Siirry pääsisältöön

Satunnaisuuden hämäämää juhannusta kaikille

 

 

Satunnaisuuden hämäämää juhannusta kaikille 

Huomenna on juhannus, eli keskikesän juhla mikä tarkoittaa sitä että istutaan grillillä tai mikroaaltouunin vieressä odottamassa makkaran valmistumista tai kypsymistä, ihan miten vain. Tässä alla on linkki erääseen uutiseen, mikä kertoo siitä, kuinka eräs henkilö on käyttänyt aivan kamalasti rahaa siihen, että pääsee unelmiensa ammattiin, mutta samalla uutisen otsikosta unohtui mainita se, että kyse on liikennelentäjän koulutuksen saaneesta henkilöstä. 

Eli kyse ei liene mistään erityisen yleisestä ammatista, vaikka tietenkin tällainen asia varmasti pelottaa. Mutta liikennelentäjä ei varmasti ole mitenkään kovin yleinen näky grillillä, vaikka tietenkin sellainen voi jonkun ihmisen perheeseen kuulua. Joten miksi tässä jutussa ei käsitelty esimerkiksi vastavalmistuneen juristin tai papin työtä tai urasuunnitelmia? Tai en tiedä että onko kumpikaan näistä ammateista niin kovin yleinen, vaikka me kaikki näistä ihmisistä olemme kuulleet. 

Kuitenkin tällaiset poikkeukset sitten saavat aikaan sen, että kaikki asiat saadaan näyttämään hiukan erilaisilta, mitä ne oikeastaan ovat. Tätä kutsutaan satunnaisuuden sumentamaksi todellisuudeksi, missä yksittäinen tapaus saattaa antaa väärän tai ainakin liioitellun kuvan siitä, millainen tilanne ylipäätään on. 

Todennäköisyys sekä sattumat ovat asioita, joista ei koskaan puhuta missään. Jos katsomme esimerkiksi uutisia, niin silloin mieleen tulee se, että uskaltaakohan tässä kukaan enää tehdä yhtään mitään. Kun ajatellaan että esimerkiksi tiettyjä kaupunkeja tai valtioita esitetään niin, että ne ovat väkivaltaisia, unohtuu tuolloin muutama asia. Nimittäin se onko jossain alueella erityisen helppo saada turpiin lasketaan niin, että pahoinpitelyjen määrä jaetaan väkiluvulla ja kerrotaan sadalla. Tuolloin saadaan selville se, kuinka suuri määrä väkivaltarikoksia tehdään väkilukuun nähden. 

Kuitenkin meidän on ikävä kyllä huomautettava, että suurin osa ennenaikaisesti kuolleista ihmisistä kuolee esimerkiksi keuhkosyöpään, maksakirroosiin tai erilaisten rasvahappojen aiheuttamiin verisuoni ahtaumiin.Suurin osa onnettomuuksista sattuu kotona, tai kodin välittömässä läheisyydessä, kun henkilö nousee juovuksissa esimerkiksi jakkaran päälle vaihtamaan lamppua, ja sitten seurauksena on kaatuminen. 

Jos taas keskustellaan liikennekuolemista, niin silloin pitää tietää myös muutama muu yksityiskohta näistä tilastoista. Onko tilasto kerätty maailmanlaajuisesti vai onko se “vain” joltain tietyltä alueelta sekä se että onko joku automerkki erityisen usein aiheuttanut tietynlaisia kolareita.? Ja tietenkin se onko uhri noustessaan autosta ulos jäänyt auton alle. Mikäli tätä sattuu kovin usein, on syytä epäillä että tietyssä automerkissä on kuolleita kulmia, jotka voivat estää näkemästä takaa tulevaa ajoneuvoa. 

 Samoin pitää huomioida se, että kaikilla alueilla ei liikenne vaaranna ihmishenkiä samalla tavalla, ja samoin esimerkiksi se, että onko auto jonkun kotona toimivan virittäjän kotipajan tuunaama kannattaa tallentaa tilastoon. Tilasto kertoo tuolloin, jos johonkin autoon tehdään sellaisia virityksiä, jotka ovat vaarallisia, ja jos noita asioita tapahtuu usein jollekin tietylle automerkille, niin se tarkoittaa sitä, että näille autoille voidaan tehdä tarkempi katsastus. Tuolloin tilasto auttaa kohdentamaan toimintaa tiettyyn osaan esimerkiksi autoja, koska se paljastaa sen, onko joku automalli sekä merkki usein ollut mukana kolarissa, tai ajetaanko jollain tietyllä autolla paljon ylinopeutta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...