Siirry pääsisältöön

Ulkomaisista opiskelijoista sekä innovaatioista

On ihmisiä joiden mielestä esimerkiksi ulkomaisia opiskelijoita ei tarvita maassamme, koska me joudumme silloin maksamaan heidän koulutustaan. Mutta samalla nämä henkilöt unohtavat sen, että esimerkiksi suuri osa meidän maamme vaatetus- sekä korkean teknologian yrityksistä valmistaa tuotteitaan Kauko-Idässä, ja silloin tietenkin olemme tilanteessa, missä esimerkiksi kulttuurin tuntemus on tärkeässä asemassa. Tietenkin joka kerran kun menemme teettämään tuotteitamme jonnekin kauas pois omasta maastamme, niin silloin pitää muistaa vanha viisaus, "jos haluaa jotain saada, niin silloin pitää myös itse jotain antaa".

Ulkomaisten opiskelijoiden asema esimerkiksi tuotteiden kansainvälisessä markkinoinnissa on toimia "apostoleina", eli he näkevät maassamme tuotteita, jotka saattavat heitä kiinnostaa. Ja tuolloin pitää muuten muistaa sellainen asia, että nämä ulkomaille lähetettävät henkilöt ovat noiden maiden tulevia huippu-virkamiehiä, eli he edustavat sitä osaa maataan, joka tekee päätöksiä siitä, millaista politiikkaa nuo maat tulevaisuudessa harjoittavat. Joten he kuuluvat siihen liidien eli potentiaalisten asiakkaiden ryhmään, jolla on tulevaisuudessa suuri vaikutus siihen, miten asioista noissa maissa ajatellaan. Ja noihin ihmisiin me varmaan haluamme tehdä vaikutuksen, jos haluamme lähteä myymään tuotteitamme johonkin maahan. Nimittäin se että me teemme vaikutuksen johonkin suuren yhtiön johtajaan tai tulevaan virastopäällikköön saa aikaan sen, että hän saattaa ostaa esimerkiksi kasan mattoja tuohon toimistotaloon tai sitten tilata marimekon paitoja omille alaisilleen.

Mutta tietenkin hän miettii sitä, että millaisiin puhelimiin tuolla työpaikalla puhutaan, ja silloin hänellä on paljon suurempi vaikutus tuotteiden kysyntään kuin jollain yksittäisellä asiakkaalla. Ja Aasian kohdalla korostuu se, että tuotteita markkinoidaan eli kaupataan massoille. Tuon takia esimerkiksi Samsung on niin menestynyt yhtiö. Se on oppinut sen, että tuotteita kannattaa myydä massoille, ja aina on oltava niin sanottu halpa malli. Tuon mallin voi joku sitten ostaa vaikka tilanteessa, missä oma luuri on pudonnut maahan, ja sen kautta hän voi tutustua tuon valmistajan puhelimiin. Samoin halpoja puhelimia myydään esimerkiksi työläisille, ja jos sitten luuri tuntuu hyvältä, niin siitä sitten voi joku ryhtyä ostamaan myös kalliimpia malleja. Eli tuolloin halpa puhelin toimii ikään kuin porttina noihin kalliimpiin tuotteisiin. Ja yhtenäisen käyttöliittymän etu on se, että jos käyttöliittymä on sama kaikissa puhelimissa, on siirtyminen puhelin mallista toiseen helpompaa, eikä henkilön tarvitse joka kerran opetella uusia toimintoja.

Aasia on nykyään maailman suurin liiketoiminta kenttä, jossa on paljon ihmisiä, jotka ovat potentiaalisesti valmiita ostamaan länsimaisia tuotteita, ja tässä sitten tullaan siihen, että esimerkiksi ICT-ala, on maailman innovatiivisin liiketoiminnan sektori. Tuolla alalla tarvitaan jatkuvaa innovointia, koska vaikka esimerkiksi tietokonepelit ovat sellainen tuote, että niitä pitää jatkuvasti kehittää, jos yhtiö haluaa pysyä pinnalla. Tai tietenkin on mahdollista, että yhtiö muuttuu perässähiihtäjäksi, joka hyvin nopeasti hankkiutuu konkurssiin.

Ja esimerkiksi nettipelien kanssa on sellainen asia, että asiakas päättää millä laitteella hän haluaa peliään pelata, joten siihen niin sanottuun "mobiili trendiin" vain pitää mukautua, jos haluaa saada ihmisiä pelaamaan niitä itse tehtyjä pelejä. Jos ajatellaan sitä, että nettipelejä lähdetään kauppaamaan Aasiaan, niin siellä sitten on paljon enemmän potentiaalisia pelaajia kuin Suomessa, mutta tuolloin olisi hyvä kääntää peli myös kohdemaan kielelle. Toki koodin toimittaminen Kiinaan tai missä tätä peliä nyt kaupataan on melko helppoa, eli koodi lähetetään kohdemaassa toimivalle palvelimelle, mutta tuolloin pitää muistaa se, että tuolla maassa pitää olla palvelin, joka sitten pyörittää noita ohjelmia.

Eli jos lähdemme siitä, että menemme valmistamaan tuotteitamme vaikka Kiinaan, niin silloin olemme tilanteessa, jolloin joudumme katsomaan tilannetta Kiinan kannalta, ja silloin pitää muistaa se, että olemme heille vain yksi toimija muiden joukossa. Ja silloin kun teemme sopimuksia, niin olisi mukavaa osata myös hiukan kieliä, jotta sopimuksesta sitten saisi myös jotain selvää, ja että siinä oleva teksti tulisi ymmärretyksi. Tuon takia esimerkiksi olisi erittäin hyvä tuntea noiden maiden kulttuuria myös siltä kannalta, mitä he eivät muista aina virallisissa tilaisuuksissa kertoa.

Suomi on pieni maa, joka haluaa tietenkin varjella omaa kulttuuriaan. Mutta kuitenkin meidän pitää lähteä rakentamaan omaa yhteiskuntaamme sen kannalta, että me emme voi ikävä kyllä elää kuin joku öljysheikkien valtakunta. Meillä ei ole luonnonvaroja, joita voimme myydä miten meitä huvittaa, joten sen takia meidän pitää keskittyä jalostusprosessiin, jossa vaikkapa metsästä haetuista tukeista tehdään hirsimökkejä. Mutta sitten vastaan tulee sellainen asia, että hirsimökkejä ei mene enää kaupaksi omassa maassamme, ja silloin pitää lähteä tuota tuotetta myymään muihin maihin. Ja silloin tietenkin asiakkaalta pitää kysyä sitä, että millaista tuotetta hän haluaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...