Siirry pääsisältöön

Miten sellua keitetään tai potilaita hoidetaan etänä?


 

Miten sellua keitetään tai potilaita hoidetaan etänä?

Kun puhutaan siitä, miten yhtiöt johonkin tutkimukseen tai media juttuun valitaan, niin silloin voidaan tietenkin keskustella siitä, että onko siirtyminen etätyöhön edes kyseisellä alalla mahdollista. Eli esimerkiksi Mehiläinen ei varmasti ainakaan lähitulevaisuudessa siirry niin sanottuun robottien avulla tapahtuvaan potilaiden hoitoon sekä diagnosointiin, vaikka  tällaisia lääkäri-robotteja on kyllä kehitteillä.

Niiden avulla esimerkiksi joku Australian erämaakylä voi saada myös vaativaa erikoiskoulutusta saaneen lääkärin apua sekunneissa. Tuolloin noiden robottien käyttö olisi sellaista, että robottien käyttäjää vaihtamalla voidaan kyseinen väline valjastaa todella tehokkaaseen käyttöön. Robottien etu on siinä että yksinkertaisesti vaihtamalla käyttäjiä voidaan robotteja käyttää moniin eri tarkoituksiin. Ja osaako parturi-robotti tehdä leikkauksia? 

Vastaus on se, että jos tuota robottia ohjaa lääkäri tai siihen vaihdetaan sellainen ohjelmisto, mikä kertoo tuolle koneelle että miten leikkaus tehdään, niin silloin robotti voidaan muutamassa sekunnissa muuttaa eri tehtäviin sopivaksi. Tulevaisuudessa robotteja ohjaa hhyvin pitkälle kehitetty tekoäly, joka hallitsee kaikki toiminnot, mitä sen moduuleihin on tallennettu. 

Ja ehkä sitten se tulevaisuuden “yleismies jantunen” on robotti joka korjaa auton, siivoaa sekä myös esimerkiksi suorittaa tarpeen tullen vaativia kirurgisia operaatioita, ja se mihin robotti kykenee riippuu siitä, millaisia ohjelmistomoduuleja siihen ladataan. Jokainen moduuli olisi siis erillinen prosessi, joka pitää sisällään tiettyjä toimenpiteitä. 

Miksi etätyö on niin vaikea asia?

Mutta palataan taas siihen vanhoillisen mallin noudattamiseen mitä Suomessa on ilmeisesti ollut tapana noudattaa. Joskus olen kuullut vanhan vitsin, että etätyö eliminoi mahdollisuuden piiloutua ryhmään. Mikäli työpaikalla siirrytään virtuaaliseen palautus ympäristöön, niin kaikki voivat katsoa kuka tekee mitäkin. Tai ehkä tämä on niitä “huonoja vitsejä”. 

Tuolloin kaikki näkevät sen, että työntekijä ei ehkä tee itse mitään, vaan vain istuu toimistossa, eikä tuotosta synny ollenkaan. Etätyö on monissa paikoissa ollut ainakin ennen suurten johtajien etuoikeus. Jos ajatellaan esimerkiksi jotain ohjelmistoalan tai muun ATK tai nykyisin ICT-alan yritystä, niin noissa yhtiöissä työskentelevillä on paljon mutkattomampi kuin muilla. Työelämän ongelma on siinä, että se vaatii nykyään myös suurempaa mahdollisuutta venyä kuin ennen. 

Oletteko ajatelleet työpaikkaa esimerkiksi statuksena?

Samoin työelämään on tullut sellainen ryhmä kuin “prekariaatti”. Tuo määräaikaisten työläisten joukko saattaa olla hyvin suuressa roolissa jossain yhtiössä, ja aina on porkkanana se, että jos tekee määräaikaisen työsuhteen aikana töitä kunnolla, niin silloin saa paikan. Se mitä tuo “prekariaatti” sitten kohtaa työpaikalla on se, että kahviautomaatti on vain yhtiön vakituisten työntekijöiden käytössä, eikä myöskään määräaikaisen työläisen aika riitä siihen, että kovin usein automaattia käytetään, kun niitä töitä pitää tehdä, jotta tulisi valituksi siihen jatkuvaan työsuhteeseen. 

Työssäkäynti on myös jossain piireissä etuoikeus. Eli vammaisten ja muiden “vajaakuntoisten” työntekijöiden laitoksissa saattaa siihen, että henkilö lähtee aamulla töihin liittyä myös muuta statusta kuin se että tuo henkilö saa palkkaa työstään sekä enemmän rahaa kuin muut. 

Toimistot vievät pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä suuremman osan budjetista kuin suurilta yrityksiltä. 

Vaikka suurilla yhtiöillä on mahdollisuus pitää yllä upeita toimistoja, voi tilanne PiKe-yrityksissä olla toinen. Eli niiden liikevaihto on pienempi ja tuolloin toimitilasta maksettava vuokra vie suuremman osan budjeteista. Suurin osa ICT-alan yhtiöistä tekee nykyään verkkomediaa eli kotisivuja, ja niiden liikevaihto on pienempi kuin esimerkiksi Rovion ja F-securen. ICT-alan yritysten ongelma on siinä, että ne työllistävät paljon vähemmän työntekijöitä kuin mitä niiden liikevaihto antaa ymmärtää. 

Se että 60% työläisistä haluaa tehdä työtä työpaikan kahviautomaatin lähellä ei tarkoita että kaikki sitä samaa haluaisivat. Tällöin voi joku kyllä kysyä, että mitä silloin työpaikoilla oikeastaan tehdään, kun sitä kahviautomaattia niin paljon kaipaillaan. Työpaikkojen ja työelämän muutos on hyvin ikävä asia, koska samalla häviää joukko vanhoja sekä totuttuja työllistäjiä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara