Siirry pääsisältöön

Kaikissa tyypillisissä toimistoissa on joitain heikkouksia


Kaikissa tyypillisissä toimistoissa on joitain heikkouksia

Avotoimisto

Nykyään on tapana suosia avotoimistoja. Niiden käyttöä perustellaan sillä, että tuolloin työajan käyttöä voidaan seurata tarkemmin, ja kukaan ei pääse ikään kuin pakenemaan omaan rauhaansa pelaamaan jotain peliä. Samoin työväen kommunikointi on tällöin joustavampaa. Mutta kuitenkin näissä toimistoissa on myös heikkouksia.

Yksi asia on tietenkin koko työelämää käsittelevässä uutisoinnissa unohtunut ja se on se, että mitä jos pomo sattuu esimerkiksi metelöimään, niin mitä silloin tehdään? Nimittäin jos alainen metelöi tai muuten häiritsee työntekoa, niin hänet saa pomo komentaa olemaan hiljaa. Mutta jos sitten sattuu käymään niin, että esimies häiritsee toiminnallaan koko osaston työtä, niin voiko alainen siitä häntä huomauttaa, vai pitäisikö sitten ottaa yhteyttä tämän pomon omaan esimieheen, jos hän sitten vaikka huomauttaa asiasta?

Tai ehkä parasta olisi ostaa korvatulpat, niin silloin ei pomoa tarvitse häiritä, ja ehkä joskus vielä saa tuo häiritsevän johtajan alaisena työskentelevä henkilö sitten itse ylennyksen yhtiössä, joten ehkä on parempi vain olla hiljaa koko asiasta, ellei sitten häirintä pidä sisällään rikollista toimintaa, kuten seksuaalista ahdistelua, jolloin asian voi viedä sitten oikeuteen rikollisena toimintana.

Eli pomolla on oikeus tietenkin kuunnella mitä musiikkia hän haluaa kuunnella, eikä muilla ole siihen mitään sanomista, ellei sitten isompi pomo katso asioita siten että osastolla ilmennyt virheellisten kappaleiden tai suoritteiden määrän kasvu johtuu tuon päällikön tavasta soittaa musiikkia täydellä voimalla, ja tuolla perusteella komenna musiikkia hiljaisemmaksi.

Sohvalla varustettu toimisto

Avotoimiston heikkous on siinä, jos joku ryhtyy esimerkiksi soittamaan kovaäänistä musiikkia tai keskustelemaan äänekkäästi. Tällainen toiminta saattaa vaikeuttaa muiden henkilöiden työtä, ja ongelmia tulee heti, jos esimerkiksi pomo tekee tällaista. Noissa tilanteissa missä pomo puhuu kovalla äänellä tai toimii muuten häiritsevästi, niin silloin saattaa käydä niin, että kukaan ei häntä uskalla huomauttaa asiasta.

Pomoilla on myös asioita, jotka on pidettävä salassa, ja silloin tietenkin oma toimisto on sellainen asia, mitä varmasti jokainen arvostaa. Samoin muut asiat kuten hikinen paita saattaa aiheuttaa ongelmia sosiaalisissa suhteissa, ja tuon takia joissakin paikoissa pomoilla on oma toimisto, missä he voivat keskustella asioista, joita ei ole tarkoitettu alaisten korviin.

"Sohvatoimisto" on paikka missä tehdään työtä on asia, mikä välillä unohtuu kaikilta. Noissa toimistoissa sohvilla on korvattu perinteiset kirjoituspöydät, ja niiden avulla saadaan tietenkin tiloista viihtyisiä, ja sohvalle voi vaikka nukahtaa, mutta kuitenkin työ on aina pääasia työpaikalla, joten joskus tuollainen sohva ei ehkä ole mikään paras mahdollinen työskentelytila, koska esimerkiksi siinä saattaa ergonomian kanssa tulla vaikeuksia, koska kaikki eivät ehkä osaa istua sohvilla oikein, ja siitä seuraa sitten välillä selkäkipuja.

Privaatti toimisto

Suljettu privaatti toimisto on paikka, mistä tuntee pomon. Ja se on paikka missä kukin on yksin työnsä kanssa. Siellä saattaa käydä niin, että esimerkiksi henkilö unohtuu koko päiväksi lukemaan Iltalehteä, mikä ei tietenkään työtä vie ollenkaan eteenpäin. Tuollaisessa toimistossa saattaa käydä niin, että koko päivä menee siihen, että henkilö lukee lehteä, eikä tee mitään sellaista, mistä hänelle maksetaan palkkaa, mikä tietenkin on hyvin ikävä asia. Nykyään monet toimistot ovat niin sanottuja "hybridi toimistoja", joissa saattaa olla mahdollisuus käyttää niin sanottua privaatti toimistoa, jos työ sitä vaatii.

Mutta yleensä avotoimistojen käyttöä perustellaan sillä, että siellä muut valvovat sitä, että työtä tehdään sillä tavoin, mitä työnantajan kanssa on sovittu tai mitä työnantaja on määrännyt, riippuen siitä miten esimerkiksi työsopimusta luetaan. Tai miten työsopimuksen tarkoitus ymmärretään. Eli siinä joko määrätään tai sovitaan tehtävät, mitä työntekijän tulee tehdä, jotta hän saisi palkkaa, ja sitten työnantaja kertoo mitä etuja kuten ilmaisen kahvin työntekijä voi työpaikalla käyttää. Tai että onko työntekijällä ehkä sitten ruoka-etu jossain tietyssä ravintolassa, vai saako hän käyttää mahdollista lounasetua missä vain ravintolassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara