Drooni ja mies ovat kai se uusin versio vanhasta sanonnasta, että “kuolettavin ase on mies ja kivääri”. Ehkä tuo vanha hokema voidaan muuttaa muotoon “mies ja drooni ovat maailman kuolettavin ase”.
1) Tämä voisi olla nykyaikainen ohjus
Yllä oleva kuva esittää Lockheed MQM-131 “Aquila” dronea, joka on virallisesti valmistettu vain taistelukentällä olevan tilanteen tarkkailemiseksi sekä ohjaamaan täsmäaseita maaliin, mutta kuten tiedämme, niin tällainen lennokki on erittäin helppo varustaa taistelu kärjellä, mikä tekisi siitä ohjuksen.
Tuollainen ohjus voisi partioida taistelukentän päällä sekä suorittaa tiedustelun sekä kohteen näyttämisen lisäksi myös “kamikaze-iskuja” vihollisen kohteisiin. Tämä drone voidaan laukaista ajoneuvosta tai pudottaa lentokoneesta tai helikopterista alueelle, missä sitä halutaan käyttää.
1.2) Drooni on vain väline, ja sitä käyttävä ihminen tekee ratkaisun
Yllä olevan alaotsikon esittelemä malli tulen käytöstä on käytössä esimerkiksi ydinaseiden komennossa. Eli kun sensori havaitsee hyökkäyksen, niin lopullisen määräyksen iskusta tekee ihminen. Ja tämä on se malli, mitä yritetään ajaa myös drooni-teknologiaan.
Kun ajatellaan sitä, miten näistä drooneista puhutaan, niin niitä on ilmeisesti suunniteltu käytettäväksi lähinnä miehitettyjen rynnäkkö koneiden rinnalla. Eli esimerkiksi taktinen rynnäkkökone pudottaa droonin alueelle, ja se alkaa kaarrella etsien kohdetta, jonka se voi sitten tuhota. Kyseessä olisi tuolloin periaatteessa perinteisen ohjuksen versio, mikä voisi kaarrella maan päällä, ja etsiä kohteita, joita vastaan se voisi iskeä.
Vielä pitkään tulee ihminen palvelemaan asevoimissa, mutta jos ajatellaan esimerkiksi etäohjattuja hävittäjiä, niin niiden kanssa eivät tavalliset miehitetyt lentokoneet kykene kilpailemaan. Eli onko edessä tilanne, missä erilaiset hybridiratkaisut vievät perinteisten hävittäjien paikan, tai täydentävät miehitettyjen koneiden toimintaa?Samalla pitää huomioida, että droneja vastaan voidaan käyttää erilaisia häirintä järjestelmiä, jotka estävät sen kommunikoinnin maa-asemien kanssa.
2) Jos Drooni operoi vain suomen alueella, niin se ei tarvitse silloin satelliitteja yhteydenpitoon. Sama koskee myös muita valtioita. Niillä on mahdollisuus rakentaa esimerkiksi tukiasema verkosto, joka koostuu sekä kiinteästi sijoitetuista että mobiili ratkaisuista.
Se mikä tästä satelliittien käytöstä käydyssä keskustelussa on unohtunut on se, että esimerkiksi JDAM-täsmäpommi on tarkasti ottaen myös satelliiteista riippuvainen väline, joten jo JDAM-tekee maasta riippuvaisen satelliiteista, jotka käännetään pois päältä, ellei niiden haltijaa miellytä näiden aseiden käyttäjän politiikka.
Lentueessa voi olla sekä miehitettyjä että miehittämättömiä koneita, ja vaaralliset tehtävät tehdään ehkä esimerkiksi sellaisilla droonejen sekä ohjusten yhdistelmillä, jotka ehkä toimivat kohteen näyttö, tiedustelu sekä myös hyökkäys tehtävissä, kuten esimerkiksi Israelin “Harpy” toimii. Ensin siis nämä dronet tuhoavat tutkat sekä hyökkäävät IT-asemia vastaan, ja sitten miehitetyt koneet suorittavat varsinaisen hyökkäyksen.
Droonet ovat loistava tuhonta väline, ja siksi niiden käyttö yleistyy jatkuvasti. Jos puhutaan esimerkiksi satelliiteista, niin tietenkin ne ovat välineitä, joiden avulla esimerkiksi juuri drooneja voidaan ohjata vaikka toiselta puolen maailmaa. Mutta jos drooni esimerkiksi toimii vain suomen tapauksessa maanpuolustus tehtävissä, niin toki siihen voidaan pitää yhteyttä esimerkiksi maa-asemien tai muiden vaihtoehtoisten välineiden avulla, eli tällaisessa tilanteessa drooni ei tarvitse satelliitteja niiden ohjaamiseen.
Ilmassa lentävä drooni on vain yksi väline muiden joukossa, ja on myös kehitetty erilaisia maata pitkin sekä veden alla sekä veden pinnalla liikkuvia taistelurobotteja, joista osa on varustettu esimerkiksi konetykeillä, mutta jotka voivat myös räjäyttää itsensä kohteessa. Ja nämä välineet ovat oikeastaan vain terroristien käyttämien autopommin sekä itsemurha veneiden laajennuksia. Nämä välineet rinnastetaan esimerkiksi panssari autoihin sekä tykki- tai torpedo veneisiin.
YLE:n juttu aiheesta https://yle.fi/uutiset/3-11240460
Filmi aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=2d1ORgVjZto
Kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_MQM-105_Aquila
Kommentit
Lähetä kommentti