Siirry pääsisältöön

Tuomioistuimista sekä rangaistuksen filosofiasta.

Tuomioistuimista sekä rangaistuksen filosofiasta. 

Vankilan tehtävä yhteiskunnassa on rangaista ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin. Ja joidenkin hyvin rumien päätelmien tai väittämien mukaan vankilan ainoa tehtävä olisi pitää poliisit kaidalla tiellä. Kun tätä asiaa tarkastellaan "Tapaus Aarniona" tunnetun oikeudenkäynnin kautta, niin voidaan sanoa, että tässä tapauksessa kulminoituu se, että "haluaisin uskoa toisin".

Haluaisin uskoa, että Aarnio olisi vain pelinappula pelissä, mitä "isot pojat" pelaavat. Haluaisin uskoa hänen syyttömyytensä olevan totta, mutta tämä tämänpäiväinen tuomio on asia, mikä takuulla saa aikaan mietteitä siitä, että mikä on sopiva tapa keskustella tällaisista asioista, missä poliisimies joutuu syytteeseen. Aarnion tuomioon saattaa vaikuttaa muutama uutinen, missä poliisi on hävittänyt pidätys tai kiinniottoa koskevan raportin Kyseinen toiminta oli ehkä tarkoitettu osoittamaan sitä, että poliisilla on käytössään erilaisia otteita oman toimintansa tueksi.

Mutta kuten olemme huomanneet, niin tällainen toiminta ei oikein koskaan vakuuta sillä että henkilö olisi syytön, joten tietenkin erilaisten pelottelu- tai muiden menetelmien käyttö ei ole sellaista, että sitä voidaan pitää aiheellisena. Kun keskustellaan siitä, että tietenkin virkapukua käyttävien henkilöiden pitää edustaa virkaansa sekä valtiota, niin tietenkin tuolloin ihmisellä on oltava tietty asenne omaa työtään kohtaan.

Kuitenkin pitää huomioida se, että Gestapo kuuluu historiaan. Se että Gestapo tuomitsi itse pidättämänsä ihmiset teki siitä tietenkin hirvittävät tehokkaan. Mutta samalla tuo järjestö on muuttunut mielivallan synonyymiksi. 

Poliisin sekä asevoimien tehtävä on puolustaa valtiota sekä lakia, eli noiden laitosten tehtävä ei ole olla itsetarkoituksellisesti itseään varten tapahtuvaa toimintaa. Noiden laitosten olemassaolo riippuu siitä, mitä valtiovalta päättää niiden toiminnasta. Kun tämän "tapaus Aarnion" kohdalla ollaan seurattu lehdissä tapahtuvaa kirjoittelua, niin silloin tällöin voisi henkilöllä joka kirjoittaa tapauksesta olla sellainen asia mielessä, että kaikki tapaukset ratkaistaan oikeudessa.

 Kun muut kuin ne, jotka ovat olleet oikeussalissa tai päässeet katsomaan todisteita lukevat tapauksesta, niin he ovat sen tiedon varassa, mitä lehtimies jakaa. Tutkijoiden työtä voidaan pitää saivarteluna, ja pilkun tuijottamisena, mutta kuitenkin meidän pitää muistaa se, että tutkijoiden työ on hyvin pikkutarkkaa, eikä siinä voi tehdä suurpiirteisesti mitään päätelmiä.

 Eli kun esimerkiksi keskiaikaista karttaa tutkitaan, niin sen aitous pitää varmistaa erilaisille menetelmillä. Ja sitten tietenkin pitää huomioida se, että kyseisen kartan kuva on ehkä vaihdettu tai osia siitä on muutettu.Siksi tutkijan pitää olla erittäin tarkka tutkiessaan maalien sekä kankaan tai paperin koostumusta.

Se että ihminen haluaa uskoa toisesta vain hyvää, voi kostautua jossain vaiheessa elämää. Kun tuota tapausta koskevaa uutisointia tarkastellaan tarkemmin, niin siinä nostettiin esiin lähinnä sitä, kuinka paljon Aarniota oli uskottu. Tai kuinka paljon hän sai vapauksia tai kuinka hän pääsi vapaaksi. Mutta noihin juttuihin liittyy yksi asia, mitä niiden kirjoittajat eivät ole ehkä käsittäneet. Joku saattaa pitää niiden sävyä uhkaavana, eikä se että oikeus vapauttaa syytetyn ennen tuomiota ole epätavallista.

Kuitenkin tuo Aarnion tapaus on siitä erikoinen, että esimerkiksi ilotyttöjen lausunto oli joko hyvin painava todiste, tai sitten pelkkää ilmaa. Kummasta asiasta sitten onkaan kysymys, riippuu siitä, että millainen suhde Aarnioon tuolla kirjoittajalla on. Jokaista huumepoliisia varmaan on joskus syytetty liiasta voimakeinojen käytöstä. Kaikki ovat nähneet tai kuulleet, millaisia nuo huumeiden kanssa leikkivät ihmiset ovat. Mutta jostain syystä näyttöä Aarniota vastaan on löytynyt, koska syyttäjä on syytteen aikoinaan nostanut. Eikä maassamme ole kovin yleistä että komisario sattuu joutumaan syytteeseen.

Jos keskustellaan siitä, miten tuomari päättää asioista, niin hän joutuu kuulemaan myös ne todisteet, joita hänkään ei halua kuulla. Kukaan ei halua kohdata tapausta, missä yhteiskunnan palvelija, eli poliisimies on syytteessä kovista rikoksista. Mutta sitten kun tätä viimeaikaista tapausta tarkastellaan tarkemmin, niin saattaa olla niin, että joku oli käsittänyt, että tällaisesta tapauksesta tulee sitten joku kostoretki niitä ihmisiä vastaan, jotka ovat pullakahvien välillä kehdanneet sanoa jotain tapaus Aarniosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...