Kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelu on erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto työsuhteelle, mutta se vaatii kuitenkin sen, että yrittäjyys selvitetään tuollaiselle laskutuspalvelun asiakkaalle suoraan. Kyseessä on siis oikeastaan vain tilitoimiston toinen nimi. Eli laskutuspalvelun käyttäjä on siis asiakassuhteessa tähän palveluun, ja se ilmeisesti asioi vain yrittäjien kanssa. Yrittäjyys poikkeaa monella tavoin työsuhteesta, ja yksi asia on selvä, yrittäjä joutuu itse hankkimaan kaikki tarvitsemansa tavarat sekä välineet itse, ja esimerkiksi auton käyttöä koskevat asiat, eli saako lainata pääurakoitsijan autoa joutuu tuollainen kevytyrittäjä, joka siis on oikeastaan yrittäjä, joka ulkoistaa laskutuksen jollekin palvelulle sopimaan itse oman asiakkaansa kanssa.
Yksi asia mikä kannattaa sisäistää on se, että yrittäjä joutuu itse hinnoittelemaan tuotteensa, mikä ei ole kovin helppoa, koska yrittäjän pitää maksaa itse kaikki maksunsa sekä yrityksen kautta saadusta tulosta lähtee 24% arvonlisäveroa valtiolle. Yrittäjälle on kuitenkin jäätävä jotain myös taskun pohjalle, jotta hän voi elää yritystoiminnan kautta saadulla tulolla, joten sen takia saattaa tulla vaikeuksia siitä, että miten paljon esimerkiksi urakasta voi pyytää rahaa, koska liian kallis hinta ei varmaan ainakaan houkuta solmimaan sopimusta.
Eikä ainakaan ilman suhteita kukaan saa kovin suuria sopimuksia ainakaan aluksi. Eli suosittelijoiden hankkiminen voi olla vaikeaa, jos yrittäjä tekee alihankintatöitä. Tuolloin kyse on oikeastaan kilpailijalle tehdystä työstä, mikä tarkoittaa sitä, että suosituksia ei varmaan koskaan tule. Näet kenenkään ei tarvitse toisen liiketoimintaa edistää. Ja sen takia alihankkijana toimiminen ei ole kovin hyvä tapa ansaita suuria rahoja, koska alihankkija on riippuvainen siitä, kuinka paljon jää pääurakoitsijalta töitä yli. Eli siinä ikään kuin syödään muruja pöydältä, ja tuolloin tietenkin usein sopimukseen kuuluu kilpailun kieltävä pykälä, joka estää alihankkijaa esittämästä omia tarjouksia noille asiakkaille, tai sitten seurauksena on sakko, ja oman alihankintasopimuksen purku.
Se mitä tällaisiin sopimuksiin sitten muuten kuuluu, kannattaa lukea erityisen tarkasti, koska jos asiakkaiden hankinta jää kevytyrittäjän omalle vastuulle, voi yrittäjyydestä tulla melkoinen lasku. Joten kyseessä on ainakin omasta mielestäni pelkkä tilitoimistopalvelu, mitä markkinoidaan vain hiukan toisella nimellä, kuten aluksi mainitisin. Se mikä tekee tuosta kevennetystä yrittäjyydestä hankalan asian on se, että saattaa olla niin, että esimerkiksi nuori, joka lähtee tekemään sopimusta tuon yrityksen kanssa ei ehkä aivan tiedä, mitä on oikeastaan tekemässä.
Onko yrittäjyydestä puhuttaessa kerrottu esimerkiksi kirjanpito velvollisuudesta sekä ALV velvollisuudesta. Eli ALV tarkoittaa sitä, että yleensä 24% yrityksen tuloista lähtee valtiolle veroina aivan suoraan. Samoin yrittäjän on itse maksettava eläkkeensä sekä muut maksut.
Kun puhutaan yrittäjistä, niin silloin esimerkiksi työn tason arviointi on aina omalla vastuulla. Eli sen pitäisi olla melko hyvä, jotta henkilö uskaltaa lähteä tekemään samaa työtä yrittäjänä, mitä hän on tehnyt muiden palveluksessa ollessaan. Mutta sitten kun puhutaan siitä, että yrittäjyyteen liittyy erilaisia velvollisuuksia, niin silloin tietenkin kannattaa aina ajatella sitä, että yrittäjällä pitää olla Y-tunnus, minkä hän saa tekemällä ilmoituksen yrityksen perustamisesta Maistraattiin. Ja siinä vaiheessa unohtuu muutama asia.
Yksi noista asioista on se, että yrittäjä joutuu pitämään kirjaa. Eli se että sisältyykö yrittäjien sopimuksiin kirjanpitopalvelu vai pitääkö ne ostaa muualta pitää selvittää hyvissä ajoin, ennen kuin yrittäjäksi ryhdytään. Tietenkin yrittäjällä itsellään voi olla kirjanpito koulutus, mutta asia kannattaa aina selvittää. Samoin esimerkiksi se, että jokaiseen palveluun, mitä yhtiö myy ulos sisältyy yleensä 24% ALV eli arvonlisäveron, ellei sitten ole kyse jostain muusta kuin tämän verokannan mukaisesta palvelusta. Eli normaalin työn kohdalla lähtee 1/4 tuloista veroina valtiolle, ja sen jälkeen tietenkin yrittäjän pitää maksaa normaali tulovero sekä kaikki muut maksut, mitä valtio vaatii.
Tietenkin ALV:ista voi saada vapautuksen, jos yrityksen kautta saatavat tulot ovat kovin vähäiset, mutta sen asian kanssa ei kannata lähteä leikkimään. Kun puhutaan sitten siitä, mitä varten itsensä työllistäminen on asiakkaan kannalta kannattavampaa kuin työntekijän palkkaaminen, niin syy on siinä, että palkan sijasta työllistäjä saa laskun, ja tuolloin työtä pitää tarjota vain silloin kun se on välttämätöntä, ja palvelua koskevissa sopimuksen viimeinen määräpäivä voidaan merkitä sopimukseen suoraan. Yrittäjän velvollisuuksista sekä myös oikeuksista saa tietoa InfoFinlandian sekä Suomen Yrittäjien kotisivuilta sekä pankeista ja ainakin veroviranomaisilta.
Kommentit
Lähetä kommentti