Siirry pääsisältöön

Syyttäjien asemasta Suomessa sekä siitä, että joskus syytetty on jo valmiiksi tuomittu

Syyttäjien asemasta Suomessa sekä siitä, että joskus syytetty on jo valmiiksi tuomittu

Syyttäjien asia on oikeudessa osoittaa syytteet todeksi tai ne hylätään, on asia, mikä pitää aina huomioida, kun tapauksista kirjoitetaan lehtiin tai muuhun mediaan. Ja tämä asia on jostain syystä tehty maassamme jotenkin omituiseksi, koska liian usein syyttämistä koskevaa päätöstä on pidetty tuomiona, ja syytetty on naulattu suoraan ristiin ihmisten edessä. Eli se että syyttäjien toimintaa on pidetty ikään kuin tuomarin työn veroisena, on varmasti aiheuttanut monta kertaa ikäviä asioita ihmisten elämään.

Kun ajatellaan sitä, että syyttäjä istuu työhuoneessaan, ja poliisi ja muut ihmiset tekevät työtä kadulla, niin aina silloin tällöin törmätään siihen, että joskus syyttäjien sekä normaalien ihmisten näkemykset asioista ovat kovin erilaisia. Eli kun syyttäjä tulee aamulla töihin, niin hän sitten saattaa jossain lehdessä nähdä asioita, joita ei hänen mielestään pitäisi olla, ja sitten vain tekemään tutkimusta tuosta asiasta. Ja kuten tiedämme, niin käräjöinti on ilmaista. Syyttäjä ei oikeudenkäyntikuluja maksele omasta pussistaan.

Jos taas tavallinen ihminen lähtee taistelemaan oikeudessa esimerkiksi aiheettomasta sakosta, niin silloin vastassa on virkakoneisto, mistä on vaikea edes ottaa mitään selvää. Ja ongelma on siinä, että tuolloin pitää jokaisen tietää se, mitä esimerkiksi laki sanoo jostain virkamiehen tekemästä päätöksestä. Syyttäjien toiminta on sellaista, että sen pitää perustua lakiin, ja koko järjestelmä on perustettu valvomaan poliisin toimintaa. Mutta se sitten usein unohtuu, että kun toisella puolen on syyttäjä, niin silloin osa ihmisistä ajattelee, että heidän velvollisuutensa on toimia nimenomaan syyttäjien antamien ohjeiden mukaan.

Eli esimerkiksi tiettyjen lääkärintodistusten kohdalla saattaa olla niin, että esimerkiksi terveydentilaa koskevia tietoja annetaan vain syyttäjille, koska “laki ei niitä velvoita jakamaan potilaalle itselleen”. Samoin kun syyttäjä valmistelee syytettä, niin silloin ei kukaan saa tähän velvollisuteen puuttua. Syyttäjien toiminta on joskus hyvinkin kaksijakoista, eli kun ihmistä lähdetään syyttämään, niin hän menettää samalla esimerkiksi virkansa. Eli ennen kuin ihmistä on edes tuomittu mistään, niin hänestä saatetaan tehdä syyllinen.

Joskus syyttäjien asenne oikeudessa on sellainen, että on heidän velvollisuutensa laittaa ihmisiä vankilaan, ja jos ei oikeuden päätös miellytä, niin sitten vain tekemään valitusta seuraavaan oikeusasteeseen. Tuolloin saattaa kyseessä olla tapaus, jossa henkilö on esimerkiksi estänyt raiskauksen potkaisemalla tekijää, ja tuolloin onkin syyte nostettu tuota potkaisijaa vastaan, koska tämä on tehnyt pahoinpitelyn potkaisemalla raiskaajaa kesken hänen tekoaan. Myös ilmeisesti se on joskus ollut syynä valitukseen, että juttu on ollut jotenkin paljon julkisuudessa, ja se on tietenkin ollut syyttäjille jotenkin noloa, että he eivät ole saaneet tahtoaan läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...