Siirry pääsisältöön

Miksi kilpailu on tärkeää?

Kimmo Huosionmaa

Seuraavan tekstin tarkoitus ei ole leimata ketään, eli kaikki tähän tekstiin sisältyvät viittaukset oikeisiin henkilöihin ovat vain sattumaa. Kilpailun tarkoitus on pitää hinnat alhaisena, jotta ihmiset saisivat tuotteita mahdollisimman hyvään hintaan, ja tässä sitten tulee esiin se, että toki me kaikki haluamme ostaa tuotteita halvalla, mutta toisaalta kaupan etu olisi se, että kyseinen kauppa voisi toimia yksin jossain markkinoilla. Tuolloin kyseessä olisi monopoli, jolla saadaan sellainen asema, että sen turvin voidaan määrätä hintoja, ja siksi kilpailulainsäädäntö on erittäin tiukka jossain asioissa. Kun puhutaan siitä, että yhtiöt perustetaan useimmiten tuomaan voittoa omistajilleen, niin kuten eilisessä Jungerin Twitter-viestissä mainittiin, niin tietenkin yhtiöjärjestykseen voidaan kirjata myös muita päämääriä, mutta itse uskon kyllä niin, että suurin osa yhtiöistä on perustettu vain tuomaan voittoa omistajilleen.

Ja se tekee tuosta yhtiön toiminnasta erittäin mielenkiintoista, koska vaikka esimerkiksi yhtiöjärjestykseen olisi kirjattu eettisiä tai muita periaatteita, niin oikeastaan yhtiön johtokunta tai oikeastaan osakkaat päättävät siitä, miten oikeasti toimitaan. Se mikä tekee noista asioista mielenkiintoisia, koska mikään yhtiöjärjestys ei suoraan ole yhtä kuin laki. Joten esimerkiksi eettisiä arvoja voidaan käyttää markkinointiin, ja se voidaan kirjata yhtiöjärjestykseen, mutta toisaalta niitä ei tarvitse noudattaa, jos enemmistöosakas on sitä mieltä, että joku muu tapa toimia sopii paremmin, jos se ei ole ristiriidassa lain kanssa.

Enemmistö-omistus takaa sen, että yhtiön toimintaa toteutetaan siten, kuin se, joka suurimman osan noista osakkeista omistaa myös määrää sen, miten toimitaan. Kun puhutaan eettisestä toiminnasta, niin kuitenkin joku voi peittää roolinsa jossain yhtiön johdossa sillä tavoin, että hän omistaa jonkun suuren yhtiön vaikkapa yritys-klusterin kautta. Tuolloin kyseinen henkilö voi perustaa joukon yhtiöitä, joissa hän on ainoa osakas, ja sitten ostaa haluamansa toimijan osakkeita näille yhtiöille.

Sitten hän voi yksinkertaisesti vain esittää olevansa vähemmistö-osakas, ja kaikki muut ovat aina vastuussa jostain epäeettisestä toiminnasta. Tuolloin kyseinen toimija voi tietenkin istuttaa vaikka kuinka upeita johtokuntia hyvänsä, ja sitten kun tehdään päätöksiä, jotka eivät ole etiikkaan perustuvia, niin silloin tietenkin tuo henkilö jakaa äänet niin, että hän itse voi pysytellä turvassa, ja muut ovat vain ehdottamassa jotain ikäviä asioita.

Tuolloin kyseinen henkilö voi leikkiä nukke-hallituksensa kanssa, mitä hän haluaa, ja tietenkin kaikki hallituksen jäsenet ovat hänen vallassaan sekä todellisuudessa he ovat vain kumileimasimia, joilla voi omaa egoa kohotella. Sillä tavoin voi pysyä itse puhtaana, ja antaa muiden tehdä kaikki likaiset tehtävät. Siinä sitten voi valitella, että kun kaikki muut ovat niin ilkeitä, että he vain haluavat repiä rahaa liiketoimista, kun itse "maestro" istuu mukavasti "vähemmistöosakkaana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...