Siirry pääsisältöön

Miten otan tutkimukseen tarkoitetusta robotista kaiken irti?

Miten otan tutkimukseen tarkoitetusta robotista kaiken irti?

Julkishallinnon ongelma on yksinkertaisesti byrokratia, ja esimerkiksi tietojärjestelmiä hankittaessa se näkyy siinä, että tietotekniikka kehittyy valtavalla nopeudella. Sen takia osa tietojärjestelmistä on vanhentuneita jo niiden hankintavaiheessa.

Sama asia koskee esimerkiksi tietokoneita sekä erityisesti ohjelmistokehitystä ja niiden integraatioon liittyvä ratkaisuja koskevia opinnäytetöitä. Ne saattavat itse asiassa olla vanhentuneita jo silloin kun ne laitetaan koululla hyllyyn tai julkaistaan esimerkiksi Theseuksessa.

Uusista roboteista voidaan saada enemmän irti, jos ne varustetaan huippuluokan sensoreilla sekä tekoälyllä. Samoin niille voidaan antaa useita tehtäviä samaan aikaan. 

Tämä tietotekniikan nopea kehitys näkyy siinä, että Helsingin yliopisto on hankkinut uuden tutkimuskäyttöön tarkoitetun robotin, joka voi olla joidenkin mielestä erittäin vaikuttava, mutta sen hankkijat eivät ole ottaneet huomioon sitä, että tekemällä tuon robotin ohjaimesta sellaisen, että sitä voidaan etäkäyttää Internetin yli, voidaan tuollaisesta robotista saada vielä enemmän irti, koska tuolloin sitä voidaan ohjata vaikka omasta työhuoneesta käsin. Eli tuollainen robotti voidaan esimerkiksi sijoittaa pysyvästi saaristoon, ja sen käyttäjät voivat istua esimerkiksi omassa työpisteessään, ja ohjata robottia etäkäytön avulla.

Jos ajatellaan sitä, että robotti voisi automaattisesti tunnistaa esimerkiksi lintuja tai kalalajeja, niin silloin voidaan tähän laitteeseen yhdistää sama sovellus, mitä esimerkiksi kännyköissä käytetään kasvojen tunnistukseen. Tuolloin robotti voi automaattisesti tunnistaa esimerkiksi juuri erilaisia kalalajeja sekä vesikasveja, ja syöttää tuota tietoa tietokantaan automaattisesti, ilman että ihmisen tarvitsee puuttua tähän toimintaan. Nämä samat ohjelmat tunnistavat myös esimerkiksi olutpullot, kranaatit sekä myös laivojen ja sukellusveneiden hahmot. Sekä tietenkin myös veteen pudotetut tai ihmisten kantamat aseet paljastuvat helposti.

Tällaisten ratkaisujen integroiminen moderniin tekniikkaan on periaatteessa hyvin yksinkertaista, ja tehokas tietojenkäsittelyjärjestelmä mahdollistaa sen, että sama robotti voi suorittaa samaan aikaan useita tehtäviä kalojen laskennasta myrkkyjen etsintään sekä alueloukkausten paljastamiseen..Se kuinka itsenäinen robotti voi olla riippuu tietenkin siitä, että millainen voimajärjestelmä siinä on. Mikäli robotissa käytetään kaasua, niin silloin tietenkin vahingon sattuessa ei polttoöljyä pääse mereen tai lampeen.

Mikäli robotti varustetaan esimerkiksi tehokkailla kaasukäyttöisillä polttokennoilla, niin se voi GPS laitteen sekä sonarin avulla ajaa tiettyjä reittejä saaristossa, sekä suorittaa siellä erilaista biologiaan kuuluvaa laskentaa. Mutta tietokone ei väsy koskaan ja se voi etsiä ja tunnistaa monia asioita samaan aikaan. Samalla kun suoritetaan kalojen laskentaa, niin  tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi epäilyttäviä tynnyreitä tai astioita, joissa voisi olla vaikka supermyrkky PCB:tä eli dioksiinia.

Joka tapauksessa  tällainen robotti voi pitää mukanaan esimerkiksi taistelukaasujen havainnointiin tarkoitettuja laitteita, joiden avulla se havaitsee esimerkiksi juuri solumyrkyn. Kyseinen laitteisto on erittäin pieni esine, mikä menee loistavasti ihmisen taskuun, mutta se voidaan myös kiinnittää esimerkiksi tutkimuskäyttöön tarkoitettuun robottiin, joka samalla etsii vaarallisia myrkkyjä meren tai lammen pohjasta

Mikäli tällainen löydös tehdään, niin  tekoälyyn pohjautuva järjestelmä voisi hälyttää kaikki tarvittavat viranomaiset samaan aikaan, jotta asia saadaan nopeasti tutkintaan. Tällaisia laitteita varmasti tullaan näkemään monissa tehtävissä sekä luonnonsuojelun, ympäristön tutkimuksen, lain valvonnan sekä myös sotilaalliseen toiminnan tiimoilta. Joten tällä tavoin laitteistosta voidaan saada vielä enemmän irti kuin mitä siitä oli suunniteltu saatavan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...