Siirry pääsisältöön

Masennus sekä läheisten tuki

Masennus sekä läheisten tuki

Masennus on asia, mikä varmasti puhuttaa kautta koko valtakunnan. Tuon sairauden taustalla voi olla esimerkiksi synnynnäinen vika hermostossa tai päihteiden käyttö. Samoin masennusta tai masennusdiagnoosia on käytetty myös peittelemään koulu- tai työpaikkakiusaamista, ja tuosta kirjoitan myöhemmin tässä tekstissä, mutta  kyseessä on aina henkilökohtainen tragedia, jos masennus iskee kohdalle.

Kyseessä on sairaus, mikä vie ihmisen usein eläkkeelle, mutta onko se nyt kovin hyvä asia kenenkään kannalta, koska sairautena masennus on sellainen, että se herättää itsetuhoisia ajatuksia. Läheisten tuki asian kanssa on tietenkin tärkeää, mutta mitä jos henkilöllä nyt vain ei ole ketään, joka kävisi hänen luonaan? Mitä silloin pitäisi tehdä? Olisiko ehkä joku paikka sellainen, että tuo henkilö voisi käydä siellä, jotta voidaan todeta, että hän on edes elossa?

Psykiatristen sairauksien kuten masennuksen hoito on vähän erikoinen asia, nimittäin masentunut henkilö voi olla hyvin rasittava, mikä tietenkin koskee jokaista henkilöä, joka sairastuu keskushermoston- tai psyykkisen sairauden takia. Ja ongelma on sitten se, että mitä silloin voidaan tehdä, jos esimerkiksi alkoholin käyttö sekä itsetuhoinen käytös yhdistettynä huonoon hygieniaan saa aikaan sen, että henkilö jää täysin yksin neljän seinän sisälle. Psykiatrisiin sairauksiin liittyy paljon asioita, mitä varmasti kukaan ei ole koskaan edes ajatellut voivansa kokea. Eli sairaus koskettaa aina tuolloin koko perhettä, eikä aina puoliso jaksa läpi tämän asian, vaan jättää sairaan yksin.

Kuitenkin psykiatrisia sairauksia käsitellään aina jotenkin siltä käsin katsottuna, että ne ovat ikään kuin jostain muusta maailmasta. Tai että ne eivät ole sairauksia ollenkaan. Masennus voi muuten oikeasti liittyä huumeiden eli kannabiksen käyttöön, koska kannabis sekä sen sukuiset aineet saavat aivojen mielihyvää tuottavat kemikaalit tyhjenemään, ja tuolloin voi seurauksena olla masennus, mikä saa ihmisen tekemään jopa itsemurhia. Kun lähestytään asiaa nimeltään masennus, niin silloin tietenkin olisi kaikille parasta, että tuollainen henkilö ei jäisi yksin asuntoon, koska se saa aikaan sen, että itsetuho saattaa saada vallan tällaisesta ihmisestä, mutta samalla on huolehdittava siitä, että myös muiden perheenjäsenten elämä voi jatkua.

Ja kuten tiedämme, niin mielenterveyden ongelmat saavat aikaan sen, että henkilö voi menettää koko sosiaalisen verkostonsa muutamassa päivässä. Mielenterveyden kanssa työtä tekevät henkilöt eivät ole koskaan puhuneet siitä, että hoidon toteuttaminen on todella vaikeaa, koska siinä pitää aina ottaa niin monta asiaa huomioon. Yleensä mielenterveyden yhteydessä puhuttaessa korostetaan sitä, kuinka vaikeaa läheisten on elää toisen ihmisen harhoja katsellessa, mutta arvatkaa onko psykiatrisesta potilaasta helppoa olla tällaisessa laitoksessa.

Eikä myöskään kadulla tai kotona ole yhtään helpompaa, koska tällainen sairaus leimaa koko perhettä, eikä myöskään ole tavatonta, että tuollainen henkilö tarttuu pulloon, ja alkaa ryypätä, mikä pahentaa kaikkia hermostollisia sairauksia. Kuitenkaan mielenterveysongelmat eivät aina johdu esimerkiksi aivojen kemiallisen tasapainon synnynnäisen säätelytekijän putteellisesta toiminnasta, vaan esimerkiksi amfetamiini voi aiheuttaa melko ikäviä harhoja. Tai myös delirium tremens eli juoppohulluus saattaa olla melko ikävä kokemus koko lähipiirille.

Psykiatrisia sairauksia käsiteltäessä on ongelma siinä, että niiden avulla on esimerkiksi yritetty peitellä työpaikka tai koulukiusaamista. Eli kun henkilö on tullut sellaiseen tilanteeseen, missä hän ei enää uskalla tulla työpaikalle tai kouluun, niin häntä mielellään lähdetään lähettämään mielisairaalaan. Tai ainakin joskus on tällaista tehty. Näissä tapauksissa kiusattua saatetaan väittää esimerkiksi erityisherkäksi tai jotenkin muuten työilmapiiriin sopimattomaksi henkilöksi, joten häntä varmasti myös yritetään kaikin tavoin vaientaa. Ja aina välillä on eteen tullut sellainen tilanne, missä myös esimerkiksi yksityislääkäriä on käytetty kirjoittamaan väärennettyjä lausuntoja, missä kiusaamisen tai pahoinpitelyn uhreja väitetään psykiatrisiksi tapauksiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara