Siirry pääsisältöön

Kuka puhuu totta, ja kuka valehtelee tässä vasta pulma

Kimmo Huosionmaa

Yhtiön johdosta puhuttaessa ei yleensä ole tapana eritellä sitä, että onko kyse niin sanotusta operatiivisesta esimiehestä, eli henkilöstä joka työskentelee kentällä ja joka on kontaktissa asiakkaiden sekä omien alaistensa kanssa, vai ylemmästä johtoportaasta joka työskentelee ehkä jossain toisessa paikassa. Ja sitten tietenkin jos puhutaan valvonnasta sekä yhtiön toiminnasta yleensä, niin silloin olisi ehkä paikallaan miettiä sitä, että työn laadun valvonta on koko yhtiön esimiesten tehtävä.

Eli valvonta ei ole mikään esimiehen oikeus, vaan se on myös velvollisuus, ja jos puhutaan velvollisuuksista, niin alaisen erottaminen on tietenkin työnjohdon velvollisuus, jos hän ei työtään osaa tehdä, tai sitten työaika menee johonkin muuhun kuin siihen, mihin se on tarkoitettu. Kun puhutaan esimerkiksi tilanteesta, missä koulutettua henkilökuntaa tai henkilökuntaa ylipäätään on liian vähän, niin tietenkin on kyse siitä, että onko tuo asia nyt sitten saatettu ylemmän johdon tietoon, tai onko uuden henkilökunnan palkkaamiseen haettu lupaa. Siinä sitten kun jonkinlainen vaarantaminen on tullut tietoon, niin on kaksi tahoa vastakkain.

Ja tietenkin silloin jos jotain väitetään puolin tai toisin, niin olisi erittäin helppoa ja mukavaa, jos asiasta olisi sitten jotain muitakin todisteita, joihin voidaan vedota esimerkiksi oikeudenkäynnin yhteydessä. Tällä tarkoitan, että jos mitään sähköpostia ei olla lähetetty, niin silloin on vähän vaikeaa lähteä tekemään mitään päätöksiä asioista, tai antamaan tuomioita kyseisessä tapauksessa, jos ei ole todisteita siitä, että asiasta on tehty jonkinlainen esitys.

Toinen osapuoli tulee väittämään, että kyseessä on kosto irtisanomisen takia, ja jos todistetta oikeudessa ole esittää siitä, että pyyntö esimerkiksi työvoiman palkkaamisesta on oikeasti esitetty, niin silloin kyllä tulee itku. Nimittäin noissa tapauksissa saattaa toisen osapuolen muisti olla vähän huono, ja jos kyse on yrityksen korkeista johtajista, niin silloin ei ehkä niitä todistajia, jotka ovat olleet esimerkiksi viiden metrin päässä kahvilla, kun asiasta on puhuttu aivan heti löydy. Joten tämän takia olisi hyvä pitää nuo sähköpostit tallessa sekä tehdä asiaa koskevat dokumentit kirjallisina, jotta jos sitten asiaa lähdetään tutkimaan, niin on jotain konkreettista esittää.

Nimittäin jos vastassa on yhtiön korkea esimies tai omistaja, niin saattaa olla, että hänen sanansa painaa tuolloin enemmän, ja ketään nimeämättä voin sanoa, että korkealla johtajalla on aina mahdollisuus lahjoa alaisia. Tästä asiasta ei aina muisteta mainita, mutta esimerkiksi määräaikaisella työsopimuksella olevat henkilöt, joilla on tehtävän edellyttämä koulutus voivat tuolloin hakea tuota vapautuvaa paikkaa, ja tuolloin ei varmaan kukaan muista sitä, että mitä siellä kokouksessa ovella puhuttiin siitä työvoiman palkkaamisesta.

Näissä tapauksissa kyse on oikeastaan siitä, että on sana sanaa vastaan sekä myös oman edun valvonnasta. Jos asiasta lähdetään käymään oikeutta, niin silloin molemmilla osapuolilla on salissa omat asianajajansa, jolloin sitten todisteet punnitaan, ja toinen osapuoli väittää tuolloin aina toisen valehtelevan. Sähköposteista kannattaa tuon takia pitää jonkinlaisia kopioita arkistossa, koska jos ei mitään kirjallista dokumenttia siitä, että puutteellisia olosuhteita tai toimintoja työpaikalla on pyydetty korjaamaan esimerkiksi palkkaamalla lisää ammattilaisia, niin silloin asiaa on vähän vaikeaa todistaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10641961

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...