Siirry pääsisältöön

Hoitoalan kriisistä sekä siitä, miten asia voidaan ratkaista

Kimmo Huosionmaa

Mediassa puhutaan hoitoalan kriisistä, mutta siihen ei ole löytynyt ratkaisua. Nimittäin on vain todettu, että "nuoria ei kiinnosta tuo ala". Ja tässä sitten mieleen vain on tullut, että jos itse menisin töihin, niin ainakin nuorena minua kiinnostaisi myös se, mitä mistäkin töistä maksetaan. Vaikka olisin miten altruistinen hyvänsä, niin tietenkin palkka olisi hyvä asia, koska nuorena joutuu maksamaan esimerkiksi ensi-asuntoa sekä muita vastaavia maksuja. Sen takia uskoisin, että ratkaisuna siihen, että hoitoala alkaisi taas kiinnostaa nuoria olisi se, että palkkaa pitäisi myös saada tuosta työstä.

Samoin se varmasti auttaisi asiaa, että esimerkiksi hoitajan oikeusturvaa parannettaisiin, jotta tuon työluvan vieminen ei olisi niin hirveän helppoa. Myös työn arvostusta voisi hiukan kohottaa, koska jos ainoa asia mitä hoitaja saa kokea ovat ne haukkumiset sekä virheiden kaivelu, on tuloksena tilanne, missä ala ei joko kiinnosta ollenkaan tai sitten jo valmistunut hoitaja alkaa välittömästi hakeutua uuteen ammattiin.

Yleisin syy lienee se, että hoitaja uupuu työssään, eikä ole helppoa työskennellä yksikössä, jossa henkilö yksin vastaa esimerkiksi kymmenien potilaiden päivittäisistä tarpeista, ja jos vaikka työpaikalla on ongelmia myös henkilökunnan keskinäisissä suhteissa, niin se merkitsee usein sitä, että työpaikkaan ei ole mukava mennä. Ja se sitten vie hyvinkin päteviä hoitajia takaisin koulun penkille, koska he eivät saa sitä vakituista paikkaa.

Hoitoalan ongelma on siinä, että koko ammatti perustettiin siksi, että nuori tyttö pääsisi hankkimaan miehensä rinnalla tuloja omaa asuntoa varten, ja sitten nämä hoitajat voisivat jäädä eḱotiin hoitamaan lapsia. Mutta kuten tiedämme, niin nykyään tilanne on hiukan toinen, eikä kukaan nainen enää jää koko iäkseen kotiin, vaan monet nuorena lapsia hankkineet palaavat työelämään. Samoin kunnon asunto tietenkin on kallis sijoitus, ja siksi molempien puolisoiden tuloja tarvitaan. Se että hoitoala ei kiinnosta tai uudelleenkoulutus on myös vaihtoehto niille henkilöille, jotka ovat hoitajan ammattiin päätyneet vie alalta niitä kokeneita sekä asiantuntevia hoitajia muihin tehtäviin, ja kuten muillakin aloilla, niin myös hoitoalalla kukaan ei ole seppä syntyessään.

Vaatii useita vuosia, että voidaan puhua osaavasta sekä asintuntevasta henkilöstä, joka hallitsee alan työt, ja osaa myös muita perehdyttää, ja jos noita henkilöitä ei ole työpaikalla, niin silloin se saattaa jopa vaarantaa potilasturvallisuuden. Eli se että hoitaja päätyy tarinoiden mukaan melko helposti listoille, jossa hänen on vaikeaa löytää työtä tai pysyvää työsuhdetta varmasti vaikuttaa negatiivisesti alan suosioon samoin potilaat kärsivät, kun joka kerran ovesta kävelee sisään täysin vieras henkilö.

Nimittäin on yleisesti ottaen kuulemma yleistä, että hoitaja saa melko helposti potkut, jos hänestä tehdään valitus, varsinkin jos kyseessä on nimenomaan vanhusten hoitoon erikoistunut yksikkö. Toisaalta taas eräissä muissa yksiköissä on hoitajaa melkein mahdotonta saada pois tehtävistään, ja esimerkiksi osassa psykiatrisista yksiköistä on ollut melkein käytäntö, että hoitajat ovat ikään kuin vanginvartijoita, eikä esimerkiksi ainakaan muistaakseni ole esimerkiksi Niuvanniemen tai jonkun muun oikeuspsykiatrian yksikön työntekijää koskaan edes syytetty liiallisesta voimankäytöstä tai potilaan eli tutkimuskohteen aiheettomasta eristämisestä.

Mutta taas voidaan keskustella esimerkiksi siitä, miten lastenkodissa tai muussa vastaavassa laitoksessa työskennelleet hoitajat ovat toimineet asiakkaitaan kohtaan, tai siitä miten he ovat työtään markkinoineet muille. Yleensä nuo laitokset ovat sellaisia, että niissä asuvia muutenkin leimataan aiheettomasti, ja itseäni joskus mietityttää, että onko esimerkiksi tavallisia sairaaloita, joissa asuu vammaisia esitelty turvalaitoksina, ja tietenkin kaikki ovat kuulleet niistä tapauksista, missä joku vammainen on siirretty psykiatrian yksikköön, koska tämä on ollut väkivaltainen muita asukkeja tai henkilökuntaa kohtaan. Noista tapauksista on kirjoitettu esimerkiksi Seura-lehdessä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...