Siirry pääsisältöön

EU parlamentista pitäisi keskustella hiukan enemmän

 EU  parlamentista pitäisi keskustella hiukan enemmän

EU parlamentin rakennus Strasbourgissa
Linkki EU-parlamentin kotisivuille: http://www.europarl.europa.eu/portal/fi

EU parlamentin rooli ihmisten elämässä on hiukan epäselvä

Moni meistä ei oikeastaan tiedä, mitä esimerkiksi  Europarlamentti tekee, mikä on hivenen erikoista, koska kyseessä on melko vaikutusvaltainen elin. Tuo parlamentti on siis EU:ssa samassa asemassa kuin kansallinen parlamentti, mutta vaikka joissakin tapauksissa on tietenkin sanottu, että parlamentin toiminta olisi lähinnä neuvoa-antavaa, ja että todelliset päätökset tehdään jossain ministerineuvostossa, niin tästä asiasta voidaan aina hiukan keskustella. EU parlamentissa istuvan henkilön saama palkka on todella suuri, ja sen toimitilat esimerkiksi Strasbourgissa ovat erittäin tyylikkäät, ja varsinkin tuo suuri palkka varmasti saa aikaan ajatuksia siitä, että onko EU parlamentti oikeastaan niin vähän tai paljon vaikutusvaltaa vailla kuin mitä sen väitetään olevan? EU parlamentilla on toimipaikat Brysselissä, Strasbourgissa sekä Luxenburgissa, ja parlamentissa voi käydä vierailulla jos haluaa.

http://www.europarl.europa.eu/visiting/fi/

Tässä kirjoituksessa EU:ta käsitellään nimenomaan liittona, jonka tarkoitus on kauppa-tai talousasioita koskevan lainsäädännön yhtenäistäminen sekä yhteisenä talousalueena sekä foorumina, jonka tehtävänä on yhtenäistää myös muuta lainsäädäntöä sekä helpottaa kansallisten viranomaisten yhteistoimintaa Euroopan alueella. Euroopan mantereen alueella tapahtuvan lainsäädännön yhtenäistämisen tarkoitus on helpottaa tavaroiden sekä ihmisten liikkumista maasta toiseen, mutta mukaan on tullut myös muita hankkeita, joilla helpotetaan esimerkiksi viranomaisten yhteistoimintaa esimerkiksi varastettua tavaraa etsittäessä sekä estää rahanpesua.

Jos mietitään sitä, että esimerkiksi EU-kriittinen kanta kaikkiin asioihin tarkoittaa sitä, että erotaan EUsta, niin silloin taas joku sanoo, että EU voi toistaiseksi elää ilman jotain rauna-alueen valtiota, mutta tuon reunavaltion taas on sitten etsittävä uusi tapa käydä kauppaa muiden maiden kanssa. Se minkä virheen Theresa May teki Brexitin kohdalla on se, että hän lähti äänetyttämään ihmisiä Britannian erosta EUsta ilman mitään sopimusta, ja se tietenkin on se asia, mikä sitten saa aikaan sen, että britannian parlamentissa on edessä kriisi.

EU ei vapauta kansallisia päättäjiä vastuusta

Se että kansallinen lainsäädäntö menee EU:n edelle tarkoittaa sitä, että joka tapauksessa voidaan käyttää omaa järkeä siitä, että pitääkö kaikki asiat mitä tuolla EU:ssa päätetään sitten hyväksyä? Toisin sanoen olisi hyvä kysyä, että voidaanko joku asia jättää hyväksymättä kansallisella tasolla, jos se ei ole meidän etumme mukaista. Olisi hyvä hiljaa miettiä sitä, että onko kaikki asiat aina pantava toimeen, vaikka se saattaa vaikuttaa meidän kansallisen edun vastaiselta asialta? Se että jos vaikka joku asia ei miellytä, niin sitä ei tarvitse hyväksyä kansallisessa parlamentissa.

Vaikka EU tietenkin on suuri ja mahtava laitos, niin silloin tällöin kuitenkin voidaan muistuttaa siitä, että EU parlamentti tai mikään muukaan EUn elin ei vapauta kansallisia johtajia vastuusta, jos he hyväksyvät sopimuksia, jotka eivät ole meidän etumme mukaisia. Ja tuolloin tietenkin voidaan samalla myös puhua siitä, että olisiko hyvä myös lähteä liikkeelle siitä, että onko mahdollista että jonkun päätöksen seuraukset voidaan havaita ehkä vasta vuosien päästä päätöksen tekemisestä. Joten sen takia kannattaa ryhtyä tekemään niitä päätöksiä, jotka tukevat kestävää kehitystä.

Se mitä EU meille maksaa on erittäin suuri summa rahaa, mutta kuitenkin jos haluamme käydä kauppaa EUn kanssa, niin siihen on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa. Joko me voimme käydä kauppaa EUn kanssa sen ulkopuolelta tai sitten edes koettaa ottaa osaa sen päätöksentekoon, sekä käydä kauppaa sen kanssa. Tai voimme ryhtyä etsimään uusia kauppakumppaneita jostain muualta, ja ehkä Venäjä on tuo kumppani. Kuitenkin jos haluamme ryhtyä läheisiin suhteisiin jonkun toisen maan kanssa, niin ei sen johtoa tai kansalaisia loputtomiin saisi kuitenkaan ärsyttää, koska se vaikuttaa heikentävästi siihen mielikuvaan, mikä noilla muilla on meistä.

http://www.europarl.europa.eu/portal/fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara