Siirry pääsisältöön

Alkoholia ihannoidaan turhan paljon maassamme

Alkoholia ihannoidaan turhan paljon maassamme


Suomessa alkoholia on perinteisesti saanut myydä vain valtion omistamassa monopolissa, ja tätä lakia on aikoinaan perusteltu sillä, että näin alkoholi saadaan pidettyä pois ongelmakäyttäjien käsistä. Ongelma vain on se, että alkoholin ongelmakäyttäjiä ei kiinnosta se, miltä he näyttävät tai miten heihin suhtaudutaan. Heille riittää vain se, että he saavat alkoholia, eikä muulla ole väliä. Suomessa alkoholiin liittyy paljon glooriaa sekä sitä pidetään joissakin piireissä aikuisuuden merkkinä, mikä tekee siitä kiehtovan tuotteen. 

Kiehtovuus lisää kulutusta, sekä samalla myös aiheuttaa ongelmia. Se mitä maassamme on kautta aikojen tehty on se, että alkoholimonopoli on ollut kaksijakoisen tehtävän edessä, eli sen on pitänyt valistaa kansaa viinan vaaroista, mutta samalla myös tehdä voittoa. Maassamme alkoholiin on myös muissa asioissa suhtauduttu erittäin kaksijakoisesti. Aikoinaan kieltolakia rikkovia  gangstereita sekä trokareita ihailtiin ja heistä tehtiin jopa kansallissankareita, kun he salakuljettivat viinaa virosta suomen puolelle. 

Mikäli ajatellaan että amerikassa ihmisiä rikastui kieltolain ansiosta esimerkiksi järjestämällä ryyppy matkoja Kanadan puolelle, ja samalla esimerkiksi alkoholin salakuljetuksella, niin silloin mieleen tulee se, että moniko taloudellinen pesämuna luotiin kieltolain aikana suomessa kuljettamalla viinaa virosta? Eli maassamme ei ehkä esiintynyt samanlaista väkivaltaa kuin amerikassa, mutta viina velan perinnässä varmasti on käytetty hyvin ikäviä otteita. 

Kun maamme alkoholimonopoli luotiin, niin alkoholista tehtiin samalla hyväksyttävä osa aikuisten sosiaalista elämää. Eli alkoholi yhdistettiin aikuisuuteen, mikä näkyi varsinkin alkoholin mainonnassa. Jos ajatellaan sitä, että varsinkin virvoitusjuoman kaltaisia alkoholijuomia markkinoidaan paikoissa, missä on paljon lapsia sekä nuoria, niin he varmasti ainakin kokeilevat helpommin noita juomia, jotka maistuvat hyvältä. 

Hyvin harva ihminen on kokeillut ensimmäisellä kerralla väkeviä alkoholijuomia, jotka maistuvat pahalta. Yleensä tie riippuvuuteen vie ikään kuin hiipimällä, ja sen takia esimerkiksi reitti katuojaan alkaa joidenkin kohdalla siideristä. Mutta kiehtovuus lisää kysyntää. Eli kuten tiedämme, niin kielletty hedelmä kiehtoo, ja yksi syy siihen, miksi täysi-ikäisyyttä odotetaan on ainakin joissain piireissä mahdollisuus ostaa alkoholia, koska se on ennen tätä ollut vain aikuisille varattua huvia. 

Joten sen takia alkoholia on pidetty joissakin piireissä aikuisen merkkinä. Sukujuhlissa on vasta täysi-ikäisille annettu alkoholia, ja se on ollut ikään kuin passi siihen, että pääsee mukaan aikuisten keskusteluihin. Jos alkoholi olisi luonnollinen osa elämää, kuten se on joissakin muissa maissa, niin siihen ei liittyisi sellaista glooriaa, mitä siihen liittyy meidän maassamme, jossa raittiuden nimissä on pidetty pystyssä kansallista alkoholimonopolia, jonka kaksijakoinen tehtävä on ollut tehdä mahdolisimman suurta voittoa sekä samalla myös kampanjoida alkoholia vastaan. 


Liite: https://yle.fi/uutiset/3-11230952


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara