Koulutuksen tärkeydestä sekä siitä, miksi juuri nuorten pitäisi saada mielekästä tekemistä
Miksi nuoren pitäisi saada koulutusta?
Kun tässä on puhuttu kaiken maailman "hop-lopeista", joissa nuoret voivat viettää aikaansa, niin silloin mieleen tulee eräs paikka, joka voisi ehkä kiinnostaa jotain nuorta. Nimittäin koulu oli se ammatillinen oppilaitos, lukio tai joku yhteisopetuksen malli, missä kirjoitetaan samalla ylioppilaaksi kun valmistutaan ammattiin varmasti olisi jollekin nuorelle sellainen paikka, missä hän oppisi jotain sellaista, mitä kutsutaan vastuun kantamiseksi.
Vastuun kantaminen omasta työstä sekä omasta itsestä on asia, mikä varmasti on sekä yhteiskunnalle että myös yksilölle mieleinen asia. Nimittäin jos mietitään sellaista tilannetta, että henkilö ei kykene itsestään huolehtimaan sekä hajottaa paikkoja ja ehkä lopulta tappaa jonkun, niin se varmasti ei ole mikään kovin mukava asia ainakaan noiden rikosten uhrien omaisille, vaikka sillä ehkä sitten saadaan aikaan muutamia työpaikkoja esimerkiksi vankeinhoidosta.
Kaikki alkaa vastuun kantamisesta
Jos ihminen opiskelee ammattia ja saa sitä kautta positiivista palautetta sekä onnistumisen elämyksiä, niin silloin hän ei ainakaan niin helposti ajaudu päihteiden väärinkäyttäjäksi, koska päätös tuosta asiasta tehdään melko nuorena. Ja jos saadaan sellainen asia ihmisten päähän, että jos se ihan ensimmäinen rikos jätetään tekemättä, niin silloin ei tuo henkilö ainakaan kovin suurta laskua yhteiskunnalle tuo, nimittäin suurin lasku, minkä ihminen saa aikaan on nimenomaan tilanne, missä hän joutuu tarkoin vartioituun varmuuslaitokseen, missä kustannukset ovat todella suuret.
Niuvanniemen vankimielisairaalan potilaiden hoidon hinta vaihtelee välillä 291€/vrk. - 860€/vrk. joten tällaiset paikat ovat todella kalliita, puhumattakaan siitä mitä esimerkiksi uhrin sekä tekijän omaiset kokevat tällaisessa tapauksessa. Eli myös monen muun ihmisen elämä menee tällaisessa tapauksessa pilalle, kun joku toisen tappaa. Voiko esimerkiksi uhrin omainen koskaan mennä töihin tai pitääkö hänen turvautua johonkin terapiaan tai muuhun apuun lopun ikäänsä? Tai pitääkö tekijän omaisen vaihtaa työpaikkaa tai voiko hänkään enää mennä työhön, kun häneen on isketty rikollisen leima ehkä aiheetta. Ja mitä tapahtuu niille, jotka ovat olleet tekijän kavereita?
https://www.niuva.fi/toiminta/hinnasto.htm
Jos ajatellaan koulusta sekä sen suhdetta rikolliseen käytökseen, niin silloin pitää huomioida se, että koulutettu ihminen ei ehkä lähde niin helposti katujengien mukaan kuin kouluttamaton. Samoin koulutettu henkilö ei niin helposti seuraa kaiken maailman jengipomojen määräyksiä. Eikä heitä muutenkaan ole niin helppo hyväksikäyttää kuin jotain täysin kouluttamatonta henkilöä.
Ehkä heille ei tullut mieleen epäillä mitään ennen kuin on tapahtunut kauheita, mutta sitten voi käydä niin, että myös he joutuvat pikkukylissä silmätikuiksi. Se mikä näissä asioissa huvittaa, on se, että esimerkiksi päihde-ongelmaiset tai jotkut jengien jäsenet ovat todella tarkkoja siitä, että heidän lähellään ei pyöri mitään rikollisia. Tai ehkä veriteko johtaa koston kierteeseen, missä sitten suuri joukko ihmisiä saattaa lopulta joutua vaaraan, kun keskellä katua kaksi jengiä alkaa räiskiä toisiaan järeillä tuliaseilla.
Suurin osa työpaikoista on yksityisellä sektorilla
Tietenkin hän voi saada työpaikan jostain puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen tai poliisin sekä pelastuslaitoksen kaltaisesta organisaatiosta, mutta silloin pitää kyllä olla sitä fyysistä kuntoa sen verran, että sinne voi työhön hakea. Mutta tässä kirjoituksessa käsitellään niitä tavallisen ihmisen työpaikkoja, joita kuitenkin enemmistö meistä päätyy hakemaan. Yksityisen sektorin rooli valtion taloudessa on se, että sen tehtävä on rahoittaa valtion toimintaa maksamalla veroja, ja tuo veronmaksu koskee siis sekä yhteisöjä kuten yhtiöitä sekä yksityishenkilöitä.
Mutta ehkä tällainen asia jää kovin helposti huomaamatta silloin kun ihminen ei tee rikoksia sekä toimii normaalissa ammatissa kuten kirjanpitäjänä, maalarina, sähköasentajana tai putkimiehenä sekä mikrotukihenkilönä hän ei tee mitään kovin näyttävää työtä. Kuitenkin noiden ihmisten rooli yhteiskunnassa on äärettömän tärkeä, ja sitä voisi verrata esimerkiksi kasvien rooliin luonnossa. Ilman kasveja ei olisi muita eliöitä. Ja sen takia tuottaja on tärkeässä asemassa myös jokaisessa muussakin ekosysteemissä.
Eli yhteiskunta on oikeastaan yksi esimerkki ekosysteemistä. Jos siellä ei ole tuottajia, niin silloin on vähän vaikeaa olla myöskään kuluttaja tai peto, koska ilman tuottajia ei ole mitä kuluttaa, ja kuten tiedämme, niin esimerkiksi kasveilla on vankka rooli planeettamme eliöiden joukossa, koska ne ovat ikään kuin ymmärtäneet sellaisen asian, että tekemällä itsestä tarpeellisen tai välttämättömän, ne voivat olla varmoja siitä, että niistä ei kukaan halua päästä eroon.
Kommentit
Lähetä kommentti