Siirry pääsisältöön

Mikä takaa että uransa alussa liberaalina esiintyvä johtaja pysyy liberaalina myös jatkossa?

 Hirviöiden ongelma on siinä, että he paljastuvat hirviöiksi vasta kun he ovat vallan kahvassa tai saavat muuten tilaisuuden näyttää keitä he ovat.


Uuden Suomen artikkeli on otsikoitu kiinnostavasti "Kuka on se tuleva hirviö, joka ottaisi ohjat Vladimir Putinilta-tutkija tyrmää yleiset väitteet Venäjästä". Hirviöiden ongelma on siinä, että he paljastuvat hirviöiksi vasta kun he ovat vallan kahvassa tai saavat muuten tilaisuuden näyttää keitä he ovat. Ja Putin on itse näyttänyt mitä väärät välineet väärän miehen kädessä saavat aikaan. Venäjän suuri ongelma on ovat presidentin laajat valtaoikeudet. 

Nuo valtaoikeudet tekevät mahdolliseksi sen, että Putin toimii kuten hän toimii. Ja jos nuo samat valtaoikeudet, jotka ovat presidentin työkaluja päätyvät sellaisenaan uuden johtajan käsiin, niin ne antavat hänelle mahdollisuuden toimia kuin Putin. Eli Venäjän pitäisi purkaa nuo lait, ennen kuin uusi johtaja astuu virkaansa tai sitten seurauksena voi olla se, että Putinin kuvan tilalle virastojen seinille tulee uusi kuva, mutta meno jatkuu entisenä. 

Edes vallankumous ei takaa sitä, että Venäjällä meno muuttuisi. Stalinin kuoltua puhuttiin olojen paranemisesta ja vapauden lisääntymisestä, mutta kuitenkaan tavallisen neuvostoliittolaisen elämään vallan vaihtumisella Kremlissä ei ollut mitään vaikutusta. Poliittiset vangitsemiset sekä pidätykset jatkuivat kunnes Neuvostoliitto hajosi, ja sitten ne on käynnistetty Putinin toimesta uudelleen. 

Vaikka Putinia seuraisi liberaalimpi johtaja, niin kysymys on siitä, että pysyykö tuo uusi johtaja liberaalina? Me kaikki muistamme kun Putin aikoinaan astui Venäjän presidentiksi Jeltsinin kauden päätteeksi. Johdettavakseen Putin sai valtion joka oli jäänne luhistuneesta imperiumista. Tuolloin ajat olivat huonot, ja Venäjän presidentti Jeltsin kärsi vakavista alkoholiongelmista. 

Putin oli FSBn eli turvallisuuspoliisin päällikkö, joka astui virkaansa Jeltsinin saatua sydänkohtauksen. Jotkut ovat epäilleet Novichokea myös tämän sydänkohtauksen aiheuttajaksi. Mutta Jeltsin käytti ilmeisesti alkoholia ankarasti, mutta tuo kuolema sitten sai aikaan sen, että Putin pääsi Venäjän presidentiksi. Alkuun Putin oli liberaali ja varsin uudistushenkinen poliitikko, joka lupasi kansalle paljon uutta ja mukavaa.  Kun Putin astui virkaan, niin silloin hän lupasi että hän istuu vain yhden kauden. 



Niin kuka on se tuleva hirviö, joka ottaa vallan Putinilta? Ja mikä takaa ettei hän muutu uudeksi Putiniksi? Venäjän presidentin laajat virkaoikeudet tekevät rajattoman vallankäytön mahdolliseksi, ja jos noita valtaoikeuksia ei kavenneta tai pureta, niin silloin saattaa uusi johtaja muuttua uudeksi Putiniksi. 


Venäjä tutkija Andrei Koleshnikov uskoo että Putinia seuraa liberaali johtaja, mutta mikä takaa että hän myös pysyy liberaalina? Siis Putin itse on hyvä esimerkki siitä, että liberaalina aloittanut johtaja ei välttämättä jatkossa enää olekaan niin liberaali kuin uran alussa. 


Mutta jostain syystä tuo mies sitten perui lupauksensa. Aikoinaan ajateltiin että Venäjän presidentin kausien rajoittaminen kahteen olisi hiljentänyt Putinin kaltaisten miesten tahtia. Mutta kuten tiedämme, niin lakeja on helppoa muuttaa. Eli hiljalleen Putin on perunut lupauksiaan, ja lopulta on ollut jäljellä autoritaria, poliisivaltio, jota johtaa mies, joka ei välitä muista kuin itsestään. 

Samoin hänen lupauksensa uudistuksista ovat koskeneet lähinnä sitä, että korruptiosta saatavat rahat valuvat nyt Putinin ja hänen lähipiirinsä käsiin, ja että viranomaisten mielivallasta on tehty virallinen maan tapa. Eli jos ajattelemme Putinin muutosta liberaalista johtajasta julmaksi tyranniksi, niin meidän pitää silloin muistaa että Putin sai tilaisuuden joka avasi hänelle tien vallan huipulle. Ja valta turmelee ihmisiä. Loputon valta turmelee loputtomasti, kuten on aikoinaan sanottu monesta muustakin johtajasta. Siis Putin ei ole maailmanhistoriassa ainoa johtaja, joka on lupaillut avoimuutta ja parempia aikoja, mutta sitten kun on päästy vallan huipulle, niin seurauksena on sitten ollut muutos politiikkaan. 


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kuka-on-se-tuleva-hirvio-joka-ottaisi-ohjat-vladimir-putinilta-tutkija-tyrmaa-yleiset-vaitteet-venajasta/a37df1e3-2320-4184-8ffd-0734b19b19af


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara