perjantai 1. marraskuuta 2019

Ukonsaari (tai Ukonkivi)







Ukonsaari (tai Ukonkivi)

Ukonsaari Inarissa on saamelaisten pyhä paikka, ja syykin siihen lienee melko selvä. Saari on melko pieni, ja sen huippu työntyy ylös Inarijärvestä, jolloin saari muodostaa kohdan, mihin salama useimmiten osuu. Eli sen takia kyseinen saari ilmeisesti muuttui saamelaisten pyhäksi paikaksi. Se että saarella on uhrattu vielä 1600-luvulla kertoo siitä, että virallinen totuus saattaa poiketa melko paljon ihmisten todellisesta mielipiteestä tai aatteesta. Tällä tarkoitan sitä, että 1600-luvulla, jolloin koko maamme oli virallisesti käännytetty kristinuskoon, vielä joku noudatti saamelaisten perinteitä, ja harjoitti vanhaa uskontoa, mitä tietenkin tehtiin salaa.

Tuollaiset asiat ruokkivat tarinoita siitä, että vielä nykyäänkin jossain päin saatetaan palvoa perinteisiä tai niin sanottuja ikiaikaisia henkiä tai maahisia sekä jumalia, vaikka virallisesti näitä asioita ei enää nykyään kukaan tunnusta. Kuitenkin olemme kaikki kuulleet tarinoita siitä, että vielä modernina aikana on kaukana pohjoisessa uhrattu esimerkiksi veden jumalalle, sekä siitä että esimerkiksi ihmisiä on kehotettu olemaan poissa esimerkiksi perinteisten uhrikivien eli seitojen luota. Toki tällä jälkimmäisellä asialla saattaa olla enemmän tekemistä kulttuurihistorian kanssa.

Ukonsaareen on myös pyydetty maihinnousukieltoa, koska paikka on edelleen ainakin saamelaisista tärkeä kulttuurillisista syistä, ja nykyään ihmisten tietoisuus omista juuristaan sekä kulttuuristaan saa aikaan tällaisia asioita. Ja omasta mielestäni tuollaiselle paikalle menemiseen voisi kyllä kysyä saamelaisten lupaa. Ihan hyviä kuvia siitä saa myös veneestä, vaikka en itse tuolla paikalla olekaan käynyt.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukonkivi_(Inari)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...