Siirry pääsisältöön

Työelämän Tinder auttaa etsimään sopivia osaajia

Helsingin Sanomissa oli 24.2 juttu työelämän Tinderistä, eli tekoälyn käytöstä osaajien löytämiseksi, ja ensin mieleeni tuli se, että eikö sitä jo käytetä aika tavalla tällaisiin rekrytointiprosesseihin. Eli samaan kaltaisia algoritmeja, joita käytetään esimerkiksi treffipalveluissa voidaan hyödyntää myös työnhaussa, mikä tarkoittaa sitä, että vaikkapa Tinderin pohjalle toteutettu ratkaisu voisi toimia niin, että työnantaja antaa järjestelmään parametrit, joiden avulla sitten löytyy se "oikea osaaja", jonka kanssa tämä työnantaja haluaa lähteä treffeille tai sitten kutsua tämän henkilön haastatteluun. Tuolloin voidaan oikeastaan käyttää samaa ohjelmaa, kuin mitä esimerkiksi treffipalveluissa käytetään, mutta tuolloin tuntomerkkeihin täytetään osaamiset sekä erityistaidot, mitä hakijalla on hallussaan.

Mutta tämä laitteisto voi toimia myös paljon laajemmalla alueella kuin pelkän siihen syötetyn tiedon varassa, mikä tarkoittaa, että se voi myös keräillä Internetistä tietoa siitä, millainen hakija oikeasti on. Eli esimerkiksi hakea linkkejä blogeihin, mitä tällainen kandidaatti on kirjoittanut sekä myös etsiä erilaisia tästä henkilöstä puhuttuja asioita tietokannoista, vaikka tähän tietenkin liittyy yksityisyyteen kuuluvia ongelmia, joista varmaan tunnetuin on yksityisyys.

Toisaalta työntekijän tai työnhaku kandidaatin voi jokainen konsultti pyytää henkilökohtaiseksi Facebook-kaverikseen, tai pyytää tuota henkilöä liittymään yhtiön työnhakijoille tarkoitettuun suljettuun Facebook-ryhmään, ja vaikka tämä tietenkin on vapaaehtoista, niin kuitenkin se voidaan määritellä edellytykseksi sille, että prosessia jatketaan tuollaisen henkilön kanssa. Tuolloin konsultti voi tietenkin kysellä sitä, että millaisia muita taitoja henkilöllä on, kuin mitä hän ilmoitti.

Tuollaisessa tapauksessa voidaan kuitenkin miettiä sitä, että tuo konsultti saattaa olla esimerkiksi tekoälypohjainen virtuaalihahmo, joka tietenkin vaikuttaa viehättävältä, mutta kuitenkin kyseessä saattaa olla oikeastaan pelkkä tietokone-ohjelma, jonka tehtävä on kysellä ihmisiltä heidän taidoistaan sekä harrastuksistaan, ja samalla kalastella verkosta ihmisiä, jotka sopivat johonkin tiettyihin tehtäviin, ja tietenkin esitellä heitä yhtiön johdolle tai rekrytoinnista vastaaville henkilöille. Kyseessä olisi siis oikeastaan virtuaali näyttelijän konsultti-versio, jonka tehtävänä olisi suorittaa esivalinta niille, jotka pääsevät haastatteluun. Noiden ehkä hyvinkin sympaattisen tuntuisten ohjelmien tehtävänä olisi hankkia mahdollisimman paljon tietoa hakijasta, jotta hänen sopivuutensa tehtäviin olisi taattu.

Ja jos unelmana on se kotisivujen tuottaja, niin tuolloin voisi konsultti pyytää päästä katsomaan esimerkiksi kandidaatin ottamia valokuvia, jos hän vaikka sopisi myös sisällön tuottajaksi.  Kun sitten puhutaan siitä, millaisia vinoumia tällainen järjestelmä voi tuoda esiin, tärkein kaikista on se, että henkilöön viittaavien linkkien määrää voidaan muutella, ja se että esimerkiksi Internetissä olisi sellaisia sivuja, joilla olisi vaikka satoja linkkejä blogeihin, joita tuo henkilö olisi kirjoittanut, lisää tietenkin hänen painoarvoaan järjestelmässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...