Siirry pääsisältöön

Hyvä johtaja, vahva johtaja sekä pidetty johtaja ovat kolme aivan eri asiaa

Hyvä johtaja, vahva johtaja sekä pidetty johtaja ovat kolme aivan eri asiaa

Diktaattoreista sekä heidän aikaansaannoksistaan sen verran, että esimerkiksi rooman valtakunnassa keisari sai aikoinaan diktaattorin valtuudet suoraan astuessaan virkaan, ja tuo tapa oli perua sotapäällikkö Mariuksesta, joka sai nuo valtuudet aikoinaan siksi, että hän voi puolustaa Roomaa. Noita diktaattorin valtuuksia perusteltiin sillä, että nämä diktaattorin valtuudet takaavat sen, että valta valtiossa oli yhden miehen käsissä, ja hän saattoi säätää lakeja ilman, että kukaan siihen puuttui, mikä tietenkin nopeutti tuota prosessia, ja teki legioonien johtamisen helpoksi.

Mutta ongelmia oli sitten siinä, että nuo lakitekstit olivat kovin suurpiirteisiä, ja hyvä esimerkki tällaisesta laista on tietenkin se laki, jonka mukaan Adolf Hitlerin pilkkaamisesta voitiin tuomita kuolemaan, ja tuolloin ei pilkkaamista kuitenkaan muistettu määritellä tarkasti. Näin ollen esimerkiksi se, että joku kuuli naapurin pilkkaavan tuota suurta johtajaa, saattoi aiheuttaa pidätyksen sekä lähetteen keskitysleirille.

Koska poliisi pidätti ja tuomitsi ihmisiä, niin se teki mahdolliseksi sen, että valtiossa oli käytännössä voimassa mielivalta, missä kukaan ei ollut turvassa Hitlerin raivolta. Koska Hitlerin arvosteleminen oli myös häneen kohdistuvaa pilkkaa, niin sitten saatettiin kuka vain laittaa seinää vasten ja ampua, koska hän oli huomauttanut siitä, että Adolf Hitler oli heilunut kuin tuulimylly, tai että hänen housunsa olivat hiukan liian alhaalla. Kun palataan tuohon muinaiseen diktaattoriin nimeltään Marius, niin en oikeastaan usko, että kukaan oikeastaan hänestä löytää mitään muuta hyvää sanottavaa, kuin että hän puolusti Roomaa, ja ajoi tätä tehtävää täyttäessään koko maan lopulta tuhoon.

Yksin säädetty laki on usein kovin suurpiirteinen, ja siksi diktaattorien säätämät lait ovat mahdollistaneet mielivallan yhteiskunnassa 

Tai oikeastaan Marius aloitti sen tien, joka tuhosi koko keisarikunnan, eli hän teki johtajan asemasta hyvin tavoitellun, mikä sitten aiheutti sen, että keisarin virka oli hyvin horjuva työpaikka. Siinä asemassa oleva mies oli jumalan asemassa, mutta samalla hän oli kuitenkin haavoittuva sitä tahoa vastaan, jota hän eniten tarvitsi. nimittäin keisarin virkaanastujaisiin kuului preskriptio, mikä tarkoittaa sitä että tuo edellistä keisaria palvellut henkilökunta mukaan lukien lääkärit ja opettajat surmattiin, jotta salaisuuksia ei lähdetty levittelemään.

Ja tuo tapa oli tietenkin hyvin rasittava niiden mielestä, jotka joutuivat palvelemaan keisaria tämän kuolinvuoteella. Vaikka maailmassa ei ollut montaa miestä, jotka olivat yhtä pelättyjä kuin Rooman keisari, niin hänenkin aikansa tuli aina lopulta. Ja koska ihminen ei voi luonnolleen mitään, niin saattoi käydä niin, että joku piti esimerkiksi jostain lääkäristä tai palvelijasta, ja tuolla tavoin keisarista tuli samalla hyvin pelätty sekä vihattu. Se asia on aina jostain syystä unohdettu mainita, että keisari oli lainsuojaton omaa perhettään vastaan, ja aina välillä oma veli on koitunut keisarien kohtaloksi.

Kun puhutaan siitä, että ihminen on loistava johtaja, niin se ei tee hänestä mitään pidettyä henkilöä.  Mikäli halutaan muistella historian kirjoissa mainittuja loistavia johtajia, niin yksi maailman loistavimmista johtajista on ollut tietenkin SS-kenraalimajuri Dr. Oskar Dirlewanger, joka komensi yhtä maailmanhistorian julmimmista osastoista, mitä historia tuntee. Se että Dirlewanger esitteli julmuuttaan sekä kovuuttaan kaikille ei kuitenkaan tehnyt hänestä kovin pidettyä, ja häntä voidaan oikeastaan verrata erääseen Rooman julmimpiin keisareihin lukeuneisiin mieheen nimeltään Caracalla.

Keisari Caracallan sekä Dr. Oskar Dirlewangerin tapauksilla on paljon yhteistä

Caracallan jäljiltä on britanniasta löytynyt joukkohauta, mikä kertoo siitä, kuinka hän Septimius Severuksen jälkeen surmasi tämän läheiset neuvonantajat sekä ystävät. Se teki hänestä erittäin pelätyn, mutta samalla erittäin vihatun. Ja pelko sekä viha ovat ikävä yhdistelmä, koska se saa aikaan sen, että ihmisestä tulee epätoivoinen. Caracallan lähellä pelkoa herätti se, että hän surmasi myös oman veljensä Getan, sekä ainakin tarinoiden mukaan omia perheenjäseniään, mutta nuo tarinat saattavat olla hänen vihollistensa kirjoittamia. Kuitenkin tuo pelko sai aikaan sen, että hänet murhattiin, ehkä siksi että tuollainen raakuus sekä kovuus saivat aikaan sen, että ihmiset eivät häneen enää luottaneet, ja sitten hänestä oli helppo päästä eroon, koska vihattua ihmistä ei kukaan enää kaipaa.


Kun ryhdytään pohtimaan totuutta, niin kukaan ei oikeastaan tiedä, että kuinka paljon Caracalla itse johti noita tekoja, vai oliko joku muu surmannut hänen veljiensä. Riitti että Caracalla oli nimetty tekijäksi, ja kuka muu se voisi olla? Olihan hän tehnyt Britanniassa joukon murhia, ja sen takia hän varmaan oli myös Getan tappanut, koska Britanniassa oli tuo mies nähty paikalla seisomassa, kun miekat heiluivat. Se oliko Caracalla syyllinen oli yhdentekevää. Mies oli liian kova, ja siksi hänen kohtalonsa oli kuolema salamurhaajan kädestä. Se että Caracallan johtamismenetelmät olivat sopineet johonkin sotaan Parthiassa ei tarkoittanut, että tuota linjaa olisi kuitenkaan saanut jatkaa tavallisten roomalaisten keskuudessa.

Samaa voidaan sanoa tuosta Dr. Dirlewanger nimisestä miehestä. Se että hänet tunnettiin kovista sekä raaoista menetelmistä riitti, että hänet voitiin nimetä tekijäksi lähes kaikkiin rikoksiin, mitä vastaan tuli. Se että hänen alaisensa olivat kuolemaan tuomittuja vankeja ei varmaan ainakaan helpottanut tutkimuksia, ja koska Dirlewangerin miehet yleensä ammuttiin operaation jälkeen, niin heidän syykseen voitiin laittaa melkein mitä vain.

Mutta kuten tiedämme, niin nuo ihmiset aiheuttivat itse omalla toiminnallaan, että heitä kohtaan voitiin herättää  kaikkialla missä he kulkivat. Koska he eivät puuttuneet alaistensa toimiin, niin silloin heidät katsottiin syylliseksi. Ja lopulta he sitten kuolivat, eikä kukaan noita Caracallan sekä Dirlewangerin kaltaisia ihmisiä kaivannut yhtään missään. Joten siinä lyhykäisyydessään tämän kertainen saaran siitä, mitä johtajuus pahimmillaan tarkoittaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Caracalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara