Siirry pääsisältöön

Työharjoitteluista sekä niiden palkattomuudesta

Työharjoitteluista sekä niiden palkattomuudesta

Kun opiskelija lähtee työelämään, niin hänen kuvitellaan osaavan kaikki asiat ulkoa, ja sen takia että opiskelija saa kuvan siitä “miten asiat tehdään käytännössä” on hänen haettava opiskelunsa lopulla työharjoittelupaikkaa jostain yrityksestä. Ja tuossa harjoittelussa sitten työnantaja eli kyseinen yritys tai oikeastaan sen edustaja ohjaa opiskelijaa siten, että hän oppii alan niksejä tai miksi niitä nyt sitten sanotaankaan.

Tai oikeastaan hänen pitäisi oppia alan niksejä tuossa työharjoittelussa, joka on kuitenkin monesti palkatonta. Tuolloin saattaa käydä niin, että opiskelija istuu jossain huoneessa ilman mitään tehtäviä tai keittää kahvia tuossa yrityksessä, joka saa hänestä siis ilmaisen kahvinkeittäjän.

Ja sitten tietenkin jotain romujen keräämistä on noilla työharjoittelijoilla sitten käyty teettämässä. Eli käytännössä koko työharjoittelu saattaa olla sellaista, että harjoittelija ei edes näe toisia työntekijöitä, tai hänelle sanotaan sana “moi” aamulla, kun harjoittelija sattuu sitten kävelemään paikalle. Mutta eipä siinä sitten mitään töitäkään oikeastaan ole.

Työharjoittelussa ei ole kuitenkaan mitään sääntöä sille, että pitääkö yhtiön maksaa palkkaa tuosta harjoittelusta. Eli se voi oikeastaan sitten vaikka tehdä niin, että toinen harjoittelija saa harjoittelujaksolta palkkaa, mutta toinen taas ei sitä korvausta saa. Kyseinen asia tietenkin on se, millä työnantaja pitää väen kurissa, koska silloin harjoittelijat ovat eriarvoisessa asemassa, eikä heille tule mieleen esimerkiksi haukkua operatiivista työnjohtoa.

Työharjoittelu on muutenkin loistava asia sen kannalta, että työnantajat voivat sen kautta rekrytoida väkeä työpaikkaan. Se että kyseessä on paikka, mitä varmasti tämä harjoittelija tulee hakemaan tekee mahdolliseksi sen, että hakijoita voidaan kilpailuttaa mielin määrin, ja se takaa sen, että harjoittelija on “kiltti poika” tai “kiltti tyttö”, joka ei sitten rupea soittamaan poskea näille työpaikan suurille pomoille. Joskus olen miettinyt sitä, että onko mahdollista, että kun työharjoittelija lähtee yhtiöstä pois, niin häntä on esitetty esimerkiksi potkut saaneena palkattuna työntekijänä, jolta eivät työt oikein sujuneet.

Se että ihminen on tullut työharjoitteluun takaa sen, että yhtiön  palkatut työntekijät voivat sitten tuntea saavansa työelämältä jotain. Eli he voivat sitten kerran tuntea olevansa jossain suuressa yhteisössä suuria tekijöitä, ja kun harjoittelija kävelee ovesta ulos viimeisen kerran, niin häntä voidaan osoittaa sormella, ja sanoa, että “se joka ei täällä mukaudu ryhmään saa tuota miestä tai naista seurata”. Silloin on kyllä varmasti tarjolla sellaisia ihmisiä, jotka suostuvat mukautumaan työpaikan sekä kehittyvän työelämän vaatimuksiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että YT-neuvottelujen aikana sitten tehdään selväksi se, että jos jokainen työntekijä esimerkiksi jättäisi ensimmäisen ylityötunnin leimaamatta tai sitten leimaisi sen niin, että kahvitunnit sekä puolikas ruokatunnista olisivat tuota työaikaa, niin silloin olisi työpaikka helpommin pidettävissä. Se tarkoittaa sitä, että henkilö ei leimaa ruoka, eikä kahvituntia vaan siirtää ne ylityö-tunniksi, millla sitten kierretään työaikalainsäädäntöä. Eli eikö olekin mukavaa, kun jotkut kertovat kapakoissa näistä asioista, kun ovat muutaman oluen ottaneet liikaa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara