Siirry pääsisältöön

Kuinka paljon erilaiset palkinnot vaikuttavat journalismin laatuun sekä neutraaliin tapaan välittää tietoa?


Kuva: Pinterest


Kuinka paljon erilaiset palkinnot vaikuttavat journalismin laatuun sekä neutraaliin tapaan välittää tietoa?

Tiedonjulkistamispalkinnot ovat monen mielestä tarpeellisia välineitä, koska ne nostavat toimittajien motivaatiota tuottaa tietoa, mikä on merkityksellistä. Kuitenkin noiden palkintojen takana on aina ihmisiä, ja sitä kautta voidaan kysyä, että millä perusteella esimerkiksi tiedonjulkistamispalkinnon saajat valitaan? Eli mitä kriteerejä käytetään siihen, kun valitaan ne toimittajat, joiden teksteissä tai muissa jutuissa on paljastettu asioita, joita ei muuten olisi käsitelty julkisuudessa ollenkaan? Tai kuka antaa rahaa noihin ehkä melko suuriin palkintoihin? Samoin sitä ei olla koskaan käsitelty mitä ohjeita näiden varojen jakamiseen on ylipäätään annettu?

Se että palkintojen jakajat sekä ne jotka rahat noihin palkintoihin myöntävät eivät suoraan kerro sitä, miten noita rahoja on tarkoitus käyttää, tai mitä ohjeita niiden jakamiseen on annettu saattaa vaikuttaa hyvin pinnalliselta sekä pikkuiselta asialta. Kuitenkin se että kyseiset palkinnot ovat melko suuria saa aikaan ajatuksia siitä, että kuka oikeastaan päättää siitä, kenelle noita palkintoja saavat, ja kuka sitten on ehdolla tiedonjulkistamispalkinnon saajaksi? Ovatko ne ihmisiä jotka ovat paljastaneet asioita, joilla on merkitystä, vai ihmisiä jotka ovat olleet kilttejä poikia ja tyttöjä? 

Valtiolliset palkinnot sekä journalismin neutraliteetti ovat asioita, joista ehkä aina välillä pitäisi keskustella hiukan enemmän. Siis onko journalistin viisasta ottaa vastaan palkintoja, joita myöntää oma tai vieras valtio? Jos ajatellaan sitä, että USAn ulkoministeriö on kuitenkin poliittinen toimija, jonka tehtävä on toteuttaa sitä ulkopolitiikkaa, mitä USAn presidentti on määrännyt, niin silloin kyllä saattaa tuntua hyvin erikoiselta, että tuollainen organisaatio sitten myöntää palkintoja journalisteille, joiden pitäisi suhtautua asioihin neutraalisti. 

Olemmeko siirtymässä takaisin tilaan, mitä kutsuttiin aikoinaan “suomettumiseksi”. Eli kun tarkastellaan esimerkiksi tietyissä lehdissä esitettyjä juttuja siitä, kuinka vaarallista on kun NSA tai CIA saa haltuunsa Suomalaisten DNA ta eli genomeja käsittelevää tietoa. Mutta jostain syystä esimerkiksi FSB tä ei jutuissa mainita ollenkaan. Eikä myöskään mainita Brittien, Saksalaisten sekä Ranskalaisten tiedustelupalveluja. Jostain syystä FSB n käsittely on maassamme muuttunut kovin vaikeaksi, ja hyvään journalistiikkaan kuuluisi muuten neutraalia asenne, eli myös Venäjän ja ehkä myös Kiinan vastaavat palvelut voisi mainita. 

Eli onko nyt vallalla tilanne, jota voidaan kutsua “uus-suomettumiseksi”, mikä tarkoittaa että Venäjän edessä ollaan kuin kusi sukassa. Eikä EU maiden viranomaisten toimintaa myöskään mitenkään käsitellä muuten kuin sen kautta, että olisiko meidän kannattanut jäädä pois elvytyspaketista vai ei. Ja tästä elvytyspaketista sitten tehdään “juupas-eipäs” leikki, missä ratkaisevaa on se, että mitä mieltä jutun kirjoittaja on EU sta. Eli minkään genomien keräämistä ei edes voida ajatella olevan vaarallista maamme kansalaisille, jos sen tekee joku muu kuin USA n tiedustelupalvelu. Samoin Brexitin yhteydessä oli havaittavissa se, että asenne lehtijuttujen kirjoittajilla oli hyvin nuiva juuri EU ta kohtaan, ja he toivoivat koko järjestelmän hajoavan. 

Ja neutraalista journalismista meillä on tietenkin hyvänä esimerkkinä, kun yhteen aikaan esimerkiksi entistä Neuvostoliittoa palvottiin sanomalehdissä täysin ilman kritiikkiä. Eli Suomettumisen aikaan Neuvostoliitossa ei nähty yhtään vikaa, ja jos toimittaja oli kiltti poika tai tyttö, niin hän pääsi sitten juomaan valtion vodkaa Neuvostoliiton laskuun. Ja ehkä viimeaikaiset lehtijutut ovat osa ilmiötä, mitä voidaan kutsua “uussuomettumiseksi”. Tässä tarkoitan sanalla “uus-suomettuminen” ilmiötä, missä USAn ehkä liiankin tehokasta tiedustelua kritisoidaan jatkuvasti, mutta kritiikin ulkopuolella on kuitenkin FSB eli Venäjän turvallisuuspalvelu, jota ei jostain syystä koskaan mainita noiden lehtijuttujen teksteissä. 

Tulee mieleen se että kun Suomalaiset lehdet niin mielellään kotkottavat siitä, että kuinka USAn turvallisuuspalvelu saa maamme kansalaisten tietoja, mutta samalla ollaan niin kovin hiljaa siitä, että samanlaisia tietoja saa myös esimerkiksi FSB jos se niin haluaa. Eli missä on noissa asioissa se niin sanottu toimituksen neutraliteetti? Eli eikö noissa jutuissa pitäisi mainita myös itänaapurin vastaava toimisto, tai ehkä se että Putin on aidosti uudistusmielinen mies, joka keskittää kaiken vallan itselleen sekä reformoi perustuslakia tukemaan omaa asiaansa tekee Venäjästä sellaisen maan, että sinne kannattaa lähettää Suomen kansalaisten geneettistä dataa. 


Lisää aiheesta:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara