Siirry pääsisältöön

Tilastojen maailma on ihmeellinen

Tilastojen maailma on ihmeellinen

Tilastojen tulkinta on oikeastaan tiedettä, mitä opetetaan yliopistoissa. Ja kuten tiedämme, niin muutama huipputason luku saattaa vetää koko tilastoa ylöspäin. Tämä tilastojen vääristymä johtaa siihen, että esimerkiksi laskennallinen keskipalkka saattaa erota hyvinkin paljon todellisesta keskipalkasta, ja tällainen asia sitten saa aikaan sen, että erilaisissa artikkeleissa tuo keskipalkka on mainittu erittäin suureksi. Tilastotieto on asia mikä paljastaa hyvin paljon ihmisestä tai alueesta. Jos esimerkiksi joltain asuinalueelta tulee paljon soittoja jollekin viranomaiselle kuten palokunnalle, poliisille tai ambulanssille, niin silloin tuolla aluella on asioita, jotka saavat ihmiset soittamaan noille viranomaisille. 

Tässä vaiheessa voidaan kysyä suoraan, että pitääkö ihminen oikeasti noista viranomaisista, ja jos soitot koskevat pieniä asioita, niin silloin tietenkin mieleen tulee se, että onko kyseinen soittaja saanut niin positiivista palvelua kyseiseltä viranomaiselta tai sen edustajilta, että heitä haluaa jatkuvasti vaivata? On olemassa myös sellaisia ihmisiä, jotka soittelevat esimerkiksi ambulansseja selvittämään riitoja, ja tuolloin kyllä voidaan kysyä, että mistä nämä ihmiset ovat saaneet päähänsä sen, että ambulanssi jotenkin ratkaisee näitä tilanteita? 

Kyseinen asia liittyy siihen, että jotain ihmistä palvellaan huonosti. Eli jopa Suomessa on ihmisiä, jotka saavat järjestäen töykeää tai muuten asiatonta palvelua. Ja tuolloin tietenkin voidaan asiaa lähestyä tutkimuksen kannalta, mikä tarkoittaa sitä, että onko joku sitten ollut sitä mieltä, että jotain asiakasta voidaan tai saadaan palvella miten huvittaa? 

Jos ihmistä palvellaan jatkuvasti huonosti, niin onko joku kertonut, että siitä ei tehdä valitusta? Tuolloin pitää kysyä myös, että miksi kyseisen ihmisen saama huono kohtelu ei sitten aiheuta seuoraamuksia?

Eli eikö töykeän palvelun antajan tarvitse ollenkaan pelätä sitä, että hänen toiminnastaan tulee jonkinlaisia seuraamuksia? Ja jos sitten joku on kertonut, että jonkun ihmisen palvelematta jättämisestä ei tule mitään seurauksia, niin miten se on mahdollista? Nimittäin tilasto on merkillinen asia, ja jos ihmisestä kerättyä tietoa yhdistellään, niin huomataan useita erilaisia asioita, ja esimerkiksi se että ihminen esimerkiksi menee päiväksi johokin festivaaleille, ja ostaa sieltä kahvikupin sekä sisu-askin kertoo hänestä jotain. 

Samoin se kertoo ihmisestä jotain, jos hän esimerkiksi ei koskaan käytä mitään ylimääräistä palvelua, ja tuollainen asia varmasti lopulta kiinnittää niiden ihmisten huomion, jotka katselevat tilastoja. Tietenkään kukaan ei käytä maksullisia palveluita, mitä hän ei tarvitse, eli sekin pitää aina huomioida. Heidän tehtävänsä on löytää poikkeamia, ja jos tätä asiaa taas ajatellaan esimerkiksi tutkimusten näkökulmasta, niin silloin voidaan löytää myös ristiriita. Jos ihmisen väitetään olevan hiljainen kotipoika- tai tyttö, niin silloin ei ehkä olisi aivan normaalia, että hänen luonaan pidetään jatkuvasti kotibileitä. Tai sitten tuollainen kotipoika ei ehkä vietä koko kesää kaiken maailman festivaaleilla. 

Jos ihminen vaikuttaa esimerkiksi juuri siltä hiljaiselta kotipojalta, niin silloin on saattanut käydä niin, että häntä kiristetään, ja kaverit tulevat väkisin hänen kotiinsa tai pakottavat hänet ostamaan festivaalilippuja. Toisaalta voidaan sanoa, että esimerkiksi datanomi tai IT-alan koulutettu ihminen ei ehkä kaiken maailman mikrotukipalveluita tarvitse, jos hän haluaa ottaa tietokoneen käyttöön. Tai mikään IT-alan mies ei varmaan ostele Harley Davidsonin osia, jos hän ei moottoripyörää omista, eikä kukaan rakenna moottoripyörää kahdeksaa vuotta. Eli tällaiset asiat varmaan kiinnostavat monia tutkijoita ympäri maailmaa. 

Eli jos henkilön väitetään olevan esimerkiksi joku rikollinen, on hänen käyttäydyttävä kuin rikollinen. Tuolloin elämään kuuluu kaiken maailman juhlat sekä muu vastaava toiminta, ja esimerkiksi kotihälytykset näkyvät tilastoissa. Joten tuolloin sitten kysymys on siitä, että onko hän joskus saanut todella huonoa palvelua jossain tuollaisessa tilanteessa, minkä takia tarinamme päähenkilö on päättänyt olla käyttämättä tätä palvelua. 

Jos näin on käynyt, niin onko joku sitten kertonut, että hän on esimerkiksi jotenkin vammainen tai vaajaavaltainen, kun asiasta on ilmeisesti aikanaan päästy kuin koira veräjästä. Tällöin pitää miettiä sitä, että miksi tuota tiedon vuotajaa on aikoinaan uskottu? Eli oliko kyseessä mahdollisesti joku sairaanhoitaja tai sellainen henkilö, joka olisi päässyt käsiksi joihinkin luottamuksellisiin paperihin? Ja onko noista papereista ilmennyt ehkä sitten esimerkiksi se, että henkilöä ei tarvitse kuulla oikeudessa tai että viranomaiset eivät tule väliin kun niin rohkeasti on alettu toimia? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...