Miksi USA ei halua riitaa Kiinan kanssa?
1) Kiina on valtavan voimakas valtio, millä on sekä sotilaallista että taloudellista painoarvoa
Välillä kysytään sitä, että miksi Kiinan hallitusta ei kaadeta sotatoimien avulla, kuten esimerkiksi Vietnamissa sekä muutamissa muissa maissa yritettiin. Vastaus on se, että Kiina ei ole mikään Vietnam, vaan valtio, joka on varustanut asevoimat tehokkailla ydinaseilla, ja tämä estää mukavasti hyökkäyksen tähän maahan. Samoin se että Kiinan Kansantasavalta on maailman suurin talousalue, edesauttaa sitä, että Kiinan valtion johdon toimia katsotaan helpommin läpi sormien kuin esimerkiksi jonkun afrikkalaisen tai lähi-idässä sijaitsevan valtion johdon toimia.
Tai oikeastaan öljyn takia rikkaat valtiot ovat välillä ollut paikka, missä käydään näyttämässä pakko demokratian toimivuutta. Eli jos valtiolla on luonnonvaroja, niin sen on pakko liittyä länsimaiseen tai Venäjän johtamaan rintamaan, koska paikalliset ihmiset eivät osaa noita luonnonvaroja käyttää. Ja myös Kiinan johto haluaa varmasti näille apajille.
1.2) Miksi Kiina tuo niin voimakkaasti esiin osaamistaan 5G-tekniikan saralla?
Kiinan voimakas ulostulo esimerkiksi 5G-tekniikan saralla varmasti on pantu merkille monissa maissa, ja se että kiinan hallitus yrittää tämän teknologian avulla lisätä vaikutusvaltaansa maailmalla on tietenkin myös merkille pantavaa. Samoin 5G -tekniikka antaa uuden mahdollisuuden kontrolloida automaattisia laitteita kuten etäohjattuja ohjuspattereita. Samoin tuon tekniikan avulla valvoa ihmisiä kaikkialla hyvin tehokkaasti.
Samoin jos toiseen maahan toimitettuun verkkoon asennetaan vakoilu-ohjelmistoja tai niiden mikropiireihin kiinnitetään loogisia pommeja eli tietokoneviruksia tai niihin lisätään mahdollisuus formatoida nuo piirit käskystä, niin niiden avulla voidaan myös toisen valtion viestintää valvoa tai se voidaan tarvittaessa estää kokonaan. Kyseessä olisi metodi, mikä jättäisi kaikki vakoilusatelliitit varjoonsa. Kiina on panostanut kovasti insinöörien kouluttamiseen, ja samoin se on pannut toimeen monia näyttäviä hankkeita, kuten kuulentoja, ja sen avulla tuon valtion epäillään kosiskelevan muita maita kehittämään kanssaan avaruustekniikkaa.
Kiinan tavoite on ollut se, että se yrittää saada saman aseman, kuin mitä Neuvostoliitolla oli aikoinaan. Kun Kiina sitten hakkeroinnin avulla hankki käyttöönsä länsimaista teknologiaa, niin edessä oli tilanne, missä Kiina lähes viikoittain esitteli uusia aseita, ja juuri asekaupoilla sen epäillään rahoittaneen koulutusohjelmansa, jolla länsimaisiin korkeakouluihin tuodaan kiinalaisia opiskelijoita opiskelemaan teknologian kehittämistä. Esimerkiksi kauan sitten käyty Iranin sekä Irakin välinen sota oli hyvä markkinointialusta kiinalaisille ohjuksille, joita ammuttiin paljon tankkereita vastaan. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Iranin_sota)
2) USA:n ongelma on että joka kerran kun se lähtee sotaan, niin sen omia miehiä vaarantuu
Yhdysvaltain ongelma on siinä, että joka kerran kun se lähtee sotaan, niin amerikkalaisten henki on vaarassa. Kiinan kanssa amerikkalaisten ongelma on siinä, että sota vaatisi joka tapauksessa miljoonien tai miljardien ihmisten hengen. Samoin USA ssa pelätään sitä, että jos se lähtee sotaan, niin silloin maailma kääntyy sitä itseään vastaan. Ydinaseet yhdessä maailman suurimman talousalueen kanssa takaa sen, että valtiota vastaan ei voimaa käytetä. Eikä kaikkia epädemokraattisia hallituksia voida lähteä kaatamaan pommien avulla.
Kun ajatellaan sitä, mitä esimerkiksi liberalismi pahimmillaan on, niin aina välillä käy niin, että myös demokratiaan pettyy aina joku. Ja pettymys tulee eteen silloin, jos järjestelmän vaihdos vie ihmisen ojasta allikkoon. Eli kuinka moni 1990-luvun aktivisteista, jotka ovat johtaneet tai ottaneet osaa silloisiin demokratia mielenosoituksiin ovat jääneet pois pyörästä. Eli aate minkä vuoksi he ovat kärsineet on jättänyt heidät pois siitä, mitä muut ovat saaneet.
Ja demokratia ei ole aate, tai alussa se oli aate, joka muuttui aatteesta hallinto malliksi. Demokratiassa voi ääniä ostaa rahalla, ja mainostilaa myymällä saadaan ne poliitikot, jotka tukevat tiettyjä toimijoita nostettua ylös. Jos demokratia olisi pornokatu, niin silloin Itä-Euroopassa olisi edelleen kommunistien valta voimissaan. Tällä tarkoitan että nämä asiat olivat joskus demokraattisen valtion lieveilmiöitä sekä tuntomerkkejä, joiden olemassaolo näytti kummassa saksassa ollaan. Joskus olen ajatellut, että jos itäblokin poliisi olisi tuon asian hyväksynyt, niin ehkä kommunistit olisivat vallassa.
3) USA:lla on yliedustus NATOssa, ja se tuo sille valtavasti lisää kuluja
Mutta USAn ongelma on siinä, että se on liian suuressa roolissa NATO:ssa. Samoin sen sotakoneisto on liian suuressa roolissa tuossa maassa. Ja se rasittaa tätä valtiota erittäin paljon. Jos USAa tai muita demokraattisia valtioita verrataan esimerkiksi Kiinaan, niin USAssa pitää kaikkien sota laitteita koskevien hankintojen sopia kongressille, kun taas ei- demokraattisen valtion ei tarvitse kuin hankkia sen tuotteen, mitä se katsoo tarvitsevansa. Se että USa on NATO:n veturi maksaa sille todella paljon.
Eli sen pitää kehittää aseita sekä erityisesti tehdä raskaita päätöksiä. mitkä johtavat siihen, että valtio on helppoa leimata “maailman poliisiksi”, jonka raaka sotakoneisto ruhjoo pikkulapsia kappaleiksi. Kiinassa on myös ymmärretty se, että kaiken pitää myös näyttää hyvältä, joten esimerkiksi mielenosoituksia ei enää hajoteta suoraan mellakkapoliisien toimesta, vaan mielenosoittajat päästetään lähtemään kotiin, ja sitten vasta heidät käydään noutamassa.
Ja valtio on kuin heiluri. Liberaaleja vuosia seuraa poliitikko, joka lupaa järjestystä sekä suurta tulevaisuutta omalle maalle. Joka päivä joku kehittää uuden mallin päästäkseen valtaan. Kun takana on pitkä rauhan jakso, niin aletaan kysyä, mihin NATOa tai muita liittoja tarvitaan. Mikäli valtio eroaa puolustusliitosta, niin sen omia poikia ei tapeta missään muita maita koskevissa konflikteissa, ja varmaan Venäjällä ja Kiinassa on käsitetty miten tuota argumenttia voidaan hyödyntää liittojen kaatamiseksi. Samoin pitää muistaa se, että ei-demokraattisten valtioiden johto varmasti haluaa paljon ulkomaisia vihollisia, joiden avulla se voi kääntää ihmisten huomion pois valtion sisäisistä asioista. Kansan yhtenäisyyden nimessä sitten saadaan kaikki uudistukset peruttua, kun kauheat ulkovallat uhkaavat maata niin armasta.
4) Kiinan sekä venäjän asevoimien iskukykyä on kasvatettu länsimaisen tekniikan avulla.
Jos ajatellaan sitä että valtio aikoo rakentaa sota välineitä, niin sen ei kannata ryhtyä’ hankkimaan niitä suoraan muualta, ellei se sitten ole näiden valtioiden liittolainen. Kannattaa ennemminkin hankkia koulutusta sekä myös esimerkiksi CAD-ohjelmia, joilla noita välineitä voidaan valmistaa. Samoin esimerkiksi epidemioita voidaan käyttää tekosyynä, kun hankitaan suodattimia sekä muita varusteita, mitä laboratorioissa vaaditaan, jos niissä aiotaan tutkia esimerkiksi kemiallisia aseita, tai niiden valmistamista esimerkiksi bakteerien avulla.
Kun maailma kääntyi kohti liennytystä, niin Kiina saattoi käyttää tilaisuutta hyväkseen, ja ryhtyä kehittämään uusia välineitä, ja se tietenkin on kasvattanut kansanarmeijan iskuvoimaa. Samoin se että Kiina on tärkeä kauppakumppani tekee sen johdon arvostelemisesta vaikean. Esimerkiksi koronavirusta epäillään osittain keinoksi, millä kansanarmeija yrittää saada haltuunsa NBC (Nuclear, Biological and Chemical) sodankäyntiin tarvittavia suojavälineitä kuten suodattimia, joita nuo laboratoriot tarvitsevat, jotta niiden toiminta olisi turvallista.
Samoin jos tilanne muuttuu kaoottiseksi, niin silloin saattaa paikalle marssia mies, joka tarjoaa hyviä neuvoja, ja patriootti sitten saattaa vain jättää esimerkiksi ulkomaiset lainat maksamatta. Se varmasti uppoaa ihmisiin. Kun Neuvostoliiton presidentiksi nousi Vladimir Putin, niin hän asetti myös tavoitteekseen sen, että sen asevoimien iskukyky rakennetaan uudelleen, ja hän teki sen samalla tavoin kuin Kiina, eli hän hankki länsimaista pääomaa, millä sitten voitiin hankkia tietokoneita ja muita varusteita, mitä tarvitaan sotalaivojen sekä lentokoneiden ja tankkien piirtämiseen.
Lähde:
Essee: Kiina määrittelee uudelleen ihmisen onnellisuuden, eikä siihen kuulu vapaus – USA:n pitäisi keksiä suunnitelma Kiinan pysäyttämiseksi
#uutisvahti
https://yle.fi/uutiset/3-11174452
Kuva: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/The_Great_Wall_of_China_at_Jinshanling-edit.jpg/360px-The_Great_Wall_of_China_at_Jinshanling-edit.jpg
Kommentit
Lähetä kommentti