Siirry pääsisältöön

Onko Bahmutin taistelun tarkoitus ollut tuhota Wagner-joukkoja?

Voidaksemme määritellä voiton, meidän on tiedettävä operaation tarkoitus. Onko Bahmutin taistelun tarkoitus valloittaa tuo kaupunki, vai onko sen tarkoitus tuhota Wagner-joukkoja? Eli onko ajatus kaupungin valtaamisesta tullut Prigozhinilta, Venäjän kenraaleilta vai jostain muualta? Wagner-järjestö on Venäjällä erittäin voimakas, ja esimerkiksi sen johtajan Prigozhinin asemaa kuvastavat hänen lausuntonsa, jotka koskevat erityisesti Venäjän kenraaleita. 

Eli joku voi ajatella että Wagner PMC on kasvanut liian voimakkaaksi sekä vaikutusvaltaiseksi joukoksi, joten ehkä siksi tuo joukko on jätetty osittain ilman tukea. Pelko on siinä, että Wagner-järjestön on saatettu epäillä kasvaneen niin voimakkaaksi, että se saattaa yrittää jopa Putinin murhaa. Siis nuo palkkasoturit eivät ehkä itse ajattelisi nousta Venäjän johtoon, mutta he voisivat toimia jonkun oligarkin toimeksiannosta.  

En tiedä onko Wagner-joukoilla esimerkiksi panssarivaunuja tai tykkejä, mutta kuitenkin tuollainen palkka-armeija voi muuttua arvaamattomaksi. Ja jos ajatellaan että Putin muuttuu epävakaaksi, niin silloin joku voi epätoivoissaan tehdä attentaatin Putinia vastaan.  

Venäjän propaganda mainostaa tietenkin väittämäänsä Bahmutin valtausta suurena voittona, ja samalla Ukraina vähättelee tuota samaa asiaa. Jos sitten ajatellaan että Bahmut ei ole mitenkään sotilaallisesti tärkeä kaupunki, niin silloin siihen uhrattu voima on pelkkää ajan ja materiaalin haaskausta. Tai sitten ei, eli mikä on ollut ajatus kun Bahmutista on lähdetty taistelemaan kynsin hampain? 



Mikäli ajatellaan että Bahmutissa on kuollut lähinnä Wagner-joukkojen sotilaita, niin onko sitten Bahmutin taistelun tarkoitus ollut esimerkiksi heikentää Wagner-järjestön asemaa tapattamalla sen miehiä? Tällä tarkoitan sitä, että Wagner-johtaja Prigozhin on kovasanaisisesti kritisoinut sitä, miten Venäjän asevoimat on esimerkiksi jättänyt hänen miehensä ilman tukea. 

Eli onko Bahmut kohde joka on tarkoitettu Wagner-joukkojen hautausmaaksi, jotta mahdollisen voiton yhteydessä ei nähtäisi esimerkiksi ei-toivottuja henkilöitä? Eli tarkoitus olisi se, että Wagner joukot käytetään loppuun tuolla Bahmutissa, ja sitten nämä mediaseksikkäämmät  eli esittelykelpoisemmat joukot taas pitävät voitonparaatinsa ilman palkkasotureita, joista osa on kuulemma vankeja, joita ei kukaan halua nähdä yhtään missään. 

Saattaa olla että Wagner-järjestön yksi tarkoitus on kaunistella Venäjän tappioita. Samoin yksi syy siihen, että Wagner on jätetty ainakin Prigozhinin lausuntojen mukaan ilman tarvittavaa tukea saattaa olla se, että tuollaisen toiminnan avulla Putin toivoo pääsevänsä eroon ikävistä vangeista, jotka saattavat paljastaa hyvin ikäviä asioita siitä, mitä vankiloissa sekä työleireillä tehdään poliittisille vangeille. Eräiden tssarien sekä Stalinin ajan  perinteiden mukaan poliittiset vangit ovat leireillä alinta kastia, ja rikosvankeja käytetään heidän pahoinpitelemiseensä. 

Mutta siis voitosta puhuttaessa saattaa Putinilla olla aivan toinen käsitys tuosta asiasta kuin meillä länsimaisilla. Eli hänelle voitto saattaa tällä hetkellä tarkoittaa sitä, että hän saisi ainakin osan Asovan meren rannikkoa itselleen, ja tietenkään hän ei varmaan tappioita halua koskaan kertoa. 


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ven%C3%A4j%C3%A4-maalaa-v%C3%A4itt%C3%A4m%C3%A4%C3%A4ns%C3%A4-bahmutin-valtaamista-suureksi-voitoksi-ei-sotilaallisesti-erityisen-merkitt%C3%A4v%C3%A4-kaupunki-sanoo-sotatieteiden-dosentti/ar-AA1btkPF?ocid=msedgdhp&pc=ENTPSP&cvid=5c4b6cdb11e2495b8dc16388f5b40768&ei=32



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara