Miksi Grönlanti on niin arvokas?
Grönlanti muodostaa osan NATO:n GIUK (Greenland, Iceland United Kingdom) linjasta, jonka välillä kulkee mm. SOSUS(1)-kaapeli, mikä havainnoi sukellusveneitä sekä akustisilla sensoreilla, eli vedenalaisten kuuntelulaitteiden sekä mahdollisesti myös muiden sensoreiden avulla. Grönlanti on myös arvokas alue, koska sieltä voivat sekä strategiset pommikoneet että myös sukellusveneiden torjuntaan tarkoitetut lentokoneet lähteä operoimaan pohjoisen napajään ylle.
Tuon napajään alla partiovat sekä Venäjän että USA:n sukellusveneet, koska napajäätikkö estää tehokkaasti satelliittien infrapuna antureita havaitsemista reaktorien hukkalämpöä, ja heikentää näin mahdollisuuksia havaita sukellusveneitä, ennen kuin ne voivat laukaista ohjuksensa. Samoin Grönlanti tarjoaa hyvät mahdollisuudet esimerkiksi ballististen ohjusten ennakkovaroitusjärjestelmän sijoittamiselle, koska voidaan olettaa noiden ohjusten lentävän kyseisen alueen ylitse.
Mutta Grönlanti on myös osoitus siitä, että USA tarvitsee NATO oman alueensa turvaamiseen. Eli ilman Grönlantia sekä Iso-Britannian suopeutta ei esimerkiksi sukellusveneiden valvontaan tarkoitettua SOSUS- kaapelia sekä tehokasta ennakkovaroitus, ja ehkä myös vasta-ohjuksia ei voida sijoittaa tehokkaasti, niin että niillä olisi mahdollisimman suuri teho vastapuoleen nähden.
Kylmän sodan aikana USA sekä muu NATO suunnittelivat esimerkiksi PGM-17 Thor tai PGM-19 Jupiter tyyppisten ballististen ohjusten toimittamista Bornholmin sekä Grönlannin alueille, missä niiden avulla voidaan suorittaa tuli-iskuja esimerkiksi Pietaria, Kaliningradia sekä myös pohjoisella alueella partioivia Venäjän laivaston yksiköitä vastaan, jos ne yrittävät suorittaa maihinnousua Grönlantiin. Laivastoa vastaan tarkoitetuissa operaatioissa noiden ohjusten yli kolmen megatonnin ydinrjähteet olisi laukaistu veden alla, jolloin niiden teho olisi ollut suurempi kuin jos kyseinen ase olisi räjäytetty ilmassa.
Noiden aseiden toimintamatka oli rajallinen, ja niissä oli erittäin tehokkaat taistelukärjet, joiden avulla varmistettiin kohteen tuhoutuminen vaikka ohjus menisi sivuun. Kuitenkin rajallinen toimintasäde tarkoitti sitä, että ne piti siirtää lähelle kohdetta, ja siksi esimerkiksi Turkkiin sijoitettiin aikoinaan näitä aseita.
Mutta Grönlanti mahdollistaa myös esimerkiksi vaurioituneiden vakoilu- ja muiden lentokoneiden laskeutumisen alueelle, missä niitä ei voida havaita. Ja kuten tiedämme, niin esimerkiksi äärimmäisen nopeissa vakoulukoneissa on käytössä tekniikkaa, mikä varmasti halutaan pitää salassa. Napajäälle laskeuduttaessa voidaan koneen olemassaolo pitää salassa, eikä esimerkiksi myöskään sen muotoa tai muuta salassa pidettävää tietoa pääse vuotamaan tahoille, jotka eivät tätä tietoa saa nähdä. Eli ylisooninen kone on muotoilultaan erittäin tarkka.
(1) https://en.wikipedia.org/wiki/SOSUS
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/PGM-17_Thor
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/PGM-19_Jupiter
Image: https://www.defensenews.com/smr/a-modern-nato/2019/08/05/watch-the-skies-how-a-us-base-in-greenland-tracks-ballistic-missiles/
Kommentit
Lähetä kommentti