Siirry pääsisältöön

Herra Sokan raketin avulla tapahtunut lento oli aikansa tunnetuin valheellinen uutinen


Herra Sokan raketin avulla tapahtunut lento oli aikansa tunnetuin valheellinen uutinen

Seuraavan tekstin tarkoitus ei ole moralisoida tai tappaa kenenkään nuoren keksijän unelmia, mutta voin sanoa, että esimerkiksi räjähdysaineiden valmistaminen on laitonta sekä vaarallista. Ja kaikkia asioita, mistä luemme ei kannata lähteä kokeilemaan käytännössä. Kuten tiedämme, niin erään herra Sokan rakettilento päättyi historiaan eräänä maamme erikoisimmista uutisista. Ja vaikka tuo lento oli siis oikeastaan pelkkä vale, tai asia mikä paisui mediassa suhteettomiin mittoihin, niin se kertoo myös siitä, miten tällainen varsin omintakeista osaamista tai hyvin teknilliseltä vaikuttava asia saa aikaan suuren hälyn.

Tuolloin on nimittäin unohtunut sellainen asia, että esimerkiksi rakettia käyttävän lentokoneen rakentaminen ei oikeastaan ole kovin vaikeaa, jos henkilö käyttää toimintaan ruuti- tai kiinteää polttoainetta käyttävää rakettia, jolloin lentokoneen rungon sisään työnnetään vain joukko putkia, joissa on ruutia tai koneen runko ahdetaan tuota ainetta täyteen. Tuollaisia ruutia polttavaa rakettimoottoria käyttäviä lentokoneita valmistettiin esimerkiksi Saksassa 1920- ja 1930 luvuilla, ja esimerkiksi myös Opel valmisti joukon rakettiautoja, joissa käytettiin joukkoa kiinteää polttoainetta käyttäviä raketteja antamaan autolle vauhtia, ja syy siihen miksi käytettiin ryhmää pieniä raketteja johtuu siitä, että niiden avulla saatiin auton nopeutta säädettyä paremmin kuin käyttämällä yhtä suurta ruudista valmistettua panosta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Opel_RAK

Tuo ajoneuvo eli Opel RAK oli tehty simuloimaan mahdollisuutta valmistaa lentokone, joka käyttää kiinteää polttoainetta polttavia raketteja esimerkiksi pako- tai muussa tilanteessa, missä kone vaatii suurta nopeutta. Tuolloin lähtökohtana oli se, että valmistetaan potkuria käyttävä perinteinen hävittäjä, joka olisi käyttänyt rakettia boosterina. Tuolloin ei vielä ollut käytössä neste raketteja, ja ruutirakettian käyttö oli ainoa mahdollisuus. 1944 Saksa palattiin vielä tähän ajatukseen, eli suunniteltiin lentokonetta, mikä olisi käyttänyt ruutia polttavia raketteja suihku- ja mäntämoottorien asemasta, eli kyseessä olisi ollut yksinkertaistettu versio ME-163 Komet raketti-hävittäjästä, joka käytti nestemäistä polttoainetta. "Komet" oli kuitenkin liian monimutkainen, ja siksi haluttiin rakentaa yksinkertaisempi versio tästä rakettikoneesta, ja tuo kone sai nimen Bachem Ba 349 "Natter".

Vaikka Natter vaikuttaa kömpelöltä, niin se oli tehty lähtemään kevyeltä rampilta tai nousemaan suoraan ylöspäin esimerkiksi kadulta tai sukellusveneestä. Tuolloin koneen tehtävä olisi ollut nousta taivaalle yllättäen sekä suunnata R4M raketit pommittajien vatsaan, ja sitten suorittaa laukaisu. Kyseiset raketit olisivat iskeneet pommittajien pommiluukkuihin, ja räjäyttäneet ne ilmassa, tai niin ainakin "Natterin" suunnittelijat uskoivat. Tuo kone teki vain yhden lennon, mikä päättyi koelentäjän kuolemaan, kun kyseisen miehen niska murtui. rakettien aiheuttaman kiihdytyksen takia. Mutta kuitenkin "Natter" kuuluu sarjaan keksintöjä, joista olisi voinut tulla jotain, jos lentäjän istuin olisi varustettu niskatuella.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Bachem_Ba_349


Ruudin valmistus on melko helppoa, ja ohjeet siihen saa kyllä kemian kirjasta, mutta jos ajatellaan tuota lentokonetta, mikä lentää rakettien voimalla, niin silloin kyllä varmasti on kyse asiasta, jossa ihmishenkiä vaarantuu. Jos mietitään sitä että joku pikkupoika rakentaa lentokoneen vaikkapa parvekkeellaan, niin hän voi saada kaiken tarvitsemansa tiedon jostain kirjaston kirjasta, jos ajatellaan että konetta ei tarvitse mitenkään ohjata.

Tuolloin riittää että esimerkiksi lauta hiotaan siihen muotoon, mitä kaavio kuvissa esitetään siiven muodoksi, ja sitten tuon kahdesta tai kolmesta laudasta kootun koneen alle pannaan pahvi- tai metalliputki, mikä täytetään joko ilotulitteista puretulla tai itse valmistetulla ruudilla, ja sitten laitetaan tulilanka palamaan, niin silloin saattaa käydä niin että joko rakettikoneen tekijä itse tai joku muu vammautuu, jolloin asia menee sitten poliisitutkintaan. Yleisesti saattaa olla kaikille paras, että jos esimerkiksi tuota konetta lennätetään parvekkeelta, niin se ei edes ylittäisi parvekkeen kaidetta, koska jos se sattuu osumaan ihmistä päähän, niin tulos voi olla hyvin vakava.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/29/silvo-sokan-rakettilento-aikansa-somekohu-ja-valeuutinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara