keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Etätyö sekä koronavirus



(C) Walt Disney

Etätyö sekä koronavirus

Etätyö sekä koronavirus ovat asioita, jotka varmasti rassaavat ihmisten arkea. Ja tietenkin se että jos sanotaan että esimerkiksi itse olen kannattanut etätyön lisäämistä on varmasti huomattu, mutta tietenkin etätyö ei tarkoita sitä, että lapset ja aikuiset istuvat kotona pari kuukautta tekemällä etätyötä ei varmasti ole se, mitä tarkoitetaan esimerkiksi sillä, että etätyö on kannattavaa. Etätyö on kannattavaa silloin, kun se toimii muuna kuin krapulapäivän tai loman synonyyminä.

Mutta jos ajatellaan että etätyö tai koulu on asia, mikä muutetaan pääasialliseksi käytännöksi, niin silloin mennään ehkä hieman liian pitkälle, koska tuolloin jäävät sosiaaliset suhteet ihmisten kesken vähälle. Sosiaalisten taitojen kehittäminen on yksi koulun tehtävistä, ja samalla lapset saavat myös niitä tärkeitä oheis taitoja, joita koulu opettaa.

Etätyö ei ehkä ole kaikille sopiva työn muoto, mutta jos se toteutetaan oikein, niin mitä se ketään kiinnostaa, missä ihmiset työtään tekevät. Ja joskus on koulussakin ollut niin kova hälinä, että oikeastaan joku oppilas on joutunut sitten opiskelemaan itsenäisesti, kun opettajan aika on mennyt kurinpitoon. Joskus olen myös ajatellut, että jos osa ajasta opiskellaan etänä, niin silloin voisi opiskelija siirtää työ asemansa vaikka Leville, mutta itse kyllä ajattelen, että sopiiko etätyö tai etäopiskelu ihmiselle vai ei riippuu yksilöstä.

Koronavirus on asia mikä varmasti lisää stressiä, ja jos ajatellaan että sen kuolleisuusprosentti on 1%, niin joskus ajattelen mitä mahtaakaan tapahtua jos virus olisi vaarallinen vain lapsille tai kehitysvammaisille. Olisiko silloin laitettu kouluja kiinni, ja muutenkin toimittu niin pontevasti kuin nyt toimitaan? Mutta tiedän maamme hallituksen olevan korkeaa moraalia toimissaan noudattavan elimen.

Liian pitkään jatkuva etätyö varmasti “hitsaa hermoon”, varsinkin jos sitä tehdään rauhattomassa tilassa. Mutta toisaalta maailma on täynnä asioita, jotka “hitsaavat hermoon”. Jos sanotaan että lapsilla olisi etäpäiviä koulusta, niin silloin voidaan sanoa että kaksi tai yksi etäpäivä eivät ole asioita, joissa koko opetus pitää panna uusiksi. Nuo päivät voisivat olla sellaisia, että niiden aikana lapset tulevat kouluun saamaan palautetta siitä, miten he ovat oppineet asioita sekä miten he ovat käyttäytyneet. Se että opettajat hukkuvat työtaakkaan ja tekevät 16h työpäiviä voidaan estää sillä, että muutetaan hieman etälukion tai koulun käsitettä, joka ilmeisesti joissain perheissä on “loma”.

Varsinaisesti termi “etäkoulu” ei ole sama kuin loma. Eli etäkoulu tai etätyö ei ole sanan “loma” synonyymi. Eli tietenkin on hiukan vaikea oppia, jos  koulun etätyötä varten tehtyyn  tilaan ei olla kirjauduttu. Vanhempien tehtävä on valvoa sitä, että koulua käydään kuten on käsketty, ja jos tämä ei onnistu, niin asiasta voidaan keskustella myös vanhempien kanssa. Toki en tarkoita sitä, että koko perinteinen koulu ja työelämä korvataan etätyöllä, vaikka se saattaisi olla asia, mikä tuo säästöjä myös yrityksille, jos se sattuisi onnistumaan. Mutta 3 kk. etäpäivä putkeen saattaa olla hiukan liikaa kaikille.

Tämä etäkoulu tarkoittaa sitä, että oppilaat kirjautuvat kouluun silloin kun on käsketty, ja jos joku sitten lähettää viestejä tuon ajan ulkopuolella, niin silloin voi järjestelmä poimia ne ja luovuttaa käsittelyyn vasta seuraavana päivänä. Silloin opettaja voi tehdä haluamansa asiat työaikana, ja kun työaika päättyy, niin silloin voi työtilan laittaa pois, ja lähteä viettämään vapaa-aikaa.

Kun katsotaan esimerkiksi uutisia sekä lehtiä, niin silloin huomataan, että asenne etätyötä kohtaan on erittäin kielteinen. Ja lähes jokaisessa uutisessa muistetaan se, että kuinka hankalaa on rakentaa työpiste kotiin. Samoin lasten meluaminen sekä muut vastaavat asiat ovat aina etätyön tiellä. Mutta esimerkiksi ergonomia on asia, mitä voi jokainen itse tutkia netistä, ja itse ajattelen niin, että esimerkiksi läppäriä voi käyttää kyllä ilman sitä lisänäyttöä, telakkaa sekä muita lisukkeita.

Etätyö on asia mikä mahdollistaa äärimmäisen jouston työajoissa, hiilidioksidipäästöissä, sekä tietenkin sen, että henkilö joka tekee etätyötä myös osaa työnsä hyvin. Mutta kuitenkin aina puhutaan siitä, että olisiko sitten se tuottavuus kuitenkin se asia, jonka takia etätyö pitäisi kieltää. Maailma on menossa kohti ikävää totuutta, ja se on se, että esimerkiksi Levillä voisi aivan hyvin tehdä etätyötä, jos siellä vain sitten olisi mahdollisuus rauhalliseen hetkeen, mutta voidaan ajatella että jos esimerkiksi ei tul lunta, niin silloin hiihtokeskus alkaisi myydä työtiloja jollekin business-innovaatioita ammatikseen tekeville henkilöille, koska silloin saadaan puuttuvien  laskettelijoiden aiheuttama tulon vajaus korjattua. Eli jos hiihtäjiä ei tule, niin silloin pitää löytää uudet asiakkaat.
https://yle.fi/uutiset/3-11286283

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...