Siirry pääsisältöön

Kevytyrittäjyys sekä työelämä ovat asioita, joista ei juuri keskustella tarpeeksi

Kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelu on erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto työsuhteelle, mutta se vaatii kuitenkin sen, että yrittäjyys selvitetään tuollaiselle laskutuspalvelun asiakkaalle suoraan. Kyseessä on siis oikeastaan vain tilitoimiston toinen nimi. Eli laskutuspalvelun käyttäjä on siis asiakassuhteessa tähän palveluun, ja se ilmeisesti asioi vain yrittäjien kanssa. Yrittäjyys poikkeaa monella tavoin työsuhteesta, ja yksi asia on selvä, yrittäjä joutuu itse hankkimaan kaikki tarvitsemansa tavarat sekä välineet itse, ja esimerkiksi auton käyttöä koskevat asiat, eli saako lainata pääurakoitsijan autoa joutuu tuollainen kevytyrittäjä, joka siis on oikeastaan yrittäjä, joka ulkoistaa laskutuksen jollekin palvelulle sopimaan itse oman asiakkaansa kanssa.

Yksi asia mikä kannattaa sisäistää on se, että yrittäjä joutuu itse hinnoittelemaan tuotteensa, mikä ei ole kovin helppoa, koska yrittäjän pitää maksaa itse kaikki maksunsa sekä yrityksen kautta saadusta tulosta lähtee 24% arvonlisäveroa valtiolle. Yrittäjälle on kuitenkin jäätävä jotain myös taskun pohjalle, jotta hän voi elää yritystoiminnan kautta saadulla tulolla, joten sen takia saattaa tulla vaikeuksia siitä, että miten paljon esimerkiksi urakasta voi pyytää rahaa, koska liian kallis hinta ei varmaan ainakaan houkuta solmimaan sopimusta. 

Eikä ainakaan ilman suhteita kukaan saa kovin suuria sopimuksia ainakaan aluksi. Eli suosittelijoiden hankkiminen voi olla vaikeaa, jos yrittäjä tekee alihankintatöitä. Tuolloin kyse on oikeastaan kilpailijalle tehdystä työstä, mikä tarkoittaa sitä, että suosituksia ei varmaan koskaan tule. Näet kenenkään ei tarvitse toisen liiketoimintaa edistää. Ja sen takia alihankkijana toimiminen ei ole kovin hyvä tapa ansaita suuria rahoja, koska alihankkija on riippuvainen siitä, kuinka paljon jää pääurakoitsijalta töitä yli. Eli siinä ikään kuin syödään muruja pöydältä, ja tuolloin tietenkin usein sopimukseen kuuluu kilpailun kieltävä pykälä, joka estää alihankkijaa esittämästä omia tarjouksia noille asiakkaille, tai sitten seurauksena on sakko, ja oman alihankintasopimuksen purku.

Se mitä tällaisiin sopimuksiin sitten muuten kuuluu, kannattaa lukea erityisen tarkasti, koska jos asiakkaiden hankinta jää kevytyrittäjän omalle vastuulle, voi yrittäjyydestä tulla melkoinen lasku. Joten kyseessä on ainakin omasta mielestäni pelkkä tilitoimistopalvelu, mitä markkinoidaan vain hiukan toisella nimellä, kuten aluksi mainitisin. Se mikä tekee tuosta kevennetystä yrittäjyydestä hankalan asian on se, että saattaa olla niin, että esimerkiksi nuori, joka lähtee tekemään sopimusta tuon yrityksen kanssa ei ehkä aivan tiedä, mitä on oikeastaan tekemässä. 


Onko yrittäjyydestä puhuttaessa kerrottu esimerkiksi kirjanpito velvollisuudesta sekä ALV velvollisuudesta. Eli ALV tarkoittaa sitä, että yleensä 24% yrityksen tuloista lähtee valtiolle veroina aivan suoraan.  Samoin yrittäjän on itse maksettava eläkkeensä sekä muut maksut. 


Kun puhutaan yrittäjistä, niin silloin esimerkiksi työn tason arviointi on aina omalla vastuulla. Eli sen pitäisi olla melko hyvä, jotta henkilö uskaltaa lähteä tekemään samaa työtä yrittäjänä, mitä hän on tehnyt muiden palveluksessa ollessaan. Mutta sitten kun puhutaan siitä, että yrittäjyyteen liittyy erilaisia velvollisuuksia, niin silloin tietenkin kannattaa aina ajatella sitä, että yrittäjällä pitää olla Y-tunnus, minkä hän saa tekemällä ilmoituksen yrityksen perustamisesta Maistraattiin. Ja siinä vaiheessa unohtuu muutama asia. 

Yksi noista asioista on se, että yrittäjä joutuu pitämään kirjaa. Eli se että sisältyykö yrittäjien sopimuksiin kirjanpitopalvelu vai pitääkö ne ostaa muualta pitää selvittää hyvissä ajoin, ennen kuin yrittäjäksi ryhdytään. Tietenkin yrittäjällä itsellään voi olla kirjanpito koulutus, mutta asia kannattaa aina selvittää. Samoin esimerkiksi se, että jokaiseen palveluun, mitä yhtiö myy ulos sisältyy yleensä 24% ALV eli arvonlisäveron, ellei sitten ole kyse jostain muusta kuin tämän verokannan mukaisesta palvelusta. Eli normaalin työn kohdalla lähtee 1/4 tuloista veroina valtiolle, ja sen jälkeen tietenkin yrittäjän pitää maksaa normaali tulovero sekä kaikki muut maksut, mitä valtio vaatii. 


Tietenkin ALV:ista voi saada vapautuksen, jos yrityksen kautta saatavat tulot ovat kovin vähäiset, mutta sen asian kanssa ei kannata lähteä leikkimään. Kun puhutaan sitten siitä, mitä varten itsensä työllistäminen on asiakkaan kannalta kannattavampaa kuin työntekijän palkkaaminen, niin syy on siinä, että palkan sijasta työllistäjä saa laskun, ja tuolloin työtä pitää tarjota vain silloin kun se on välttämätöntä, ja palvelua koskevissa sopimuksen viimeinen määräpäivä voidaan merkitä sopimukseen suoraan. Yrittäjän velvollisuuksista sekä myös oikeuksista saa tietoa InfoFinlandian sekä Suomen Yrittäjien kotisivuilta sekä pankeista ja ainakin veroviranomaisilta. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...