Yhteiskunnallisen kehityksen sekä yleisen rakennemuutoksen aiheuttamista ongelmista
Yhteiskunnassamme vaikuttaa tällä hetkellä jokaisella toimialalla vaikuttava rakennemuutos, mikä tuo ennätyksellisen suuren rakennetyöttömien määrän. Tuo kehitys tarkoittaa sitä, että automaatio on vienyt paljon perinteisiä työpaikkoja, ja kauan sitten tuo kehitys sai alkunsa maataloudesta, mutta siirtyi sitten kirjapaino-alalle mistä sitten rakennemuutos on jatkunut toimistoihin sekä muille aloille. Eli ihmiset korvataan koneilla, ja esimerkiksi toimistoissa tietoverkkojen kehitys on vienyt siihen, että oikeastaan koko toimistoa ei enää tarvita, ja jokainen työläinen voi työskennellä vaikka mökiltä käsin.
Tämä tarkoittaa sitä, että asenne on ongelma eikä suinkaan se, että tekniikka ei toimisi kunnolla. Mutta sitten tietenkin viimeinen ala, mikä kohtaa rakennemuutoksen on siivousala. Eli automaattiset pölynimurit ja ruohonleikkurit ovat viemässä työt siivoojilta sekä nurmikon hoitajilta, joten ehkä tulevaisuudessa ainakin rutiininomainen siivous kuten imurointi sekä nurmikon leikkaus voidaan jättää roboteille, joita ei ainakaan kovin helposti varasteta, koska niissä on GPS-laite mukana.
Tuolloin siivooja pyyhkii vain pölyt työhuoneiden pöydältä sekä tyhjentää roskakorin, ja imurointi hoituu robotin avulla, eli kun valvontajärjestelmä näkee likaa, niin se kutsuu sitten siivousrobotin paikalle, ja tulevaisuudessa tällainen automaattinen koje tyhjentää ehkä myös ne roskakorit ja pyyhkii pölyt sekä kastelee kukat. Ja ehkä tuollainen laitteisto asennetaan tulevaisuuden siivousvaunuun, joka ajaa itsekseen toimistoissa ja kodeissa. Tuolle laitteistolle ei tarvitse maksaa palkkaa, ja riittää että koneeseen vaihdetaan silloin tällöin rätit ja vedet. Eli sillä pääsee eroon ikävistä työläisistä, että heidät korvataan roboteilla, jotka eivät valia ja ovat 24/7 käytössä.
Suurin ongelma yhteiskunnallisessa kehityksessä on se, että edes voimakkain mahdollinen talouskasvu ei suoraan vaikuta työttömyyteen niin, että työttömien määrä laskisi. Tämä johtuu siitä, että teollisuuteen on tullut tarve käyttää automaatiota, mikä tarkoittaa sitä että vaikka yritys alkaisi tehdä voittoa tai saisi suuren määrän tilauksia, niin sen ei tarvitse palkata uusia työläisiä saadakseen tuotteen tehdyksi. Vaan varsinkin ne yritykset, jotka valmistavat tuotteensa hallissa voivat turvata automaatioon, eikä robotti vaadi ollenkaan palkkaa.
Robottien käyttöikä on myös melko pitkä, eikä niissä tarvitse muuta kuin ohjelmistot sekä sen sensorit vaihtaa, ja itse mekaaniset osat ovat aivan yhtä kestäviä kuin ennen. Mutta kun asiaa tarkastellaan siten, että työttömät nähdään ongelmana, niin se että nykyään myös hyvin koulutetut ihmiset joutuvat työttömiksi johtuu siitä, että yhteiskunnassa on meneillään kokonaisvaltainen rakennemuutos, joka on alkanut maataloudesta.
Eli tehomaatalous missä yksi ihminen on hoitanut kokonaista maatilaa on johtanut siihen, että kaikkialla muuallakin ajatellaan niin, että oikeastaan yksi ihminen voi hoitaa kokonaista tehdasta, jos hänellä on tietokoneistettu tuotantoyksikkö käytössään. Tuollainen ajattelutapa aiheuttaa sen, että esimerkiksi keskiluokka häviää yhteiskunnasta, sekä tietenkin normaalissa tuotannossa siirrytään robottien käyttöön, koska se kasvattaa yhtiöiden taseita. Mutta kuten olen muualla sanonut, niin tulevaisuudessa saattaa töitä olla sellaisilla pitkälle koulutetuille ihmisille, ja heistä sitten poimitaan parhaat jonkun yrityksen tuotekehittäjiksi.
Mutta muuten se asia, mitä kutsutaan palkkahaitarin nimellä saattaa edelleen pidentyä. Eli tuolloin suurimman sekä pienimmän palkan välinen ero kasvaa, mikä lisää ärtymystä. Samalla myös laskennallisen sekä todellisen keskipalkan välille muodostuu ero, eli oikeastaan enää ei ole olemassa keskiluokkaa siten kuin sen ymmärrämme. Kun ihmiset lupaavat eläkeläisille jotain, niin silloin he usein unohtavat sen, että eläkeläisiä on erilaisia. On olemassa työkyvyttömiä, vanhuuseläkettä saavia sekä monia muita versioita näistä ihmisistä.
Työkyvyttömyys voi johtua onnettomuudesta, sairaudesta tai huonoista elämäntavoista. Samoin kaikki työkyvyttömät eivät itse ole päihteiden väärinkäyttäjiä. Mutta oikeastaan päihteiden väärinkäyttäjät ovat sellainen ikävällä tavalla näkyvä seikka, mikä leimaa jokaista, joka ei työssä käy. Mutta ikävä kyllä he ovat vain pieni vähemmistö, koska jos asia olisi toisin, niin noilta ihmisiltä voitaisiin katkaista tuet välittömästi.
Tuossa asiassa miten yhteiskunnan tukia saavia kohdellaan on havaittavissa sellaista ikävää yleistämistä, missä sitten jokainen tukia saava henkilö leimataan yhteiskunnan varojen väärinkäyttäjäksi, vaikka esimerkiksi kaupungin johto saattaa sijoittaa miljoonia euroja johonkin tietokoneohjelmaan, millä ei edes mitään käyttöä ole. Mutta kun tuo asia paljastuu, niin jokaisen muun pitää silloin varoa pitämästä liian pitkiä kahvitunteja, että verorahoja ei käytetä väärin.
Kommentit
Lähetä kommentti