Siirry pääsisältöön

Työnhaku sekä moni muu asia uudistuvat

.


Työnhaku sekä moni muu asia uudistuvat

Hannu Hanhi on Aku-Ankan hahmoista onnekkain. Ja nykyään se että pääsee suureen työelämän oravanpyörään vaatii vähintään sen, että omaa Hannu Hanhen onnekkuuden. Ilman hyvää onnea ei työpaikkojen ovet avaudu, ja sitä kautta sitten ihminen ei pääse niiden onnekkaiden joukkoon, jotka ovat päässeet vakituiseen työsuhteeseen. Jos käy niin että ihminen pääsee “prekariaattiin” eli pätkätöihin työuran aluksi, niin silloin saattaa käydä niin, että pätkätyöt ketjuuntuvat tuon henkilön kohdalla. 

Pätkätöissä ei muuten mitään vikaa ole, mutta siinä käy niin, että työpaikan muut edut jäävät sitten saamatta. Tai sitten prekariaattiin kuuluva ei vain uskalla pitää lomaa, koska hän saattaa pelätä sitä, että työnantajat luokittelevat hänet hankalaksi tapaukseksi. Ja oikein mukava juttu prekariaatissa on se, että hänelle ei tarvitse maksaa esimerkiksi lomaltapaluurahoja, jos yhtiön johto vain toimii oikein. 

Eli henkilö voi tehdä työtä samalla työmaalla kahden työnantajan palveluksessa. Ja jos sitten esimerkiksi työssäolo katkon jälkeen työt jatkuvat samalla työmaalla toisen yrittäjän alaisena, niin silloin ei ilmeisesti tarvitse maksaa lomaltapaluurahoja. 

Tulevaisuudessa työnhakijan tulisi lähettää 4 työhakemusta viikossa sekä tavattava virkailijaa useammin, niin varmaan kyseessä on aika hyvä ajatus. Ja se mikä sitten jäi mieleen siitä, miten työnhakua käsitellään. Eli miten määritellään se, että onko työnhaku vakavasti otettavaa vai ei? 

Tuo määritelmä olisi melko mukavaa tietää, ja sitä kautta voisi ajatella sitä, että miten työntekijää kohdellaan, jos hän sitten hakee jotain työtä, joka ei ole sitä mihin hän ehkä pystyy. Tässä korostan sanaa “ehkä”. Eli mistä työvoimatoimiston virkailija ylipäätään tietää mitä kyseinen henkilö on oikeasti edes tehnyt työpaikallaan? 

Se että sanon laman olevan kaksipiippuinen juttu tarkoittaa sitä, että lama tietenkin saa aikaan sen, että investoinnit vähenevät. Samalla se karsii “epätervettä” yrityskanta, eli tällöin lamassa olisi kyse “taloudellisesta darwinismista”, jossa yhtiöt jotka eivät kykene hankkimaan rahoitusta tai joiden liikeidea on jotenkin toimimaton poistuvat yritysten kartalta.  

Mutta kun työpaikkoja on vähän tarjolla, jos avointen työpaikkojen määrää verrataan työnhakijoiden määrään, niin silloin työnantajilla on varaa valita tarjokkaista. Ja sen takia lamaa voidaan pitää eräänlaisena yritysten “power play”-tilanteena, jossa ne voivat valita haluamiaan työntekijöitä suurten hakijamäärien joukosta. Tuolloin se joka tuo taloon eniten sekä suostuu suurimpaan joustoon tulee valituksi työpaikkaan. 

Ja jos sitten työnantaja esimerkiksi painostaa jättämään puoli-tuntia työpäivän päätteeksi leimaamatta, niin silloin saattaa työntekijä suostua tuohon järjestelyyn, koska pelkää saavansa niskoittelijan maineen. Eli tuolloin työnantaja saattaa ehdottaa, että työpaikalta poistuminen leimataan silloin kun työpisteestä poistutaan, ja vaatteet vaihdetaan omalla ajalla. 

Lama on asia mikä varmasti tekee työmarkkinoista entistä työnantajaa hyödyttävän, mikäli ajatellaan työnantajan asemaa työntekijää kohtaan, ja jos ajatellaan että korona olisi aiheuttanut valtavia taloudellisia tappioita, niin saattaa olla niin, että jossain paikoissa on COVID-19 sekä huono taloudellinen tilanne saanut aikaan sen, että työntekijä, joka ei mahdu joukkoon saa potkut siksi, että korona aiheuttaa erittäin pahoja taloudellisia tappioita. 

Epidemiat sekä lamat ovat asioita, joita voidaan käyttää hyväksi myös sillä tavalla, että esimerkiksi epämiellyttäviä työntekijöitä poistetaan listoilta, sillä verukkeella että heille ei vain satu olemaan töitä, joten siitä sitten voi lähteä kassan kautta etsimään uutta työpaikkaa. Lama on mukava asia, koska silloin voi työnantaja pyydellä yhtiön vuoksi kaiken maailman pieniä uhrauksia, eli se saattaa siirtää työntekijöiden kahvit näiden itsensä maksettavaksi, ja muutenkin pyytää että tiettyjä etuja jätetään käyttämättä. 

Uskaltaako määräaikainen tai vuokratyöntekijä sitten valittaa näistä asioista, varsinkin jos hänelle on luvattu mahdollisuus työpaikan vakinaistamiseen. Tuollainen mahdollisuus varmasti takaa sen, että työntekijä ei paljoa valittele, mutta sitten joskus hänen silmänsä avautuvat, kun tuhat kertaa on käyty vastaavissa haastatteluissa, mutta sitten aina tulee vastaan se, että joku toinen on otettu noihin paikkoihin. 

Ja joskus olisi mukavaa nähdä se, että kuka tuo joku toinen on? Eli sanooko työnantajan edustaja haastattelussa että on “mahdollisuus paikan vakinaistamiseen” siksi, että työntekijä pidetään sillä tavalla hiljaisena sekä kilttinä? Vai onko oikeasti olemassa mahdollisuus sille, että “vanha kaveri” vaihdetaan uuteen “nöpönenään”?

Joten jos vuokratyöntekijä ajattelee työstään siten, että jos hän on “kiltisti”, niin silloin työpaikka vakinaistetaan, niin hän saattaa olla valmis esimerkiksi jättämään ruokaedun tai jonkun muun edun käyttämättä, koska haluaa olla kiltisti. Tai tuolloin voidaan kysyä, että onko vuokratyöntekijälle edes kerrottu näistä eduista, vai ovatko nekin menneet sitten jonkun johtajan kaverin taskuun.

Eli kuten varmaan huomasitte, niin tietenkin on helppoa luvata asioita, joita ei sitten edes aiota harkita, kun ovella on aina se nuorempi, laihempi ja lihaksikkaampi hakija, kuten eräässä kappaleessa sanotaan. Ja mitään tällaista ei koskaan edes pitäisi kirjoittaa, koska silloin saattaa työpaikka jäädä saamatta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...