Siirry pääsisältöön

Jatulintarhat sekä Suomen muut arvoitukset



Nauvon Jatulintarha

Jatulintarhat sekä Suomen muut arvoitukset

Kuka on muuten kuullut sanan “Jatulintarha”. Jatulintarhat ovat eräänlaisia labyrinttejä, joiden tarkoitusta on vaikea lähteä arvioimaan, mutta kuten jotkut uskovat  niin muuallakin Euroopassa on ollut vastaavia labyrinttejä, mutta ne on tuhottu osana kristinuskon juurruttamista. Ja ehkä se että täällä Suomessa noita outoja kuvioita on eniten maailmassa johtuu siitä, että papit tekivät helpommin myönnytyksiä täällä kuin jossain saksassa tai ranskassa, koska esimerkiksi sotilaita oli vähemmän, ja siksi aivan joka asiaan ei edes haluttu puuttua. Tai sitten noita kuvioita on pidetty vain harmittomana taiteena, ja siksi niitä ei aikoinaan hajotettu.

Eli onko niin että Jatulintarhat ovat aikoinaan olleet niitä asioita, joita sallittiin niin sanotun ylimenokauden ajaksi. Tuolloin papit saattoivat esimerkiksi luvata asioita, jotka myöhemmin sitten poistettiin yksi toisensa jälkeen. Hetken saattoivat pakana-ajan symbolit olla rinnakkain kristinuskon symbolien kanssa, ja siten ne vain poistettiin pappien toimesta. Tai sitten noita vanhoja symboleja valjastettiin ohjaamaan ihmisiä kirkkoon, eli heidän piti samaistaa kirkko vanhoihin pyhiin paikkoihin, ja sitten kirkko vain ottaisi vanhan pyhän paikan aseman, mikä tekisi siitä otollisen käännytys tapahtuisi nopeammin.

Joten jos tätä asiaa tarkastellaan sitä taustaa vasten, että joihinkin asioihin saattoivat papit antaa hiukan siirtymäaikaa niin Jatulintarha saattaa olla asia, joka on jäänyt ainakin osaksi aikaa elämään kristinuskon kanssa yhtä-aikaa. Eli noita vanhoja labyrinttejä rakennettiin Englannissa sekä Skandinaviassa, ei ole yllätys. Nämä alueet ovat olleet kaukana kristinuskon keskeisiltä alueilta, ja sen vuoksi täällä eivät papit ole olleet aivan niin tiukkoja symboleja kohtaan. Ja siksi näitä suojelevia kuvioita on rakennettu kirkkojen pihaan sekä kuvattu kirkon seiniin.

Se että jatulintarhat eivät ole yhtä kuuluisia kuin Stonehenge ei tarkoita sitä, että niillä ei olisi merkitystä historiassa, ja sen takia itse ihmettelen yhtä asiaa, mikä on se, että miksi me suomalaiset emme ollenkaan mainosta tällaisia asioita muille ihmisille. Jos ajatellaan sitä, että onko joku asia sitten toista suurempi arvoitus, niin silloin voidaan sanoa, että kaikki arvoitukset liittyvät johonkin asiaan, mikä on aikoinaan haudattu syvälle sinne, mistä kukaan ei siitä saisi tietää tai muistaa tätä asiaa, joka on saattanut aiheuttaa joskus jopa kuolemantuomion.

Mutta uskoisin että Skandinaviasta sekä Fennoskandiasta löytyy varmasti paljon selvitettävää arkeologeille, jotka jaksavat panostaa tällaisiin asioihin. Tämä alue on aikoinaan sijainnut melko sivussa Euroopan valtavirrasta, ja siksi tänne on saattanut tulla ihmisiä pakoon vainoja. Ja onhan esimerkiksi suuri filosofi Platon tuntenut ilmeisesti tämän alueen “Ultima Thulen” nimellä. Onko Platon sitten itse täällä käynyt, vai onko hän vain kuullut tästä paikasta taas jää arvailujen varaan.

Se että ihminen haluaa selvittää historian arvoituksia voidaan joskus luokitella jonkinlaiseksi kansallisromanttista näkemystä tukevaksi populismiksi, missä puhutaan esimerkiksi ”Ilmarisen temppelistä”, joka tietenkin on valtavan suuri rakennus, missä tarujen Ilmarinen on tehnyt taikojaan ja rakentanut Sammon. Tai ehkä tämä termi on enemmänkin tarkoittanut sellaista paikkaa tai taloa, missä muinaiset suomalaiset ovat harjoittaneet uskontoaan, joka sitten muutettiin kristinuskoksi. Se että tällaista paikkaa eli taloa, missä jumalia on palvottu voi johtua siitä että ne olivat ehkä tehtyjä puusta.

Kun sitten kristityt saapuivat, niin nämä vanhat temppelit sekä muinaiseen uskontoon liittyvät talot sekä esineet on saatettu tuhota, jotta niiden käyttäjät eivät jäisi kiinni, ja joutuisi hirteen. Se oliko muinaisilla suomalaisilla taloja missä harjoittaa uskoa on vastausta vailla. He saattoivat harjoittaa uskoaan myös pelkästään ulkona, ja se mitä tästä uskonnosta tiedetään on se, että siihen kuuluivat henget, jotka ovat hyvin saman kaltaisia kuin Kreikan tarustojen Nymfit, joten tällaiset asiat varmasti ovat olleet aikoinaan mielenkiintoisia. Mutta jostain syystä tuo vanha luonnonuskonto vain katosi maan päältä.

Tietenkin tämä asia voidaan sivuuttaa olan kohautuksella, mutta sitten voidaan kuitenkin kysyä, että onko “Temppeli” vain paikka, mihin muut eivät saaneet mennä. Eli jos “Ilmarisen temppelillä” tarkoitetaan esimerkiksi jotain sepän pajaa, niin silloin kyseessä ei ollut ehkä mikään kovin suuri rakennus, vaan tavallinen talo, joka ei vain ole auki tavallisille ihmisille, ja kuten tiedämme, niin Inarijärvessä oleva Ukonsaari muistuttaa meitä siitä, millainen uskonto oli lapissa vallalla vielä pitkään kristinuskon saapumisen jälkeen.

Tällaiset nimet muistuttavat meitä kauan sitten kadonneista tavoista sekä kulttuurista. Se että muinaisilla suomalaisilla ei ollut esimerkiksi pyramideja tai muita näyttäviä asioita saattaa olla syy siihen, miksi meillä on niin omaleimainen kulttuuriperintö.  Ja jos ajatellaan, että “Ukonsaari” on nimi, mikä on varattu “Ukkosenjumalan” tai ylijumalan palvelun paikaksi, niin Ukonsaari-nimisiä paikkoja  on myös etelässä. Eli myös täällä on tätä samaa jumalaa palvottu. Mutta kuten tiedämme, niin se että meillä ei ole mitään kovin näyttäviä jäänteitä siitä kulttuurista, joka katosi kauan sitten voi johtua siitä, että kukaan ei halunnut olla vanhan pakanauskonnon pyhä mies, koska siitä voi joutua roviolle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatulintarha

Kuva: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Nauvon_jatulintarha.jpg/360px-Nauvon_jatulintarha.jpg

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...