33 vuotta sitten Tśhernobylin ydinvoimala räjähti
33 vuotta sitten Tśhernobylin ydinvoimala räjähti, ja silloin muistan nähneeni tämän asian televisiosta. TV oli täynnä uutisia strontiumista ja cesiumista, joten ainakin siitä tuli tietoa, että mitä kaikkea tuolta ydinvoimalasta oli lähtenyt taivaalla, kun sen reaktori oli räjähtänyt. Ehkä silloin itse aloin kiinnostua siitä, mitä kaikkea voikaan tiede sekä tekniikka tehdä, ja ehkä se sitten on saanut aikaan sen, että valitsin sen uran, minkä olen valinnut. Mutta kun ajatellaan sitä, mitä Tśhernobylin ydinvoimala toi ihmisten eteen tuolloin ehkä hyvinkin kauan sitten, niin se toi tiedon siitä, että kaikki mikä on muka "teknisesti varmistettu" saattaa kuitenkin pettää.
Tśhernobylin tapauksen yhteydessä myös se tuli ihmisten tietoon, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Se että asia mitä pidettiin täysin turvallisena lopulta petti toi eteen sen, että myös insinööri saattoi tehdä virheitä. Kun ajatellaan sitä, että ydinvoimaa rakennetaan siksi, että oikein käytettynä se on saasteetonta, niin silloin unohdetaan se, että tuon reaktorin ydinjäte on vaarallista seuraavat miljoona vuotta. Yhden asian Tśhernobyl toi ihmisten mieliin, ja se oli se, että kuinka paljon noita onnettomuuksia sitten on oikeastaan tapahtunut?
Tuolloin tietenkin mieleen tuli se, että kun sotilaita oli komennettu puhdistamaan noita saastuneita alueita, niin heillä toki oli niin sanottu kaasulta suojaava puku päällään, mutta varsinaisia säteilysuojia noissa puvuissa ei ollut. Se mikä sitten tässä onnettomuudessa tuli selväksi, on se, että Neuvostoliitossa saatettiin salata melko suuria asioita, ja silloin kyllä mieleen tuli se, että kuinka paljon tällaisia asioita oikeastaan peiteltiin sekä Neuvostoliitossa että läntisessä maailmassa.
Mutta kun ajatellaan sitä, että Tśhernobyliin epäillään liittyvän jotain sellaista, mitä Neuvostoliiton johto eikä Venäjän johto halua ihmisten tietävän johtuu siitä, että tuo koe, mikä aiheutti onnettomuuden tai ainakin myötävaikutti siihen, että reaktori räjähti tehtiin yöllä. Samoin voimalan outo nimi sai aikaan kysymyksiä siitä, että oliko tuolla voimalassa tuolloin meneillään jotain, mistä ei haluttu ihmisten tietävän? Nimittäin ydinvoimalan nimen olisi pitänyt kai kaiken järjen mukaan olla Pripyatin ydinvoimala.
Tśhernobyl on grafiittihidasteinen RBMK-1000 tyyppinen reaktori, mikä poikkeaa länsimaisesta reaktorityypistä siinä, että RBMK-reaktoreissa polttoaine liikkuu grafiitti harkkojen sisällä, ja grafiitti on suoraan kosketuksissa reaktorin veden kanssa, kun taas länsimaisissa reaktoreissa grafiitti on pakattu teräsputkeen, ja se estää tuon reaktorin hidastimen hajoamisen. RBMK-reaktoreissa polttoaine voidaan vaihtaa reaktorin käydessä. Se tarkoittaa sitä, että tuosta reaktorista voidaan ottaa polttoainesauva pois ilman, että sitä pitää pysäyttää. RBMK-reaktoreita syytetään siitä, että niissä voidaan valmistaa ydinaseisiin sopivaa plutoniumia, mutta niin kyllä voidaan valmistaa myös kaikissa muissa laitoksissa.
Eli siinä mielessä RBMK:ta turhaan parjataan. Eräiden tarinoiden mukaan KGB on joskus valmistanut noissa reaktoreissa radioaktiivista vettä tai altistanut esimerkiksi luoteja tai muita metallisia esineitä, joita sitten on käytetty syövän aiheuttamiseen, mutta siitä ei ole varmaa tietoa. Kuitenkin uskotaan että Venäjän sekä USA:n erikoisjoukoilla on hallussaan esimerkiksi plutoniumilla täytettyjä luoteja tai nanokokoisia neutroni pommeja, joissa törmäyksen voimasta aiheutuva fissio tekisi niistä niin voimakkaita, että niillä räjähtää kokonainen talo.
Tuolloin luodin sisäosa olisi päällystetty ohuella kerroksella kultaa, jotta radioaktiivisuutta mittaava sensori ei sitä havaitse, ja ehkä siihen olisi laitettu litium-kappale, jolloin kyseessä olisi ehkä mikrokokoinen ydinase. Se onko tämä totta on jäänyt selvittämättä. Mutta jatkuva salailu sekä se, että Neuvostoliitossa on paljastunut hyvin monia suuria onnettomuuksia esimerkiksi ydinlaitoksissa, mistä ei olla kerrottu varmasti ruokkii hyvin monia erilaisia huhuja tai teorioita.
Kommentit
Lähetä kommentti