Siirry pääsisältöön

Itsenäisyysliikkeet sekä maamme suhtautuminen näihin asioihin



Itsenäisyysliikkeet sekä maamme suhtautuminen näihin asioihin

Joskus olen miettinyt, että onko maamme lehdistön kiinnostus muiden maiden alueella oleviin jonkun yleensä autonomisen alueen itsenäisyyttä ajaviin liikkeisiin tarkoitettu peittämään erästä meitä itseämme koskevaa kysymystä, mikä koskee Ahvenanmaan maakuntaa. Eli onko niin että Ahvenanmaa aikoisi vakavasti itsenäistyä Suomesta? Itse olen huomannut, että maassamme suhtaudutaan erittäin myötämielisesti siihen, että muissa maissa on poliittisia liikkeitä, jotka ajavat jonkun alueen itsenäisyyttä.

Mutta samalla ei koskaan puhuta meidän omasta Ahvenanmaan alueestamme, jolla on hiukan samanlainen asema Suomessa kuin noilla muilla itsenäisyyttä vaativilla alueilla on omassa maassaan. Joten onko tuon Britannian hajoamista koskevan jatkuvan hokeman takana pelko siitä, että Ahvenanmaan pelätään lähtevän eroon Suomesta? Ahvenanmaalla on varmasti ihmisiä, jotka haluavat samaa kuin nämä muut autonomisten alueiden ihmiset haluavat.

Tai ainakin voidaan ajatella, että Ahvenanmaan ihmiset kokevat ehkä kuitenkin Tukholman sekä Ruotsin itselleen parempana kumppanina kuin Suomen, ja kun ajatellaan esimerkiksi sitä, että Ahvenanmaalla vain 5% puhuu äidinkielenään Suomea, niin olen ihmetellyt sitä, että miksi tästä Ahvenanmaan mahdollisesta itsenäisyydestä ollaan maassamme vaiettu. Ja uskoisin että eräiden nationalististen liikkeiden suosion kasvu saattaa lisätä itsenäisyys vaatimuksia myös Ahvenanmaalla, kuten se on tehnyt muualla Euroopassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_maakunta

Euroopassa on tällä hetkellä paljon liikkeitä, jotka vaativat omalle alueelleen itsenäisyyttä. Me puhumme mielellämme Barcelonassa sekä Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa sekä nyt myös Walesissa tapahtuvasta liikehdinnästä, mutta kuitenkin kun ajatellaan näitä itsenäisyysliikkeitä, niin meidän pitää huomioida se, että myös täällä pohjolassa on alueita, jotka varmaan haluavat itsenäisyyttä. Näitä alueita ovat Gotlanti, ehkä Viron Hiidenmaan sekä Saarenmaan saaret ja yllättäen myös Suomelle kuuluva itsehallintoalue nimeltään Ahvenanmaa, joka on ainakin RKPn mukaan hakemassa omaa euro-edustajaa EU:n parlamenttiin.

Tuollainen asia tietenkin voi johtaa siihen, että Ahvenanmaan autonomiaa halutaan kasvattaa sekä ehkä sen kansan parissa on halua lähteä omille teilleen Suomesta. Kun ajatellaan sitä, mikä saa aikaan alueiden itsenäisyyttä koskevia vaatimuksia on tietenkin se, että jos alue on autonominen, niin silloin se saa ainakin osittain säätää omia lakeja, ja esimerkiksi Suomen itsenäisyys on lähtöisin autonomiasta, missä maamme oli sisäisesti itsenäinen, ja ero Venäjästä vain sinetöi tuon kehityksen, mikä tietenkään ei ole ollut kivuton.

Eli Toinen Maailmansota joka maassamme tunnetaan nimillä Talvi- ja Jatkosota hitsasi maamme väestön yhteen, niin että meillä ei ole ainakaan virallisesti luokkavihaa, mutta kun Suomi itsenäistyi, niin se solmi Ahvenanmaan sopimuksen Ruotsin painostuksesta, missä alueelle ei saanut tuoda sotilaita ja se sai laajan itsehallinon. Joten voidaan sanoa, että meitä lähinnä oleva liittovaltio on oikeasti Suomi, ja tietenkin esimerkiksi jos ajatellaan esimerkiksi Ruotsissa olevan Gotlannin asemaa, niin en tiedä miten paljon Tukholma on siihen alueeseen panostanut, mutta itsenäisyys lähtee usein siitä, että joku autonominen alue tai sen kansa alkaa vaatia sitä, että se saa täyden oikeuden itsenäisyyteen, ja syy tähän on se, että alue kokee olevansa jollain tavalla erilaisessa asemassa muihin tämän valtion alueisiin nähden.

Eli joko tuon autonomisen alueen elintaso on ollut aluksi huonompi, kuin muun valtion, mutta sitten on alkanut rahaa virrata myös autonomiselle alueelle, kun aluetta on kehitetty omaan suuntansa. Tuolloin saattaa keskusvallan mielestä olla hyvä jakaa sitä vähän muillekin, ja se sitten on herättänyt vihaa kyseisellä alueella. Nimittäin silloin mieleen tulee se, että miksi keskusvalta ei silloin auttanut, kun alueella meni huonosti? Ja tuo sitten muuttuu aseeksi poliittisten liikkeiden käsissä. Ja tässä sitten en kirjoita mistään tietystä alueesta, vaan siitä mitä yleensä on tapahtunut historian valossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...