sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Filip IV “Kaunis” ja hänen suhteensa “Temppeliherrain ritarikuntaan”.





Filip IV “Kaunis” ja hänen suhteensa “Temppeliherrain ritarikuntaan”.

Temppeliherrat olivat ensimmäinen sota-alan yhtiö, mutta vuonna 1307 sen aurinko oli jo laskemassa. Nimittäin ristiretkien epäonnistuminen sai aikaan sen, että tuohon järjestöön alettiin suhtautua nuivasti.

Aikansa mahtavin yksityisarmeija oli Temppeliherrain ritarikunta(1). Se että tuo järjestö koki hyvin upean hetken, ja sitten se tapettiin aivan yllättäen saa tietenkin aikaan huhuja siitä, mikä oli todellinen syy siihen, että Ranskan kuningas Filip IV “Kaunis” (1268-1314)(2) määräsi sen jäsenet pidätettäviksi vuonna 1307. Todellisuus oli se, että järjestön kulta-aika oli jo Filip “Kauniin” hallitessa, ja hänen määräyksensä pidättää tuon järjestön jäsenet vain sinetöivät sen kohtalon.

Yllä olevassa kuvassa Englannin kuningas Edvard I osoittaa kunnioitusta polvillaan Filip “Kauniin” edessä, koska oli tämän alamainen. Filip tunnettiin historiassa myös nimillä “Marmori-” tai “Rautakuningas”, mikä johtui hänen ankarasta tavasta johtaa maataan. Tämä tapa johti siihen, että monet toivoivat että hän kuolisi.

Se mitä temppeliherrain ritarikunta oli on oikeastaan vain aikansa mahtavin sota-alan yhtiö, mikä perustettiin yhtä tehtävää varten: vapauttaa pyhä maa muslimeista, ja kun tehtävä oli epäonnistunut, niin järjestö kävi tarpeettomaksi. Se että viimeinen eli 9. ristiretki(3) oli epäonnistunut sai aikaan sen, että esimerkiksi paavin jumalallista voimaa sekä jumalan antamaa oikeutusta alettiin epäillä, vai mitä varten jumalan suojeluksessa ollut armeija oli epäonnistunut?

Temppeliherrain ritarikunta oli kauan sitten mahtavin sotilasjärjestö, mitä maailma oli nähty, ja sen salaisuuksista osa on jäänyt historian hämärään. Tuo järjestö perustettiin taistelemaan saraseeneja eli muslimeja vastaan. Mutta myöhemmin tuosta järjestöstä tuli taakka kuninkaille, ja sitten kun Filip IV “Kaunis” takavarikoi tämän järjestön omaisuuden, niin hän saattoi toimia omaa etuaan ajaen. Mutta kuten tiedämme, niin Ristiretkien jälkeen Euroopassa alkoi uusi aika, koska kristityt eivät kyenneet voittamaan saraseenaja, ja sen jälkeen kun kristityt poistuivat Jerusalemista tuli tästä järjestöstä suuri riippakivi, joka sitoi kuninkaan käsiä.

Kuoliko Filip IV “Kaunis”  flaamien tai temppeliherrain kädestä? Eli jos ensimmäinen pitää paikkansa, niin silloin koko tarina Temppeliherrojen salaliitosta on perätön. Eli oliko syy hänen kuolemaansa siinä, mitä hän oli tehnyt  Flandersin maakunnassa, kun hän oli sitä miehittänyt. Tai oikeastaan voidaan sanoa, että Temppeliherrat olisivat voineet tehdä yhteistyötä myös flaamien kanssa kostaakseen mestarinsa kuoleman. Tai kun hänen henkilöhistoriaan katsotaan, niin hän oli hyvin epäsuosittu mies, joten tietenkin noita surmaajia saattoi löytyä hänen läheltään muualtakin.

Kun yhdeksäs ristiretki oli epäonnistunut sen virallisissa tavoitteissa, eli siirtää Pyhä Maa takaisin kristittyjen omistukseen, niin silloin Temppeliherrain ritarikunta muuttuu tarpeettomaksi, ja kun Filip IV “Kaunis” kruunattiin Ranskan kuninkaaksi, niin tuon järjestön kulta-aika oli takana. Eli Kuten kaikki varmaan tietävät, niin Temppeliherrat olivat aikoinaan kouluttaneet kuninkaita, ja tuolloin kävi niin, että Filip IV sai koulutuksen muilta kuin temppeliherrojen ritarikunnasta. Flaameja vastaan käydyn sodan aikana Filip hankki tuolta alueelta paljon vihollisia, jotka varmasti halusivat tuolloin hänen kuolemaansa.

Filip “Kaunis” menestyi hyvin sodissa flaameja vastaan, ja se että hänen koulutuksestaan vastasivat ilmeisesti  “Teutonit”(4), jotka alkoivat kilpailla temppeliherrain kanssa  sai aikaan sen, että Filip katsoi,että Ranskassa oli yksi armeija liikaa, ja sitten hän määräsi tämän järjestön jäsenet pidätettäväksi. Myöhemmin Suurmestari Jacques de Molay(1243-1314)(5) tuomittiin kuolemaan kahden toverinsa kanssa, ja loput temppeliherrat määrättiin luostareihin arestiin, mikä merkitsi virallisesti tuon järjestön loppua, mutta aina on olemassa huhuja siitä, että ainakin jonkin aikaa tuo aikansa mahtavin järjestö saattoi toimia maanalaisessa salaseuran muodossa.

Merkittävää on se, että Molay teloitettiin samana vuotena kuin Filip “Kaunis” kuoli. Tämä tietenkin aiheuttaa melko paljon keskustelua, koska de Molay joutui odottamaan 7 vuotta roviolla polttamistaan, ja hän oli tuolloin verraten iäkäs, eli silloin ei lääketiede ollut aivan samalla asteella, kuin mitä se on nykyisin, joten tuolloin 71 vuotta oli ihmiselle melko kunnioitettava ikä. Tuohon aikaan ihmiset elivät keskimäärin 40 vuotta, joten ehkä de Molay päätti itse mennä roviolle, tai ehkä hän sai kivuttoman kuoleman pyövelin lyödessä häntä piikkausvasaralla päähän. Ja se että myös Filip kuoli samana vuotena on ehkä osoitus siitä että järjestöllä oli vielä sitten valtaa. Vaikka Filip kyllä saattoi joutua myös Flaamien surmaamaksi.

(1) https://fi.wikipedia.org/wiki/Temppeliherrain_ritarikunta

(2) https://fi.wikipedia.org/wiki/Filip_IV_(Ranska)

(3) https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdeks%C3%A4s_ristiretki

(4) https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksalainen_ritarikunta

(5) https://fi.wikipedia.org/wiki/Jacques_de_Molay

Kuva: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Hommage_of_Edward_I_to_Philippe_le_Bel.jpg/250px-Hommage_of_Edward_I_to_Philippe_le_Bel.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...