Muuttuva maailma tarvitsee esikuvia
Kun Putin perustaa poliisiosaston suojelemaan Valko-Venäjän hallitusta sekä urheilutähdet protestoivat rasismia vastaan USA ssa, niin ollaan tultu siihen tulokseen, että maailma on muuttumassa, ja ihmiset pelkäävät muutosta. Median valta on todella suurta, ja voisin sanoa, että ilman median läsnäoloa saattaisi tilanne esimerkiksi Valko-Venäjällä olla aivan toinen, eli mielenosoitukset olisi purettu poliisin voimin jo kauan sitten.
Eli jos ihmiset eivät tiedä jotain tapahtuvan, niin silloin sitä ei myöskään tapahdu. Se miten Putin tuota poliisiosastoa aikoo sitten käytellä on myös kysymysmerkki, eli aikooko hän lähettää omia OMON-miehiään seisomaan valkovenäläisten virka tovereiden viereen tai puolustamaan ehkä Venäjän suurlähetystöä.
Se että kutsuuko Lukashenko tämän osaston maahansa on sitten eri asia, ja millaiset valtuudet Putin noille poliiseilleen antaa, on sitten asia, mikä varmasti aiheuttaa närästystä. Eli toimivatko nuo Venäläiset poliisit paikallisten poliisien alaisina vai vastaavatko he sitten toiminnastaan Kremlille on suuri kysymysmerkki. Samoin se on kysymysmerkki, mitä sitten näiden mielenosoitusten jälkeen on luvassa. Eli jos mielenosoitukset saadaan hallituksen sekä Lukashenkon taholta loppumaan, mikä tarkoittaa että ehkä hän on sitten valinnut osittaisen näännytys taktiikan, missä mielenosoitusten loputtua OMON seuraa valittuja kohteita kotiin, ja vie heidät pidätys keskuksiin.
Nämä OMON-miehet on sitten varustettu turvanumerolla, josta Lukashenko voi sitten katsoa että henkilö on tarpeeksi innokas heiluttamaan pamppua. Jos intoa ei löydy, niin sitten seurauksena on potkut tuosta karateiskuilla tiiltä halkovien miesten joukosta.
Ja toimittajien valitseminen kohteiksi noudattaa sitä linjaa, että saamalla tiedotusvälineet hiljenemään, niin silloin ihmiset väsyvät tulemaan kaduille. Kun näkyvä ihminen pidätetään, niin silloin saadaan aikaan “suurin mahdollinen efekti pienimmällä mahdollisella voimalla”. Se että toimittajat saadaan pelkäämään tarkoittaa sitä, että pelottelulla on paljon suurempi vaikutus, kuin jos kohteena olisi tavallisia ihmisiä. Eli jos ajatellaan sitä että ihmiset joutuvat jossain vaiheessa menemään kotiin, niin silloin se on oiva ajankohta iskeä.
Kun tätä tilannetta verrataan esimerkiksi USAn rasismin vastaiseen protestiin, niin sanoisin kyllä, että rasismi ei ole mitenkään uusi ilmiö maailmalla. Eli vasta media on tuonut rasismin ihmisten eteen sellaisena kuin se oikeasti on. Rasismi on ollut ennen asia, mistä on vaiettu, eikä esimerkiksi siitä, että ihmiset ovat huudelleet halventavia kommentteja esimerkiksi joukkuelajien pelaajien ihonväristä ole ennen huomioitu. Samoin urheilukisoja järjestävien maiden ihmisoikeus tilanteeseen ei ole ilmeisesti ennen Qataria olla mitenkään kiinnitetty huomiota, ja ilman sosiaalista mediaa ei tätä asiaa olisi varmasti mitenkään muuten huomattu.
Eikä esimerkiksi sitä ole varmasti koskaan huomioitu tarpeeksi, että henkilöitä on myös Suomessa heitetty ulos ravintolasta, koska he ovat käyttäneet romani pukua. Tuolloin on käytetty sellaista argumenttia että “ravintola valitsee itse asiakkaansa”. Tai että “ravintolalla on oikeus valita asiakkaansa maksavien asiakkaiden joukosta”. Tuolla jälkimmäisellä repliikillä tarkoitan sitä, että usein riidan päätteeksi on ravintolasta saanut lähteä nuorempi asiakas, koska vanhemmalla riidan osapuolella on ollut sellainen määrä elämänkokemusta takanaan, että kyllä nuoremman pitää siitä lähteä. Siinä kyllä voidaan sanoa että kyse on ikärasismina tunnetusta asiasta.
Ja tietenkin myös kaikki muu erilainen saa jotkut ihmiset näkemään jatkuvasti punaista. Jostain syystä esimerkiksi se että ihminen on eri värinen, käyttäytyy eri tavalla tai käyttää erilaisia vaatteita kuin muut ikään kuin oikeuttaa syrjimään häntä. Eikä syrjimiseen tarvita muuta kuin se, että toinen käyttää erilaista murretta kuin muut.
Eikä ennen ole huomioitu sitä, että rasismi on oikeastaan jokapäiväistä myös meillä Suomessa. Jos ajatellaan sitä että rasismia on myös esimerkiksi sosiaalinen rasismi, missä henkilöä syrjitään vaatteiden tai iän takia, niin silloin tullaan tilanteeseen, jossa me jokainen olemme kohdanneet rasismia. Eli vaikka kaikki me olemme saaneet sellaisen kasvatuksen kotona, että ihmisten ihonväriä tai vastaavia asioita ei saa kommentoida, niin kun menimme nuorina ensimmäiseen työpaikkaan, niin kuulimme kyllä usein sanaa “poika” tai “tyttö”. Eli kyllä on mukavaa mennä töihin, kun saa aamulla kuulla, kuinka se tai se asia on taas jäänyt siltä “pojalta” tekemättä.
Kommentit
Lähetä kommentti