Siirry pääsisältöön

Olipa kerran ICT-ala sekä innovaatio

 


Olipa kerran ICT-ala sekä innovaatio

Olipa kerran innovaatio, joka muutti maailmaa, mutta samalla aiheutti erittäin suuria epäkohtia eräälle maailman nopeimmin muuttuvista aloista. ICT-alan ongelma on äärimmäisen nopea tuotekehitys sekä laite että ohjelmistopuolella. Kun perinteisistä tietokoneista alettiin siirtyä pilvipalveluihin, niin silloin oikeastaan koko ala koki suurimman koskaan eteen tulleista rakennemuutoksista. 

Entiset ohjelmointikielet, jotka dominoivat alaa kuten C++ vaihtuivat nyt PHP:hen sekä muihin vastaaviin ohjelmointikieliin kuten Java-scriptiin. Samoin PHP:n kaltainen esiprosessoitu protokolla tarkoittaa sitä, että yhä monimutkaisempia ohjelmia voidaan suorittaa pienemmillä tai vähemmän tehokkailla koneilla, koska koodi ajetaan palvelimilla, ja siksi oman päätelaitteen vaatima teho vähenee. 

Suurin ongelma mobiiliohjelmien kehityksessä on se, että ohjelmia on todella paljon, ja ohjelmistotalojen on vaikea saada ihmiset kiinnostumaan niiden tuotteista. Ja tämä koskee erityisesti mobiililaitteita. Eli mobiililaitteiden käyttäjien pitää oikeasti painaa tuotetta oman laitteen ohjelmisto kaupassa, jotta he voivat ladata haluamansa tuotteen, mutta juuri tämä on suuri ongelma, jos ajatellaan tietokoneohjelmien markkinointia. Lataajan sormen pitää osua juuri tietyn ohjelman kohdalle, jotta se tuo tuloja ohjelmistotalojen kassaan. 

ICT-ala on erittäin innovatiivinen liiketoimintasegmentti, mutta ongelma on siinä, että tuota alaa vaivaa ohjelmiston ylituotanto. Samoin se että “ihmisillä on jo kaikkea” varmasti saa aikaan sen, että uusia ohjelmistoja on vaikea tuoda markkinoille, niin että niistä saadaan jotain tuottoa. Jos vaikka tietokonepelejä halutaan tuoda uusille markkina-alueille, niin silloin pitää kehittää joku neutraali aihe, jota kehdataan myydä myös esimerkiksi Lähi-Idässä tai Kiinassa. Noissa maissa voi olla paljon ostajia, mutta se mitä nämä mahdolliset uudet asiakkaat eli liidit näkevät ruudulla pitäisi myös miellyttää ostajia. 

Ja kun tuotetta markkinoidaan, niin silloin pitää muistaa että rahan pitää kohdata myös ei materiaalisten tuotteiden kohdalla. Kun ihmisille myydään tietokone-ohjelmia olivat nämä pelejä tai muuta softaa, niin silloin softan olisi syytä myös toimia kunnolla. Tuon takia shareware ja “open-source” projektit olisivat tärkeitä, jotta myös koodaajat voivat harjoitella työtään ja kehittää osaamistaan. 

Lähi-Idän markkinoilla on läjäpäin rahaa, joka vain odottaa ottajaansa, mutta tuolloin ostajalle pitää perustella, miksi hänen kannattaa maksaa jostain pelistä tai muusta tuotteesta, ja parhaiten se käy niin, että ostaja itse toteaa maksullisen tuotteen paremmaksi, ja sitä kautta haluaa sijoittaa rahaa noihin asioihin. Mutta miten tuo asia saadaan aikaan on se, miksi markkinointi on niin hankalaa? Ostaminen on aina vapaaehtoista, ja siksi tuote pitää tehdä niin, että kaikki siinä miellyttää asiakasta, jotta hän vie tuotteen kassalle, ja suorittaa tarpeellisen maksun. 

Se mikä yhtiöissä ratkaisee on positiivinen kassavirta, joka tuo tuottoa omistajille, ja sen takia tehokkuus on päivän sana myös ICT-alalla. Sijoittajat vaativat tulosta hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitä ei aina sanota suoraan. Jos tulos on huono, niin vastuussa olevat operatiivinen johtaja saa usein lähteä hakemaan uutta työpaikkaa. 

Tässä kirjoituksen alla on YLE:n juttu aiheesta Piilaakso sekä sen lähinnä valkoisista miehistä koostuva toimijoiden ryhmä, mikä uhkaa oikeastaan koko alaa(1). Se miten esimerkiksi siitä, miten työt jakautuvat yhtiöissä ei juurikaan muuten puhuta, ja se mikä varmasti on kaikille ICT-alan työntekijöille tuttua on se, että työntekijöiltä vaaditaan ehkä joskus hiukan liikaa. 

Eli heidän oletetaan välittömästi koulusta tultuaan olevan kokeneita ohjelmoijia, jotka osaavat kaiken jo valmiiksi, eli rakennuksilta tuttu “Pentti-ilmiö”, missä työnantaja valitsee aina alalla 20 vuotta olleen työntekijän, koska tämä osaa tehtävänsä paremmin, ja sen takia on vaarana, että ala alkaa ukkoutua, mikä ei varmasti tee kovin hyvää uusille innovaatioille, koska “Penttejä” ei ole loputtomasti saatavilla, ja jos vastavalmistuneet eivät pääse työhön, niin he eivät sitten koskaan voi kehittää osaamistaan. Ja mistä sitten työntekijät otetaan, kun viimeinen “Pentti” jää eläkkeelle? Tai ehkä se koodaaminen sitten siirretään suoraan Intiaan, kun siellä saa työt teetettyä halvalla. 

Mutta sitten kun puhutaan siitä, miten työntekijöitä kohdellaan joskus jossain ICT-alan yhtiössä. Työntekijät saattavat olla tuolla alalla lähinnä kertakäyttötuote, joka palkataan jotain projekteja varten, ja kun projekti on ohi, niin silloin saavat työntekijät lähteä etsimään uusia työpaikkoja. Tuo ehkä toimii jossain tietokonepelejä tekevässä yhtiössä, mutta miten sitten tehdään turvallista koodia sellaisiin kohteisiin, jotka vaativat aitoa sekä osaavasti tehtyä tietoturvaa? 

Teetetäänkö silloinkin koodi jossain Intiassa, vai annetaanko sitten työntekijöille heti potkut, kun koodi on valmista? Näin he voivat tuntea sen, mitä varten työntekijät ylipäätään palkataan, ja olla hyvin katkera siitä, että ei valinnut esimerkiksi sairaanhoitajan vaativaa työtä. Tai ehkä tässä vaiheessa kannattaa muistaa se, että yhtiöiden tehtävä ei ole toimia sosiaalitoimiston sijaisena. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...