Siirry pääsisältöön

Miksi lineaarinen ohjelmointi malli on liian kankea tekoälyn ohjaamiseen?



Miksi lineaarinen ohjelmointi malli on liian kankea tekoälyn ohjaamiseen?

Lineaarinen ohjelmointi tarkoittaa sitä, että tietokoneohjelmassa koodia suoritetaan siinä järjestyksessä, kuin miten se on kirjoitettu. Sellaisissa sovelluksissa jotka on kirjoitettu lineaarisilla ohjelmointikielillä koodi on ikään kuin taulukko, missä tietokone käy sen läpi rivi kerrallaan, ja tuon takia tietokoneohjelmisto on tietenkin tehokas.

Mutta jos ajatellaan esimerkiksi robottien sekä erityisesti itsenäiseen toimintaan kykenevän robotin ohjelmointi on vaikeaa johtuu siitä, että ohjelman pitäisi pystyä mukautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Se että tietokone ei kykene soveltamaan saamiaan ohjeita tekee siitä vielä kömpelön toimijan.

Jos ajatellaan tilannetta, että meidän pitäisi luoda auto, joka kykenee itsenäiseen ajosuoritukseen, niin silloin meidän pitää tietenkin ohjelmoida kaikki mahdolliset muodot tietokoneen muistiin, ja sitten kun sen tunnistus-ohjelmisto tunnistaa esimerkiksi multakasan, niin silloin se lähettää tietokoneelle pyynnön käyttää tiedostoa mihin on ohjelmoitu prosessi, mitä tulee tehdä kun sensori havaitsee multakasan. Tietokoneen pitää tuolloin käydä jokainen rivi tästä aliohjelmasta läpi, ja sen takia kyseinen ohjelma on todella jäykkä, jos sitä verrataan ihmisen kykyyn tehdä päätöksiä.

Tietokone ei siis osaa hyppiä rivien yli, ja tuolloin syntyy ikäviä “väärinkäsityksiä”, koska vaikka auto osaisi väistää multakasaa, niin silti sen pitää huomioida esimerkiksi liikennesääntöjä. Ja kaikkein yksinkertaisinta olisi tehdä aliohjelma tai kooditaulu, mikä kertoo tietokoneelle, miten sen tulee missäkin tilanteessa toimia. Mutta jäykkien ohjelmointikielten kohdalla on ongelma siinä, että tuo toisen aliohjelman kutsu on tehtävä oikealta riviltä, tai seurauksena on katastrofi.

Jos noita kutsuja on liikaa, niin silloin ohjelmasta tulee hyvin kankea, ja jos kutsu viittaa väärään tauluun, aiheuttaa se varmasti ongelmia. Tätä asiaa voidaan havainnollistaa sellaisella esimerkillä, että tekoälyn avulla itsenäisesti toimiva auto on ohjelmoitu huomioimaan liikennevalojen punainen, keltainen sekä vihreä väri. Mutta erottaako kone todella värit, vai ainoastaan sen, mikä kolmesta valosta palaa on tärkeää. Nimittäin tietokoneen pitää tuolloin huomioida myös se, että autoissa on taaksepäin punaiset valot, ja tuolloin auto saattaa esimerkiksi pysähtyä keskelle moottoritietä, koska se ei erota punaista liikennevaloa punaisista takavaloista.

Tietenkin liikennevalot voidaan ohjelmoida näyttämään tiettyä koodia, ja tuolloin auto toimii ehkä oikein tällaisessa tilanteessa. Mutta mitä jos liikennevalo, mikä lähettää koodattuja ilmoituksia menee epäkuntoon saattaa tuollainen auto olla pulassa. Tai esimerkiksi lika tuon lampun edessä  estää sitä lukemasta tuota koodia. Samoin tietokone voi vahingossa tulkita esimerkiksi vihreän takin tai paidan vihreäksi liikenne valoksi, ja silloin varmasti syntyy ongelmia. Eli tämän takia olisi tärkeää kehittää tietokoneita, jotka kykenevät soveltamaan saamiaan käskyjä, niin että myös odottamattomat asiat tulevat huomioiduiksi jollakin järkevällä tavalla, niin että esimerkiksi multakasa ei aiheuta sitä, että auto seisoo risteyksessä puoli päivää.

Image: https://en.wikipedia.org/wiki/Pontiac_GTO#/media/File:1966_&_1969_Pontiac_GTO_(34841847634).jpg

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...