Siirry pääsisältöön

Robottien käyttö sodassa... taas kerran

 

Yllä: Vaucansonin "Mekaaninen ankka", joka ei toiminut. Syynä tähän oli voimanlaitteen puuttuminen. Mutta myöhemmin tästä on rakennettu sähköllä toimivia versioita, joita ohjataan esimerkiksi reikänauhan ja valokennojenavulla. 

Robottien käyttö sodassa ei ole oikeastaan uusi asia. Taistelurobotteja on kehitelty jo 1700-luvulla. Silloin kehiteltiin ruudilla täytettyjä robottihevosia ja mekaanisia miehiä, jotka oli tarkoitus lähettää vihollisen asemiin, ja sitten räjäyttää kohteessa. Tai oikeastaan voidaan sanoa, että ensimmäiset robottikokeet tehnyt Leonardo da Vinci kehitteli jo 1400-ja 1500 lukujen vaiheessa mekaanista robottia, jonka voimanlähteenä olisi ollut punnus. Mutta kuten tiedämme, niin ensimmäinen toimiva mekaaninen robotti, josta on olemassa todisteita on Jaques de Vaucansonin valmistama mekaanisten robottien joukko, joista tunnetuin on "Mekaaninen hanhi"., väline joka ei koskaan oikeastaan toiminut, koska se oli liian monimutkainen. 

Vaucansonin alkuperäinen hanhi ei toiminut. Mutta myöhemmin siitä on kehitelty akulla tai paristoilla sähköisiä versioita, joista osaa on ilmeisesti ohjattu reikänauhojen välityksellä. 

Tuosta mekaanisesta hanhesta on myöhemmin kehitelty "kakkiva hanhi", joka vetää perässään ruutivanaa tai sytytyslankaa. Tuo robottihanhi oli väline, joka piti soluttaa vihollisen linnaan, ja sitten sen tehtävä oli vetää tuo sytytyslanka ruutivarastoon. 

Toisen Maailmansodan aikaan sekä saksalaiset että liittoutuneet käyttivät radiolla tai langan avulla toimivia robotteja esimerkiksi kamikaze-tehtäviin. Kyseisen operaation peitenimi oli "Aphrodite". Tuolloin räjähteillä kuormatut pommikoneet ohjattiin esimerkiksi tehtaisiin tai bunkkereihin. Käytetyt konetyypit olivat samoja kuin mitä muutenkin pommituksissa käytettiin. 

Myöhemmin Saksa otti käyttöön Goliath pienoispanssarin. Tuo väline oli erittäin tehokas, ja samoin käyttäjälleen käytännöllinen. Kyseessä oli periaatteessa talaketjuilla kulkeva miina, joka ajettiin vihollisen asemiin ja räjäytettiin. Goliathien ongelma oli siinä, että ne käyttivät esimerkiksi ruohonleikkurien moottoreita, ja noiden moottorien valmistaminen oli 1944 melko vaikeaa. Mutta nuo räjähtävät pienoispanssarit osoittivat tehokkuutensa esimerkiksi Varsovan kapinan kukistamisessa. Ja onneksi niitä oli liian vähän ja liian myöhään. Goliathia valmistettiin vuosien 1942-1945 välillä. 

Goliath (Wikipedia)


Kun ajatellaan sotaa länsimaisesta näkökulmasta, niin me kaikki tiedämme, että komentaja ilmoittaa mieluummin vastapuolen kuin omia tappioitaan. Tappaja robottien käyttö on sikäli kannattavaa, että sellaisen välineen käyttöön voidaan kouluttaa muutamassa päivässä. Ja sotilas ei oikeastaan tarvitse mitään muuta koulutusta. Tappajarobottien käyttö on sikäli järkevä vaihtoehto, että sen avulla voidaan minimoida omia tappioita. Samoin robottien avulla voidaan myös korvata armeijoiden rekrytoitiongelmia,  jotka voidaan kiteyttää siten, että "kaikki haluavat olla kenraaleita". Eikä kukaan mene töihin armeijaan siksi, että saa kuolla siellä sankarina maansa puolesta. 

Toisaalta jos sitten ajatellaan sotaa välineenä, jolla saadaan aikaan yhteiskunnallisia puhdistuksia, eli saadaan oikeutus tapattaa omia poliittisia vastustajia, niin silloin varmaan ihmisiin perustuva taktiikka on kaikkein parasta, mitä voidaan ajatella. Tuolloin teloitukset sekä muut vastaavat asiat voidaan suoraan siirtää vihollisen tekemiksi. Eikä silloin tarvitse miehistä välittää. Siis armeijan tarkoitus määrittää sen, kuinka paljon sotilaita se voi uhrata. Jos armeijan tarkoitus on olla valtion sisäinen kurinpito-osasto jonne määrätään kaikki valtion johtajaa arvostelleet miehet ja naiset opettelemaan "esivallan kunnioitusta", niin silloin ei varmaan robotteja tarvita. 





Ukrainan tapaus osoittaa sen että dronet ovat tehokkaita ja vaarallisia aseita. Tietenkin me kaikki voimme lukea lehdistä kuinka hakkerit murtautuvat esimerkiksi pölynimureihin. Samoin voi olla, että seuraava hakkerien kohde ovat nuo taistelurobotit. Ja ongelmia lisää tietenkin se, että kaikki robotteja varten kehitelty teknologia on täynnä niin sanottuja kaksikäyttötuotteita. Eli samaa tekniikkaa mitä käytetään esimerkiksi S-marketin ruokakuljetuksissa voidaan käyttää tappajarobottien ohjaamiseen. Ja periaatteessa esimerkiksi robottipölyimurista voidaan modifioida esimerkiksi liikkuva telamiina, joka liikkuu joko nelkopterin tai ilmatyynyn päällä.

Dronet ovat tulossa myös esimerkiksi merivoimiin. 1942 Brittiläiset kommandomiehet suorittivat operaatio Franktonin, jossa he käyttivät laivojen kylkiin kiinnitettäviä miinoja, jotka kanooteilla liikkuvat miehet toivat laivojen viereen. Tuosta operaatiosta on paljon aineistoa kirjoissa sekä internetissä. Voidaan hyvin olettaa, että merivoimilla on käytössään tuollaisia veden alla liikkuvia nelikoptereita, joiden avulla vastaavat miinat voivat liikkua itsenäisesti. Ne voivat vaania sataman pohjassa kiinnittyä kohteena olevien laivojen pohjaan ja räjähtää siellä. 

Kun puhutaan esimerkiksi droneista ja niiden käytöstä ydinsodassa, niin esimerkiksi palautettavia risteilyohjuksia on varmasti kehitteillä. Nuo risteilyohjukset voidaan irrottaa lentokoneesta tai laukaista sukellusveneestä ja palauttaa sitten takaisin tukikohtiin, jos niitä ei tarvita. Periaatteessa tuollainen drone voi laskeutua esimerkiksi veteen, josta kääpiösukellusvene palauttaa sen takaisin putkeen. Siellä ohjuksen kunto tarkastetaan ja se tankataan. Esimerkiksi X-37B sekä sen kiinalaiset"serkut" ovat melko helposti muutettavissa tuollaisiksi avaruudessa vaaniviksi droneiksi, jotka kuljettavat ydinasetta niiden rahtitilassa. Ja kun tuo kääpiösukula saa käskyn hyökätä, niin se syöksyy kohdettaan kohti. 

https://yle.fi/a/74-20116816

https://en.wikipedia.org/wiki/Digesting_Duck

https://en.wikipedia.org/wiki/Goliath_tracked_mine

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Aphrodite

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Frankton


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...