Siirry pääsisältöön

Vaihtoehtoisesta historiankirjoituksesta

Vaihtoehtoisesta historiankirjoituksesta

Vaihtoehtoinen historiankirjoitus tarkoittaa fiktiivisiä ikään kuin romaaneja, joissa esimerkiksi joku historiallinen fakta muutetaan toiseksi. Eli vaihtoehtoisessa historiankirjoituksessa fiktiota käsitellään kuin se olisi faktaa. Ja se tekee tuosta asiasta joskus hiukan rasittavan, koska aina voidaan kirjoittaa kirjoja, joissa pohditaan aiheita tyyliin "mitä jos". Sillä voi sitten mukavasti täytellä paperia tai tietokoneen ruutua pohtimalla sitä, että mitä jos vaikka Toista Maailmansotaa ei olisi syttynyt ollenkaan, koska eräs korpraali sattui kuolemaan jossain taisteluhaudassa.

Kun historiaa tutkitaan oikeasti, niin silloin tutkimustulos ei ehkä miellytä yhtään ketään. Edes tutkija itse ei ehkä pidä tuloksista, mitä hän saa tutkiessaan arkistoa. Mutta kuitenkin tutkijan työhön kuuluu tehdä työnsä noudattaen hyvää tutkimustapaa. Eli hän ei saa ryhtyä väärentämään todisteita tai muuttelemaan asiakirjoja siksi, että niissä puhutaan asioista, mistä hän ei satu pitämään. Mutta tutkimuksen tarkoitus on tuottaa oikeaa faktaan perustuvaa tietoa.

Historian tutkimuksessa avainasemassa on se, että esimerkiksi sota tapahtumista etsitään molempien osapuolten kirjoittamaa tietoa. Kummaltakin puolelta peräisin olevia virallisia raportteja vertaamalla tutkijan on yritettävä muodostaa kuva siitä, mitä on tapahtunut. Ja tuolloin pitää aineistoa hankkia useista lähteistä. 

Jos otetaan esimerkiksi tutkimus, joka tehdään Talvisodasta, niin valtion virallisten arkistolähteiden lisäksi voidaan käyttää sanomalehtien arkistoja tai muuta julkista aineistoa, joka voi olla vaikka kaksi kirjaa joista toisen on kirjoittanut ehkä suomalainen ja toisen venäläinen kirjoittaja. Tuolla tavoin voidaan muodostaa kuva siitä, millainen asenne tuossa toisessa maassa on tähän tapahtumaan. 

Eli voidaanko esimerkiksi sieltä hankittuun lähdemateriaaliin oikeasti edes luottaa, vai onko mahdollista että noita raportteja on suuressa määrin vääristelty. Eli neuvostoliiton johtaja Stalin ei hyvällä katsonut epäonnistujia, joten siksi saattoi upseeri kirjoittaa väärennetyn raportin välttääkseen teloituksen. 

Kun arkistoja tutkitaan, niin tutkijan pitää myös huomioida se, että raportit voivat olla vääristeltyjä tai suorastaan väärennettyjä. Väärennettyjen raporttien tarkoitus voi olla esimerkiksi tehdä propagandaa noiden tutkijoiden kautta.

Tuolloin tutkijan ja muiden pitää muistaa sellainen asia, että kukaan ei ole vastuussa siitä, mitä tapahtui ennen kuin hän on syntynyt. Samoin tutkija on riippuvainen siitä mitä hän sattuu dokumenteissa näkemään. Se että joku ehkä satoja vuosia sitten elänyt henkilö on vääristänyt dokumentin, tai kirjoittanut valheellisen raportin ei ole tutkijan itsensä syytä. 

Tutkimus ei ole demokratiaa, eli tutkimustuloksia ei luokitella oikeaksi tai vääriksi lippuäänestyksillä. Ja on valtion viranomaisten asia, jos ne haluavat salata jotain tutkimuksia, mutta jos vastaavia raportteja löytyy muualta, ja tuo muu taho joka ei ole sidoksissa tutkijan omaan valtioon pitää niitä julkisina, niin silloin ne voi julkistaa. 

Historia on aina jonkun kirjoittamaa, ja yleensä historiankirjoituksen tehtävänä on palvella jonkun tahon omia tarkoituksia. Eli se ei koskaan ole aivan sitä, mitä todella on tapahtunut. Ja tässä kohtaan yleensä joku tutkija vetoaa raportteihin tai dokumentteihin, joita on löytynyt jostain pölyisestä arkistosta, unohtaen autuaasti sen, että nuo raportit ovat saattaneet olla tekaistuja. Ja jos raportin tekaisinana on kuningas tai muu valtion johtaja, niin silloin niissä varmasti ovat sinetit ja muut tunnisteet aivan oikein, eikä niistä muutenkaan löydy mitään huomautettavaa.

Aina välillä törmätään sellaiseen tapaan kirjoittaa historiasta, tai kommentoida historiallisia faktoja, että siinä oikeastaan pitäisi jonkun mennä väliin. Nimittäin päätökset tehdään aina sen mukaan, mitä tietoa milloinkin on ollut käytettävissä, ja jos ajatellaan esimerkiksi Talvisotaa, niin tietenkin aina voidaan kysyä, että mitä jos Paasikivellä olisi ollut  tuolloin syksyllä 1939 käytössään kirja "Talvisota 1939-1940", mikä on painettu vuonna 2016.

Kuitenkin sattuneista syistä vuonna 1939 ei tuota vuonna 2016 painettua kirjaa ollut saatavilla, joten Suomen hallitus oli sen tiedon varassa, mitä se sattui saamaan. Ja voitteko kuvitella saimme pitää itsenäisyytemme. Toki on ihmisiä, joiden mukaan Neuvostoliitto ei olisi Suomea miehittänyt, vaikka emme olisi lähteneet sotaan, mutta kuitenkin joskus tulee mieleen sanoa se, että tehty mikä tehty. 

Tehtyä päätöstä sekä sitä seurannutta toimintaa on todella vaikea perua, ja sen takia meidän nyt vain pitää lähteä siitä, että vuonna 1939 valtion johto teki päätöksen, mikä johti sotaan. Eli meidän sukupolvemme ei tähän asiaan mitenkään voi vaikuttaa, eikä kukaan meistä voi vaikuttaa asioihin, joita on tapahtunut ennen syntymäämme.

Kuten historiasta tiedämme, niin parasta ja osuvinta viisautta jokaisessa päätöksessä, mitä valtion johdossa tai yhtään missään on tehty on se jälkiviisaus. Siitä hyvänä esimerkkinä on ihminen, joka ajaa kolarin ja lähtee sitten miettimään että "mitä jos en olisi sinä aamuna ottanut autoa". Tuollainen asia on tietenkin loistava ajattelun aihe, silloin kun itse on tullut eteen kolmion takaa, ja joutuu peltikolaria maksamaan.

Tai mitä jos Nokia Oy ei olisi palkannut Ellopia toimitusjohtajaksi, ja ryhtynyt tekemään markkinointia sillä tavoin, että se nyt kaupassa oleva puhelin olisi se paras. Eikä niin että tulevaisuudessa sitten tulee se "oikea puhelin". Siitä asiasta nyt on sitten turha ruveta keskustelemaan. Olisiko ehkä niin, että meillä vielä olisi se Nokia Oy ja matkapuhelimet suomalaisessa omistuksessa?

On olemassa tapa kirjoittaa historiaa, mikä varmasti ottaa ihmisiä välillä päähän. Sitä kutsutaan nimellä "vaihtoehtoinen historiankirjoitus". Tuolloin esimerkiksi keskustellaan siitä, että mitä jos vaikka Iso-Britannialla ei olisi ollut käytössään Spitfire hävittäjiä tai tutkalaitteita, kun Toinen Maailmansota alkoi, ja mitä jos vaikka Churchillia ei olisi koskaan syntynyt? Se sitten varmaan saa aikaan mitä upeimpia näkemyksiä siitä, kuinka meillä voisi asiat olla. Tai ehkä meidän pitäisi ryhtyä pohtimaan sitä, että mitä jos dinosaurusten tuhon aiheuttanut meteoriitti ei olisikaan osunut maapalloon.

Tai se olisi osunut Tampereen kohtaan Jukatanin asemasta? Olimmeko me jotain liskoja, ja työntäisimmekö me munia lastenvaunuissa ja olisimmeko me oikeastaan Velociraptoreita? Ja kuinka pitkälle meidän käyttämämme tekniikka tai yhteiskunta olisi kehittynyt, jos tuota joukkotuhoa ei olisi tapahtunut? Niitäkin asioita voi miettiä jokainen. Mutta fakta on se, että erään meteoriitin ansiosta olemme tällä hetkellä dominoivin laji, mitä planeettamme historiassa on koskaan ollut. Eikä Nokia ole enää suomalaisessa omistuksessa, koska sen johto noudatti väärää markkinointistrategiaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara