Siirry pääsisältöön

Puolustusvoimien saama tuomio oli pommi

Puolustusvoimien saama tuomio oli pommi

Puolustusvoimien käytäntö siitä, että kaksoiskansalaisia ei saisi päästää sen varuskuntiin töihin on siis todettu käräjäoikeudessa laittomaksi, mikä kertoo siitä, kuinka tuon laitoksen suhde yhteiskuntaan on muuttunut. Siitä on tullut normaali työpaikka, mikä tarkoittaa että maanpuolustusta varten olemassa olevan institution asema valtiona valtiossa on murenemassa, ja sen jäseniä kohdellaan yhä useammin aivan tavallisina työntekijöinä.

Se että onko Venäjän kaksoiskansalaisuus turvallisuusuhka vai ei on sitten asia erikseen, mutta kuitenkin on olemassa sellainen esimerkki, että nimi Alakuzov ei mitenkään ole vaikuttanut siihen, että voiko henkilö palvella puolustusvoimien tärkeässä tehtävässä vai ei. Muistaakseni ainakin Suomen Kuvalehden tai Helsingin Sanomien mukaa kyseinen mies palveli ainakin taannoin kommodorin arvoisena upseerina.

Joten ehkä tämä sitten vaikutti oikeuden näkemykseen asiassa. Eli onko tämän sotilaskotiin pyrkineen työntekijän kohtelu sitten ollut vain henkilöön menevää valintaa, vai onko kyseessä sitten oikeasti ohjeistus, mikä johtaa esimerkiksi kaikkien kaksoiskansalaisten palvelu-oikeuden epäämiseen on hiukan hämärän peitossa. Mutta jotenkin tämä tapaus Alakuzov on saattanut vaikuttaa tähän päätökseen, eli eihän niin voi olla, että toisen henkilön kohdalla on samaa asiaa tulkittu eri tavalla kuin toisen.

Se että puolustusvoimiin kuuluvat henkilöt ovat levitelleet itse tätä asiaa on kuitenkin todella ikävä asia heidän itsensä kannalta. Nimittäin jos tuollainen ohjeistus on annettu sekä asia määrätty pidettäväksi salassa, niin silloin on tietenkin oma virhe, jos syyksi hylkäykseen mainitaan  ohjeistus, mikä on tehty kaksoiskansalaisuuden takia. Tuollainen asia päätyy usein julkisuuteen, joten olisiko ollut viisaampaa oikeasti vastata että “valinta ei tällä kertaa osunut sinuun”, eikä siinä viestissä tarvitse kirjoittaa mitään sen suurempia eikä muitakaan asioita, joita on luvattu pitää salassa.

Tietenkin on asia erikseen pitää aseellista maanpuolustusta puolustuksen kulmakivenä. Mutta samalla pitää muistaa se, että vaikka kuinka jokainen olisi mieluusti varmaan nähnyt, että tuomio olisi ollut päinvastainen, niin kuitenkin käräjäoikeus päätyi tähän kantaan. Se että joku ohjeistus on kaksoiskansalaisten palveluksesta annettu on tietenkin syrjivää, ja siksi syyttäjien velvollisuus on selvittää se, että kuka on tuon ohjeistuksen takana?

Eikä siitä asiasta ole mitään muuta tietä ulos kuin tehdä selvitys tai tutkimus, että onko kyseessä oikeasti virallisesti annettu ohje, vai onko sitten kyse siitä, että puolustusvoimissa on jotain käskyä toteutettu väärin, eli ohjeet on käsitetty väärin. Ja ennen kuin kaikki repivät minut julkisesti, niin sanon sen, että puolustusvoimissa on tapana että ohjeet ovat samalla tavoin käskyjä kuin kaikki muutkin esimieheltä tulevat komennot. Eli alainen saa vain sanoa että “kyllä herra tai rouva esimies”, ja hän voi ainoastaan totella sitä, mitä esimies sanoo.

Jos kyse on tilanteesta, että on puhuttu kaksoiskansalaisten palvelun rajoittamisesta kohteissa, missä käsitellään materiaalia, mikä on ehkä NATO:lta hankittua sekä Venäjältä salassa pidettävää, niin silloin alainen on tietenkin käsittänyt että käsky koskee koko puolustusvoimia. Mutta missä, kenen toimesta ja miten tuo käsky tai siksi tulkittava ohje  on annettu pitää selvittää, jos tapauksesta halutaan antaa jokin tuomio. Mutta onko puolustusvoimissa tuollaisia sopimuksia, missä esimerkiksi Venäjän edustajia tai sen kansalaisia ei päästetä katsomaan Hornetin ohjaamoon on tietenkin puolustusvoimien oma asia.

Kuitenkin jos tällainen asia on syynä syrjintään, joka on tehty turvallisuuden nimissä, niin asiasta pitäisi kuitenkin kutsunnoissa mainita. Mutta kuten kaikki tietävät, niin turvallisuus on asia, mistä pitää aina huolehtia. Mutta jos esimerkiksi kaksoiskansalaisia estetään sen turvin pääsemästä esimiehiksi tai työhön, niin asiasta kyllä voisi sitten myös mainita, vaikka se sitten tietenkin saa ihmisen tuntemaan itsensä hieman vaivautuneeksi. Eli missään nimessä syrjintää ei saa pitää maan tapana, ja tuollaiset estämiset pitäisi kuitenkin uskaltaa kertoa, sekä niitä pitää silloin voida perustella  järkevästi.

Mutta mukavaa se ei koskaan saisi olla, mutta ehkä tuolloin joku valitsee toisen palvelupaikan, eikä hänen tarvitse sitten siellä kokea pettymyksiä, joten olisi hyvä pelata pelejä välillä avoimin kortein, ja reilusti kertoa siitä, että joku ei sitten tule koskaan hakemaan aliupseeri tai upseerikouluun, niin silloin tämä henkilö voisi hakea palvelukseen paikkaan, missä hän ei ole uhka valtion  turvallisuudelle. Eli hän voisi tuolloin suorittaa asevelvollisuuden kuten se pitää suorittaa ilman mitään sen suurempia meteliä  paikassa, missä ei käsitellä salaiseksi luokiteltuja laitteita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara