Siirry pääsisältöön

Ludwig van Beethoven ja hänen outo elämänsä

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)

Ludwig van Beethoven (1770-1827) on yksi maailman tunnetuimmista säveltäjistä, jonka elämään kuului monia erilaisia arvoituksia, joista yksi liittyy hänen kuurouteensa. Tuota miestä pidetään suurempana kuin itseään Wolfgang Amadeus Mozartia, joka myös kuoli verraten nuorena. Hänen elämä kerrastaan kirjoitetulla Wikipedian sivulla mainitaan se, että tuo mies olisi ollut ollut kuuro, kun hän soitti viimeisen kerran pianoa, ja sen takia tässä sitten hiukan tätä asiaa ihmettelen, eli miten kuuro mies saattoi soittaa pianoa tai johtaa orkesteria? No ehkä hän sitten oli sellainen luonnonlahjakkuus, joka osasi tehdä kaikkia asioita, mitä muut eivät koskaan osanneet, mutta ainakin itsestäni tuntuu erikoiselta, että ihminen voi johtaa orkesteria sekä soittaa pianoa, ilman että hän kuulee soittoa itseään.

Beethoven teki ensimmäiset sävellyksensä jo alle kymmenvuotiaana, ja se että hän ei osannut noita tekemiään nuotteja soittaa on hiukan ihmeellistä, Joten jos ajatellaan asiaa siltä kannalta, että hän oli hyvin lahjakas, niin silloin hän saattoi kuulla nuo nuotit päänsä sisällä piirtäessään niitä paperille, ja jo tuolloin hänen kykynsä tajuttiin. Jo lapsena hänen isänsä halusi tehdä pojastaan Mozartin kaltaisen lapsineron, ja pakotti tämän soittamaan tuntikausia, mutta ilmeisesti Ludwig piti tuosta toiminnasta, ja se miksi hänen isänsä toimi näin on jäänyt selvittämättä.

Miten hän on ollut niin varma siitä, että Ludwig pojasta tulisi uusi loistava säveltäjä, eli kuka kertoi siitä, että kyseessä olisi ollut musiikillisesti poikkeuksellisen lahjakas ihminen. Se että Beethovenin isä oli kuulemma juoppo saattaa olla totta, mutta samalla voidaa asiaa ajatella niin, että tuon isän tai molempien Beethovenin perheen vanhempien mainetta on tarkoituksella pilattu, jotta heidän kanssaan puhuneet ihmiset eivät kertoisi mitään sellaista, mitä ei olisi saanut kertoa Ludwig van Beethovenista, joka oli todella erityisen lahjakas ihminen.

Joten ehkä hän oli autistinen, joka kyllä kuuli asioita, mutta jolla oli kontaktin ottamiseen liittyviä vaikeuksia, ja nuo vaikeudet saattoivat johtaa siihen, että hän ei enää vastannut puhutteluun. Tuolloin hän saattoi sitten menettää elämänhalunsa, mikä johti tuon miehen salaperäiseen kuolemaan vuonna 1827. Se mikä tekee tuosta kuolemasta salaperäisen on se, että hän oli käynyt kirjeenvaihtoa jonkun naisen kanssa, ja vaikka Beethoven oli masentunut, niin uusi suhde olisi varmaan häntä piristänyt, Hän vaipui koomaan, ja kuoli pois 26 maaliskuuta vuonna 1827. Samalla hänen jälkeensä jäi kaappi, jossa oli useita naisen muotokuvia, joista joku saattoi olla tuo unelmien rakastettu.

Samoin Beethovenilla on ollut erikoinen lapsuus, missä häntä kuvaillaan epäsiistiksi sekä kiharahiuksiseksi henkilöksi. Se että häntä kuvaillaan epäsiistiksi sekä yksinäiseksi persoonallisuudeksi, joka oli mielllään omissa oloissaan kertoo siitä, että hän olisi ollut jotenkin epäsosiaalinen. Se mikä tässä asiassa sitten mietityttää on se, että miksi Beethovenin vanhemmat eivät häntä tuosta asiasta huomauttaneet sekä korjanneet hänen vaatetustaan on mielenkiintoista, koska hänen isänsä oli työskennellyt tenorina vaaliruhtinaan kuorossa. Ja sen takia on merkillistä, että hän sai olla omissa oloissaan kun sitä tahtoi tehdä.

Mutta sitten kun tuolla sivulla olevaa kuvaa, mikä on maalattu Ludwigin ollessa lapsi, niin siinä ei kuitenkaan näy noita kiharia hiuksia, eikä myöskään missään muussa kuvassa ole esitetty miestä, jolla olisi kiharat hiukset, tai oikeastaan nuo hiukset ovat laineilla ainakin ylhäällä olevassa kuvassa. Tai pieni korjaus, missään kovin tunnetussa kuvassa ei ole miestä, jolla on selvästi kiharat hiukset, vaikka tietenkin noissa kahdessa Wikipediassa esitetyssä pienessä muotokuvassa jotka on maalattu vuosina 1803 ja 1804  esiintyy mies, jolla on selvästi kiharat hiukset. kolmannessa muotokuvassa, mikä ilmeisesti esittää Beethovenia pianon ääressä on myös mies, jolla on kiharat hiukset, mutta tuossa 13 vuotiaana maalatussa kuvassa ei noita kiharia näy. Muissa kuvissa missä Beethovenia kuvataan, on hänellä pitkät ja lainehtivat hiukset, jotka ehkä sitten peittävät kiharat, eli hänellä oli ehkä luonnonkiharat hiukset, mitkä eivät kuitenkaan näy tuossa 13 vuotiaana tehdyssä kuvassa.

Niissä esiintyy mies, joka on kuin vimmaisen alkuvoiman perikuva, ja tuo suuri vimma sekä omistautuminen musiikille saivat tuon suuren säveltäjän joskus jopa vaikeuksiin, koska esimerkiksi Joseph Haydnin ei varmasti pitänyt siitä, kun Ludwig sai noita kohtauksia, jotka saattoivat johtua jostain aivokasvaimen tapaisesta asiasta.  Se tuliko Beethoven oikeasti kuuroksi on myös hieman mietityttänyt minua, koska voidaan sanoa, että ehkä Beethovenin raivokohtaukset johtuivat tourettesta tai epilepsiasta, jotka molemmat ovat sairauksia, jotka liitetään luovuuteen sekä älykkyyteen.

Ja ehkä hän oli jotenkin autistinen. Jos taas pohditaan sitä, että Beethoven oli saanut lääkäriltä manteliöljyä sekä jonkinlaisen kuulokojeen, niin saattaa olla niin, että tuossa öljyssä oli jotain, mikä sitten edisti kuuroutumista toistuvien tulehdusten takia, ja ehkä Beethoven vain sälytti tuota purkkia jossain paikassa, missä siihen oli päässyt bakteereja, mutta ehkä tuossa öljyssä oli myös syanidia, joka oli steriloinut korvat niin, että niihin kehittyi krooninen tulehdus, mikä vei häneltä sitten kuulon, ja manteliöljyn haju olisi hyvinkin voinut peittyä manteliöljyn hajuun. Mutta tämä varmasti on vain pohdintaa. Se onko Beethoven ehkä murhattu on kysymys, mikä johtuu siitä, että hänen maksansa oli vaurioitunut lyijyä sisältävästä alkoholista, ja tuo asia yhdessä manteliöljyn sekä salaperäisen kooman kanssa on saanut aikaan häijyjä ajatuksia siitä, että joku olisi ehkä halunnut murhata tuon luovan sekä omaperäisen miehen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ludwig_van_Beethoven

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara