovat lähettäneet raportteja tapaamisista alaikäisten tai alentuneesti oikeustoimikelpoisten asiakkaiden vanhemmille tai omaisille, jotta nämä voisivat sitten saada katetta mahdollisille vaatimuksille omaisen sulkemiseen laitoshoitoon sekä muihin oikeustoimikelpoisuuden rajoittamisiin. En tiedä onko tällainen sitten oikeasti totta, mutta välillä kaiken maailman asioita aina välillä kuulee, kun pitkään elää. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara