Siirry pääsisältöön

Demokratian suhde ympäristöön

Demokratian suhde ympäristöön

Filosofi Rousseau sanoi kerran, että ihmisille pitää opettaa miten täytyy ajatella, ja se asia on aiheuttanut kiivasta keskustelua siitä, että kuka sitten sanoo sen, mikä on oikea tapa ajatella asioista? Jos ajatellaan demokratian asemaa maailmalla, niin oikeastaan melkein jokainen maa käyttää demokratia-sanaa joko hallitusmuodosta tai sitten ainakin osana nimeään. Näitä valtioita ovat tietenkin Kiinan Kansantasavalta sekä Korean Demokraattinen tasavalta, johon viitataan yleensä nimellä Pohjois-Korea.

Samoin entinen itäblokki oli täynnä erilaisia kansandemokratioita, joista on vielä nykyään jäljellä varsin ikäviä muistoja. Demokratian suuri ongelma on se, että se on toiminut kautta aikojen moottorina niin sanotulle nationalismille, mikä on sen suuri siunaus sekä kirous. Kuten tiedämme, niin demokratia ei ole varsinaisesti aate vaan valtion päätöksentekoa koskeva malli. Tai oikeastaan kun valtio syntyy, niin silloin tietenkin demokratia on asia, mikä sitoo ihmiset toisiinsa.

“Nyt päästään yhdessä tekemään uutta valtiota ja päättämään omista asioista” huutavat ihmiset innoissaan. Mutta sitten kun itsenäisyysjulistus on annettu, ja ilotulitus on päättynyt seuraa tilanne, missä ihmiset joutuvat päättämään siitä millaisista asioista tehdään päätöksiä. Sekä siitä mitä päätöksiä tehdään. Eli ennemmin tai myöhemmin alkaa valtiossa se niin sanottu arkinen vaihe, missä aletaan puhua esimerkiksi arvonlisäverosta tai jostain muusta harmaaseen arkeen kuuluvasta asiasta, joka ei koskaan ole ennen ollut tällaisessa maassa, missä on säädetty uutta perustuslakia ollut esillä.

Esimerkiksi alkoholin sekä savukkeiden ikäraja sekä tuotteiden verotus tulee varmasti sitten jossain vaiheessa esille, ja siitä sitten seuraa poliittisen konsensuksen katoaminen. Demokratian ongelma on siinä, että se on paperilla varsin loistava aate, missä tavallinen ihminen pääsee päättämään asioista. Tai oikeastaan hän pääsee päättämään siitä, kuka päättää asioista hänen puolestaan. Syy siihen miksi olemme monissa maissa päätyneet Rooman valtakunnasta peräisin olevaan malliin, missä kansa luovuttaa valtansa edustajilleen, johtuu siitä että on ihmisten edun mukaista että päätöstä tehtäessä asiaa tarkastellaan kaikista suunnista, tai ainakin niin tämä asia on perusteltu ihmisille.

Jos ajatellaan esimerkiksi kreikkalaista suoraa demokratiaa, niin kun puhutaan siitä, että tuo asia oli loistava siksi, että siinä saatettiin virkamiehet vaihtaa vuoden välein, niin tuolloin unohdetaan se, että muinaisessa Ateenassa virkamiehet voidaan valita vain siitä piiristä, joka on tällaiseen virkaan kelpaava, ja sen takia kyseessä oli lumedemokratia. Eli virkamiehiä oli kolmessa tasossa, ja ylimpänä hierarkiassa oli täysin oikeutettujen kansalaisten ryhmä, joka tekee kaikki päätökset, ja jotka kierrättävät ylempiä virkoja keskenään. Alempana olivat sotilaat, jokta saivat tuomita  helootteja, mutta jotka olivat itse näiden kärkikaartin kansalaisten tuomittavina.

Eli kyse oli tuomiovallan käytöstä. Nuo henkilöt sitten olivat taitavia peittämään oman diktatorisen asenteensa sillä tavoin, että he saattoivat jopa joskus kaataa oman esityksensä, jotta mitään sellaista, mitä ei saisi paljastaa ei myöskään paljastu. Näissä malleissa myös alemmat tasot voivat tietenkin tehdä tässä mallissa päätöksiä, mutta isoista asioista päättävät vain ylemmät tasot. Tai oikeastaan kaikkein ylin taso päättää esimerkiksi sodasta ja rauhasta.

Kun ajatellaan demokratiaa, niin tulos on usein se, että ihmiset on helppo manipuloida antamaan ääniä asialle, mikä saattaa olla katastrofi. Toisaalta ongelma on siinä, että edustajan pitää kuunnella kansaa. Ja tuolloin kriitikko saattaa kysyä, että mitä jos kansa tekee päätöksen, mikä vie kansakunnan ojasta allikkoon. Tai mitä jos enemmistö ihmisistä alkaa yllättäen sortaa vähemmistöjä vedoten oikeuteen hallita siksi, että demokratiassa enemmistö voittaa aina.

Mutta kuitenkaan tällaisista asioista, missä ihmisiä manipuloidaan tai kansanomaisesti sanottuna yllytetään toimimaan lyhytnäköisen hyödyn saamiseksi sillä hinnalla, että pitkällä tähtäimellä ratkaisu kääntyy heitä itseään vastaan ei juurikaan puhuta julkisuudessa. Kuitenkin demokratia on väärissä käsissä äärimmäisen vaarallinen väline, koska demokratia ei tunnusta mitään erityistä aatetta, niin on mahdollista, että esimerkiksi rikollinen pääsee päättämään valtion asioista, kun hän lähtee esittämään etuja, joiden varjolla hän kahmii valtaa itselleen, mutta tuollainen asia sitten usein jää mainitsematta.

Nyt käsi sydämelle. Kuinka moni meistä tai teistä oikeastaan on lukenut niitä puolueiden ohjelmia, joita me äänestämme? Eli oletteko katsoneet  muita kohtia kuin maahanmuuttoa käsitteleviä kohtia tai kuunnelleet tiedotusvälineistä sitä, että kuinka meidän pitää hillitä maahanmuuttoa? Joten oletteko tutustuneet siihen, mitä muita asioita puolue ajaa kuin maahanmuuttoa koskevia asioita?

Eli mikä on demokratia? Asia mikä on aluksi aate, mutta sitten poikii niitä muita aatteita, jotka ovat osa arkipäivää, ja osa noista aatteista on itse asiassa demokratian suurin uhka. Tai asia voidaan muotoilla siten, että suurin uhka demokratialle on demokratia itse. Demokratia sanasta on ilmeisesti johdettu myös sana demoni. Demokratian nimissä voidaan tehdä oikeastaan paljon pahaa, ja se mitä demokratia missäkin maassa tarkoittaa ei olla koskaan määritelty oikein kunnolla.

Diktaattoreista sen verran voisin sanoa, että kansa ja valtio ovat tietenkin niille henkilöille kaikkein tärkein asia, jotka uskovat sitten miehekkyyteen sekä aseiden sekä pelon avulla hallitsemiseen. On tärkeää, että oma maa saa kunnioitusta osakseen, eikä siitä tarvitse kenenkään pitää. Kuitenkin kun ajatellaan ihmistä, joka nostaa itsensä muiden yläpuolelle, niin olisi mukava tietää, kuka hänelle kertoi, että hän on ainoa oikea vaihtoehto omalle maalleen, ja kuka kertoi hänelle että mielenosoittajien päälle ammuttu mellakantorjunta kaasu on se oikea tapa käsitellä oppositiota?

Kun ajatellaan esimerkiksi kansandemokratioita, niin miten noille johtajille on kerrottu sanan “kansa” merkitys? Tarkoittaako tämä asia sitä, että esimerkiksi Kim Jong-Un käsittää kansan olevan hän itse? Kyse olisi sitten siitä, että vain yhden sanan merkitys olisi muutettu hänen mielessään. Ja se sitten saisi aikaan sen, että hän ajattelisi armeijan olevan vain häntä itseään varten. Mieleen tulee sellainen asia, että esimerkiksi kansalle voidaan luvata esimerkiksi paljon aineellista hyvää, jotta joku pääsee hallitukseen. Mutta samalla unohtuu kaikki muut asiat, eli esimerkiksi se, että kuka taas kaiken maksaa?

Tai että ketä joku päätös sitten oikeasti hyödyttää? Onko se oikeasti kansan enemmistö, mutta mikä hinta siitä on maksettava? Onko vähemmistön asema sitten sellainen, että heidät lähetetään keskitysleirille paikkaamaan valtion tulo-ja menoarvion epätasapainoa? Kas siinä vasta pulma ratkaistavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...