1) Miksi lapset jätetään median kasvatettaviksi?
Oikeastaan kaikki tieto mitä aistit välittävät meille on mediaa. Ja siksi vanha sanonta “lapset jäävät TV:n kasvatettaviksi” voidaan muuttaa muotoon “lapset jäävät median kasvatettaviksi”. Media tarkoittaa siis sitä, mitä näemme, kuulemme, maistamme, haistamme sekä tunnemme. Tuo on siis mediaa mitä aistimme välittävät aivoille.
Kaikella mitä ihminen näkee, kuulee tai kokee on merkitys, ja se mitä tämä tarkoittaa on se, että vaikka tekohetkellä paha sana tai teko tuntuu merkityksettömältä, niin viha voi herätä myös jälkeen päin. Samoin on ihmisiä, jotka ovat taitavia peittämään tunteensa, ja sen takia saattaa olla niin, että muut eivät huomaa toisen loukkaantuneen.
Mikäli ihminen heitetään ulos ravintolasta ilman syytä, niin aluksi saattaa tilanne olla sellainen, että hän ei oikeastaan edes tajua mitä tapahtui. Sama koskee erilaisia ikäviä huomautuksia, jotka eivät ehkä tuolloin kosketa ollenkaan. Se miten ikävä huomautus päätyy ihmisen korviin voi myös vaikuttaa siihen, että näyttääkö hän pahan mielensä muille.
1.2) Ihmisen tarve hakeutua kaltaistensa seuraan näkyy myös sosiaalisen median sisällön valinnassa. Eli vain sitä mikä tukee omaa näkemystä seurataan ja katsotaan, eikä mitään kritiikkiä tarvitse kuunnella.
Eli jos hän kuulee ikävän asian esimerkiksi vessan oven läpi, niin hän ei ehkä näytä sitä muille, ja tuollainen ikävä asia voi olla se, kun “paras kaveri” kehuu että hän voi komennella toista miten huvittaa. Saattaa olla niin, että tuo asia ikään kuin jää taka-alalle pyörimään, ja sitten vasta myöhemmin alkaa mieli muuttua, eli ihmetys jä yllätys muuttuvat raivoksi.
Jos tämä asia siirretään esimerkiksi mediaan, niin myös eräänlainen “vääränlainen” media voi vahvistaa pahaa oloa, vaikka näin ei tietenkään ole. Eli jos ihminen kokee joutuneensa väärin kohdelluksi, niin hän saattaa esimerkiksi tuijottamalla YouTubea saada sitten lisää puhtia omalle pahalle ololleen, ja se sitten saattaa johtaa erittäin ikäviin asioihin.
1.3) Voiko tämä luoda tilanteen, että joku ei tiedä oikeasta maailman menosta yhtään mitään? Tässä toivottavasti fiktiivisessä visiossa tarinan päähenkilö elää jossain pimeässä huoneessa ja tuijottaa mieleistään mediaa
Mutta voisiko joskus käydä niin, että esimerkiksi joku jättää täysin seuraamatta uutisia, ja katselee pitkin päivää vain elokuvia? Millaiseksi oma maailmankuva muuttuu, jos ihminen eli oman elämänsä päähenkilö vain katselee elokuvia eikä koskaan mitään muuta? Voisiko joku päivä eteen tulla ihminen, joka elää sellaisessa virtuaalisessa maailmassa, missä hän ei edes ole koskaan käynyt ulkona asunnostaan? Eikä hän tuossa visiossa ole mitään muuta koskaan nähnyt kuin joitakin elokuvia, joista itse on sattunut pitämään.
Oikeassa elämässä kaikki ei ole varmasti aivan niin mukavaa, kuin mitä elokuvissa, ja me kaikki ihmiset joudumme joskus tekemään myös tylsiä asioita. Ja eihän esimerkiksi lakimiehen työ ole päältä päin katsottuna muuta kuin tietokoneella kirjoittamista. Toki tästä työstä maksetaan todella hyvin, joten sen takia kyseiseen ammattiin myös haluaa joukko ihmisiä, jotka haluavat ansaita rahaa lakia lukemalla.
2) YouTube on kuin mikä muu mediakanava hyvänsä
Kun keskustellaan väkivallasta, niin itse olen aina ihmetellyt sitä, että miksi väkivaltavideot sekä YouTubessa nähty materiaali erotetaan toisistaan. Se että väkivaltaa tulee joltain kanavalta on aivoille aivan sama. Eli aivot eivät erottele sitä, että tuleeko väkivaltaista sisältöä musiikkivideoista, uutisista tai DVD-elokuvista. Ne käsittelevät kaiken näkemänsä samalla tavalla.
Jos sitten aletaan puhua lapsen TV:n katselusta, niin silloin pitää myös puuttua samalla tavalla siihen, mitä hän muista medioista katselee. Mutta sitten kun lähdetään tekemään päätöksiä siitä, että mitä sieltä kannattaa tai mitä sieltä ei kannata katsella, niin silloin pitää kyllä vanhemmilla olla sellainen asia selvä, että minkään medialaitteen kanssa ei lapsia pitäisi jättää yksin. Pahin tilanne on se, että ymmärtämätön ihminen katsoo jotain elokuvaa tai videota, missä tehdään toisille hyvin ikäviä asioita.
Media on asia, mikä ei ole merkityksetön. Ei ole merkityksetöntä nähdä väkivaltaa tai kuunnella ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että “oman käden oikeus on parasta oikeutta”. Eli tällä tarkoitan, että YouTubea katsotaan siten, että sisältö valitaan niin, että se tukee omaa näkemystä asioista. Eikä kukaan koskaan halua kuulla vastakkaisia argumentteja. Mediasta ihminen etsii mielellään mielipiteitä, jotka käyvät yksiin omien mieltymysten kanssa. Eli se sama efekti, että ihminen haluaa olla kaltaistensa seurassa näkyy mediassa siten, että sieltä etsitään samanlaisia ihmisiä, kuin mitä katsoja itse on, ja heidän toimiaan seurataan ja heitä kuunnellaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.