Siirry pääsisältöön

Voivatko auton renkaat suojata Venäjän strategisia pommikoneita drone-iskuilta?


Yllä: Autonrenkailla suojattu Tu-95 "Bear" ydinpommikone. 


Onko Venäjän lentokoneiden päälle kasaamista autonrenkaista oikeasti hyötyä, kun ajatellaan droneja? Autonrenkaat voivat suojata lentokonetta droneilta sekä niiden tekoälyyn pohjautuvalta suunnistus- sekä kohteentunnistus automatiikalta, jos dronet käyttävät niin sanottua kirkasta logiikkaa tai tyhmää automatiikkaa, mutta vain silloin jos tekoälyn muistiin ladatun kohteen kuvan, sekä sensorien eli kameran toimittaman tiedon pitää olla täsmälleen samanlaisia. Tuolloin kuitenkin jokainen kohde pitää olla skannattuna jokaisesta kulmasta, jotta tekoäly voi verrata sen muistiin tallennettua kohteesta otettua kuvaa siihen  kuvaan, mitä sen sensorit välittävät. 

Mutta toisaalta nuo autonrenkaat voivat suojata lentokonetta myös esimerkiksi kamikaze dronelta, joka räjäytetään kiinni kohteessa. Mutta jos nuo dronet käyttävät esimerkiksi viuhkapanoksia, jotka laukaisevat metallipalloja kohteen kylkeen, nokkaan tai moottorien etuosaan. Samalla tavalla jos tuo drone käyttää esimerkiksi kylkimiinaa, jolloin sula metallisuihku tekee reiän lentokoneen runkoon, niin silloin ei noista autonrenkaista ole kovin paljon hyötyä. 

Yksi asia sitten saattaa olla tuon pommikoneiden sekä hävittäjien suojana käytettävien autonrenkaiden takana. Eli niiden tarkoitus saattaa olla se, että niiden peittämät pommikoneet ja hävittäjät ovat olevinaan jotain uutta sarjaa, ja tietenkin venäläisille lentäjille kerrotaan, että Ukraina on pudottanut vain arvotonta romua, joka olisi muutenkin kohta romutettu, ja sitten Venäjän ilmavoimille jäisi tilaa uusille pommikoneille sekä hävittäjille. Eli se onko tämä totta jää jokaisen oman arvailun varaan. Mutta ilmeisesti Putinilla on selitys kaikkeen, mitä hänen aloittamassaan Ukrainan sodassa tapahtuu.  

Eli varsinkin suoraan ylhäältä kuvattuna Tupolev Tu-95 "Bear" on varsin uljaan näköinen, jos ei satu tietämään että mustat osat ovat autonrenkaita. Kyseinen kone suoritti ensilentonsa jo vuonna 1957. Se on yksi harvoista potkuriturbiinikoneista, jotka kykenevät ylittämään äänen nopeuden vaakalennossa. Joten siksi tuo kone on monissa ennätyskirjoissa. Se oli aikoinaan 1950-luvulla hyvin edistynyt, mutta aika on ainakin osittain ajanut sen ohitse. 

 Noiden renkaiden kerääminen pois koneen päältä hälytyksen sattuessa on melko työläs operaatio. Mutta ehkä paikalliset komentajat uskovat, että noilla välineillä dronien aikaansaamia vahinkoja voidaan vähätellä. Kuitenkin Venäjän tapa toimia ei ole välttämättä aivan samanlainen, kuin mihin me lännessä olemme tottuneet. Ja jossain vaiheessa myös Venäjälle tulee vastaan se pohja, eli se ei enää kykene korvaamaan vanha kalustoa. 

Jos Ukrainan drone-iskut osuvat kovin usein Tu-95 tai Tu-160 eli Bear H ja Blackjack pommikoneisiin, niin Venäjän strateginen iskukyky saattaa laskea. Ja varsinkin Tu-96 Bear H kuljettaa sekä laukaisee ilmasta laukaistavia  KH-55 (AS-15 "Kent)" risteilyohjuksia, jotka voidaan varustaa ydinkärjillä. Tu-160 Blackjack pommikoneen kohdalla pitää huomauttaa, että noita koneita ei ole Venäjän ilmavoimilla kovin montaa kappaletta. Ja noita koneita on ajateltu käyttää uuden ydinkäyttöisen 9M730_Burevestnik "Skyfall" risteilyohjuksen laukaisemiseen. Tuo ohjus on edelleen kehitysvaiheessa. Eikä kukaan tiedä, missä vaiheessa kehitystyö on. 

https://www.verkkouutiset.fi/a/lentokoneiden-paalle-laitetut-autonrenkaat-voivat-hamata-rajahdedrooneja/#21776bc6

https://en.wikipedia.org/wiki/9M730_Burevestnik

https://en.wikipedia.org/wiki/Kh-55

https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-95

https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-160

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...