Siirry pääsisältöön

Omalla mukavuusalueella toimimisesta

Oma mukavuusalue työmarkkinoilla on käsittääkseni se alue, jossa työntekijällä tai yhtiöllä itsellä on paras mahdollinen osaaminen sekä myös paras motivaatio työskennellä. Joten itseäni joskus ihmetyttää se, mitä tarkoittaa "mahdollisuus toimia oman mukavuusalueen ulkopuolella"? Eli onko kyseessä se että esimerkiksi insinöörien sekä juristien kannattaa nyt vaihtaa ammattia esimerkiksi siivous- tai hoitoalalle, koska niistä löytyy työpaikkoja todella paljon. Työnantajien sekä työntekijöiden ero tässä asiassa on se, että työnantajien intressit esimerkiksi palkanmaksun suhteen ovat varmasti eri kuin työntekijöiden versiot tässä asiassa.Työnantajien intressit ovat sellaiset, että palkan suhteen heidän kannattaa maksaa mahdollisimman pientä palkkaa, koska se takaa mahdollisimman suuren katetuoton.

Ja työntekijän intressi taas on saada mahdollisimman hyvää palkkaa. Se että työnantaja maksaa huonoa palkkaa voi toki johtaa siihen, että ammattitaitoinen henkilö lähtee etsimään vihreämpää ruohoa jostain muualta. Joten jollain tavoin pitäisi ammattitaitoisista henkiöistä voida pitää kiinni, ja sen takia pitäisi joko maksaa palkkaa tai sitten tilata palvelu jostain insinööritoimistosta, ja jos puhutaan esimerkiksi siitä, että tuollainen koulutettu henkilö sitten toimisi vaikka tuotekehityksen parissa, niin en usko, että ainakaan määräaikainen työsopimus ei työhön motivoi, vaikka laki tietenkin sanoo, että työntekijän on otettava hänelle tarjottu työ vastaan, vaikka tietenkään henkilö ei ehkä mielellään tuolloin tee mitään luovaa ainakaan jos hänelle itselleen ei siitä mitään hyötyä ole.

Tarkoittaako se sitä, että jatkuvasti pitää ottaa vastaan työpaikkoja, jotka eivät ole mitenkään sellaisia, että niissä olisi mielekästä jatkaa pidempään, tai että jatkuvasti esimerkiksi joltain insinööriltä etsimällä etsitään alueita, joihin heillä ei olisi osaamista, jotta heille ei tarvitse maksaa palkkaa. Joten joskus olen käsittänyt tuon termin "oman mukavuusalueen ulkopuolella toimimisen" sillä tavoin, että aina löytyy ala tai joku toiminta-alue, mistä ei itsellä ole kokemusta, jotta sitten voidaan hankkia tälle ihmiselle potkut työpaikalta siksi, että hän ei osaa työtään. Tai sitten tietenkin on mahdollista, että oma mukavuusalue ei vain sitten ole se, missä itse kuvittelisin olevani joku IT-maailman versio jostain Sannista, jota kaikki haluavat kuunnella radiosta tai televisiosta.

Mukavuusalue on jotenkin sellainen termi, että se ymmärretään esimerkiksi sellaisena, että laiskanpulskeat alaiset sen avulla välttävät epämiellyttävät tehtävät, tai joku ilmeisesti nirppanokan tavoille oppinut 7 vuotta jotain alaa lukenut henkilö käyttää hyväkseen, kun hän ei ehkä viihdykään hänelle osoitetuissa siivoustehtävissä. Joten jos keskustellaan siitä, mitä valmiuksia ihmisellä pitää olla ottaa vastaan työtä oman mukavuusalueen ulkopuolelta, niin silloin voidaan vaikka kysyä sitä, että miksi ihmisen aika on mennyt noin 10 vuoden ajan jossain tilastotieteiden laitoksella miettimässä syntyjä syviä?

Tuollainen henkilö olisi voinut vaikka putkitöissä ansaita satoja kertoja paremmin, ja silloin tietenkin olisi sellainen asia varmasti tullut myös huomioiduksi kuin työnantajan mukavuusalue, mikä tarkoittaa sitä, että työnantajien mukavuusalue olisi sellainen, että siellä ei tarvitse työstä maksaa palkkaa. Itse ainakin koen työpaikalla oman henkilökohtaisen mukavuuteni sellaiseksi, että työstä on myös mukavaa saada palkkaa, jolla voisin elättää itseni sekä ehkä joskus käydä vaikka Tukholmassa risteilemässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...