Komiteoista sekä nyrkkien käytöstä politiikan välineenä
Koronavirus on nostanut esiin sellaisen käsitteen, kuin jonkinlaisen “nyrkin”(1) perustamisen kriisiaikoja varten. Siinä sitten taas tuodaan esiin se, millainen asema esimerkiksi puolustusvoimilla sekä tasavallan presidentillä tulisi olla tällaisessa tilanteessa, jossa kysytään johtajuutta. Ja sitten taas eteen tulee se, että “nyrkillä” voisi olla jotain tekoa silloin, jos vihollinen olisi esimerkiksi joku terroristi tai muu vastaava toimija.
Silloin armeijan henkilöstö sekä komentojärjestelmä voisivat tuoda osaamistaan sekä kokemustaan esille, mutta tilanteessa missä vastassa on virus, niin tilanne on hiukan toisenlainen. Nimittäin tässä tilanteessa, missä nyt olemme ei ole olemassa mitään ns. “oikeaa toimintamallia”. Eli kukaan ei voi vedota kokemukseen, koska meillä ei kenelläkään koko maassa ole kokemusta tällaisesta tilanteesta. Tällöin meidän vain pitää toimia niiden simulaatioiden sekä skenaarioiden mukaan mitä on mallinnettu jossain pöydän ääressä kauan sitten.
Jos ajatellaan poliisin ja puolustusvoimien toimintaa tässä koronavirus tilanteessa, niin ainoa mitä voidaan tehdä on ohjata autoja tien sivuun, ja kysellä sitä minne ihmiset ovat matkalla, ja mikä on matkan tarkoitus. Eli tietenkin olisi hyvä miettiä tällaisen nyrkki komitean perustamista ja sille annettuja valtuuksia, mutta tässä tapauksessa ei ole ehkä oikea aika miettiä tätä asiaa. Nyrkki ei olisi mikään ainutlaatuinen asia Euroopassa, ja esimerkiksi Britanniassa on elin mitä kutsutaan COBR:n (Cabinet Office Briefing Rooms) nimellä(1) .
Tuon elimen tarkoitus on koordinoida asevoimien eli yleensä tiedustelupalveluiden, SAS:n sekä poliisin ja muiden viranomaisten toimintaa Yhdistyneiden Kuningaskuntien alueella. Eli tarvitseeko Suomi vastaavaa kabinettia, missä turvallisuudesta vastaavat ministerit yhdessä poliisin sekä asevoimien johdon kanssa miettivät sitä, miten esimerkiksi terrori-iskujen yhteydessä pitäisi toimia.
Mutta olisiko sitten oikein ajatella, että esimerkiksi myös terveysviranomaiset olisivat osa tuota kabinettia? Tässä koronavirus-tilanteessa sekä muissa vastaavissa asioissa virusta koskevat tutkimukset tehdään pääasiassa laboratorioissa, mitkä sijaitsevat sairaaloissa tai niiden lähellä. Samoin terveysviranomaisten tehtävänä on jakaa rokotteita ihmisille sitten kun niitä on kehitetty.
Itse kysyisin vain sen, että onko tämä uutinen tehty siksi, että hallitus sanoi presidentille kohteliaasti “Ei”. Tai saattaa olla niin, että tätä “nyrkkiä” kannattaisi miettiä sitten kun koronavirus-epidemia on ohi.
(1) https://yle.fi/uutiset/3-11283078
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_Office_Briefing_Rooms
Kommentit
Lähetä kommentti