Siirry pääsisältöön

Onko lihavuus aina ihmisen oma valinta?


Onko lihavuus aina ihmisen oma valinta?

Kun tätä seuraavaa tekstiä luette, niin se mitä siinä lukee, saattaa tuntua hyvin pahalta. Eli lihavuus ei ole aina ihmisen oma vika, vaikka niin halutaan välillä uskoa. Tutkijan työ on pikkutarkkaa todisteiden sekä dokumenttien tarkastelua, eikä kyseinen työ sovi aivan jokaiselle ihmiselle.

Me kaikki haluamme olla joskus väärässä, ja toivoa että jonkun asian takana ei ole rikosta. Mutta tutkijoiden työnä on selvittää asioita myös silloin, kun ne eivät ketään miellytä. Joten tässä vaiheessa sanon, että tällaisissa tapauksissa, mitä seuraavassa tekstissä kuvataan on tutkijan selvitettävä se, miksi henkilö istuu kotonaan, ja polttaa tupakkaa ketjussa?

Onko henkilön tarkoitus ehkä rangaista itseään jostain asiasta, jolle hän ei ehkä ole todellisuudessa voinut mitään? Vai onko hänen elämänsä valopilkku sitten se savuke, joka palaa aina hänen kädessään? Eli miksi ihminen on ajanut itsensä sellaiseen tilanteeseen, että hän ei enää kykene mitään muuta tekemään kuin syömään sekä polttamaan ketjussa tupakkaa?

Tai miksi joku jää neljän seinän sisälle ja syö itsensä kuoliaaksi, vaikka ennen on ollut kovin urheilullinen? Eli tutkijan tehtävä on selvittää se, mikä on syynä tällaiseen negatiiviseen elämäntapamuutokseen, joka vie ihmisen melko varmasti ennenaikaiseen hautaan. Ja vaikka tämä henkilö olisi muiden mielestä hyvinkin negatiivinen ihminen, niin silloin kuitenkin pitää muistaa, että joku ehkä hyvinkin traumaattinen kokemus on saattanut tehdä hänestä negatiivisen ihmisen.

Tässä kirjoituksessa käsitellään lihavuutta lähinnä psykosomaattisten vaivojen eli pelkotilojen näkökulmasta. Tietenkin esimerkiksi tietyt kipu- ja psyykenlääkkeet saattavat aiheuttaa sen, että henkilö alkaa syödä ikään kuin holtittomasti. Syy tähän on se, että erityisesti opiaatteja ja puudutteita sisältävät lääkkeet voivat aiheuttaa vatsalaukun puutumista. Tuolloin ihminen saattaa ruveta syömään valtavia annoksia ruokaa.

Lihominen on asia, mikä aina välillä nousee puheenaiheeksi, ja kun keskustellaan siitä mistä lihominen johtuu, niin syynä siihen on yksinkertaisesti liika syöminen suhteessa liikuntaan. Joskus syy siihen, miksi henkilö ei ikään kuin osaa syödä oikein johtuu siitä, että hän on lapsena tai nuorena kokenut voimakasta ahdistusta jossain liikuntatapahtumassa saattaa johtaa siihen, että henkilö alkaa pelätä liikuntaa kokonaisuudessaan.

Mutta kuitenkin voidaan sanoa, että lihavuus ei kuulu länsimaiseen kulttuuriin ainakaan tällä hetkellä. Sen takia se, että ihminen ei yllättäen enää liiku tarpeeksi pitäisi selvittää jossain, koska omaan kotiin linnoittautuminen saattaa olla merkki esimerkiksi voimakkaasta pelkotilasta, mikä liittyy ulos menemiseen.

Tietenkin aina välillä käy niin, että ihminen lihoo jonkun sairauden tai siihen kuuluvan lääkityksen takia, mutta jos lihomisen syy ei ole lääkityksessä, ja ihminen on aina ennen halunnut käydä ulkona ja ollut urheilullinen, niin silloin saattaa syynä lihavuuteen olla esimerkiksi pelkotila. Se mikä aiheuttaa pelkotilan saattaa olla esimerkiksi pahoinpitely tai voimakas uhkaus. Tai sitten henkilö on nähnyt jotain sellaista, mikä aiheuttaa niin sanotun traumaattisen stressireaktion.

Eli jostain syystä ihminen ei enää ole uskaltanut käydä vanhalla punttisalillaan tai jostain on jäänyt suuri osa liikunnasta pois kuvioista. Tuolloin kannattaa asiasta puhua hyvin vakavasti jonkun ihmisen kanssa, koska jos esimerkiksi ihmisen tärkeä liikuntaharrastus jää pois, ja hän alkaa lihoa voimakkaasti, niin tuolloin voi syynä olla esimerkiksi uhkailu, mitä tuollainen näennäisesti ilman syytä lihova henkilö on kokenut, tai sitten tuota henkilöä on syrjitty jossain paikassa.

Silloin voi into liikuntaan laskea huomattavasti, ja tuolloin kyseessä voi olla oikea rikos, mistä pitäisi käydä ilmoittamassa poliisille. Eli jos ihminen on pahoinpidelty esimerkiksi tutulla lenkkipolulla, niin silloin saattaa into lähteä ulos olla erittäin laimeaa. Ja yleensä pahoinpitely tai muu vastaava toiminta paljastuu sen kautta, että henkilö ikään kuin linnoittautuu kotiinsa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...